Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 05 december 2011, 09:55:29 »

En annan möjlig orsak till blinkningarna är om värmepumpen har en mjukstartfunktion och den har lagt av (t ex pga reläkontakter som har svetsat ihop). I synnerhet om det inte förekom blinkningar när värmepumpen var ny men de har kommit allteftersom.

Nu vet jag inte hur det ser ut på IVT, men många andra bergvärmepumpar har mjukstarten som ett separat kretskort där det bl a sitter tre likadana reläer och några stora effektmotstånd. När kompressorn startar bör man kunna höra att det klickar i de där reläerna ett ögonblick (uppskattningsvis en halv sekund) efter att kontaktorn för kompressorn har slagit till.

Eftersom bergvärmepumpen säkerligen har kompressorn trefasigt ansluten så skulle en eventuell lös nollförbindelse inte förvärra blinkningar pga den. Men det är naturligtvis ändå bra att kolla att alla fasspänningar är någotsånär lika, även då man kopplar in stora enfasiga laster (t ex dammsugare) på en fas i taget.

En vanlig orsak till att (lågvolts-) halogenlampor går sönder är att transformatorn som matar dem kan ge för hög spänning om den inte är fullt belastad. Om du ska mäta spänningen till lamporna, så tänk på att s k elektroniska transformatorer brukar ge en högfrekvent spänning med 100 Hz överlagrat, som inte går att mäta korrekt med en vanlig enkel multimeter.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 04 december 2011, 21:29:13 »

Skulle det vara glapp i anslutningarna är det bara att dra åt skruven(arna). Glappet (OM det är ett sådant) kan sitta var som helst från elverkets kablar till din elcentral. Blinkningar i belysningen när VP startar kan även bero på att du har långt till transformatorn och att ledningarna dit är i klenaste laget. Att dina lampor har gått sönder kan vara en slump, det är mycket varierande kvalitet på lampor.
Testa först och mät spänningen mellan faserna och nollan SAMT mellan faserna, troligtvis kommer du att se hur spänningen faller markant just när VP startar. Det är typiskt för "svaga" nät.
Skrivet av: AcesHigh
« skrivet: 04 december 2011, 21:16:58 »

Jag klarar nog av att utföra den där mätningen. Vad kan orsaken till det du beskriver vara? Hur fixar man till det?
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 04 december 2011, 21:12:39 »

Jag är ingen elektriker men jag har varit med om liknande när man har dålig kontakt på noll skenan. Har du det så är det inte bra. Hade jag varit dig om du har kunskap så hade jag satt en multimeter i ett vägg uttag i sovrummet och haft koll på spänningen. Dålig nolla kan få spänningen att rusa vilket gör att dina glödlampor går sönder.
Skrivet av: AcesHigh
« skrivet: 04 december 2011, 21:03:24 »

Hej!
Varje gång min bergvärmepump startar så blinkar belysningen i huset till. Jag har inte reflekterat över detta tidigare. Men nu funderar jag på om detta är orsaken till varför mina nyinköpta halogenglödlampor går sönder. Av någon anledning händer detta speciellt i mitt sovrum, där två stycken gått sönder på en vecka.

Kan det vara pga blinkandet som lamporna pajar?

Är blinkandet för övrigt ett problem som jag bör lösa? Hur?

/Tomas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!