Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 16 december 2012, 21:09:41 »

risk att kompressorn suger kondensat nu då tempen när tempen ut är kallare än både utgående och ingående brine, är det kallt och ungefär samma temp ända fram till någon cm innan kompressorns insug  - då har du förmodligen risk att den suger ej helt förgasad kondensat???

är det riktigt  kallt kring hela kompressorns insug så är det definitivt att kompressorn suger i sig ej förgasad kondensat och detta är inte bra alls - stäng av i så fall.

hur är temperaturen några cm efter expansionsventilen mot evaporatorn, hur varm är hetgasen - om kompressorn suger flytande kondensat så kan kompressorn vara ganska kall på hetgasen fast den suger ganska kallt och lågt tryck  på sugsidan.

 
Skrivet av: Damme
« skrivet: 02 december 2012, 10:31:36 »

Just nu har jag +0.1c kallgas, Brine 4.0/0.3, flödet är rätt genom växlaren. Så håller med dig att den borde bli varmare..
Skrivet av: rgx107
« skrivet: 01 december 2012, 22:40:14 »

Jag kan fortfarande inte släppa att kallgasen har så låg temperatur, så nu har jag mätt på min. Brine in 8.6, ut 3.4, kallgas 7.0 °C - mätt där röret går in i kompressorn. Jag kunde inte komma åt vid förångaren, mätte nära kompressorn istället.
Skrivet av: Damme
« skrivet: 01 december 2012, 18:43:01 »

Hej igen! :P

Och lagom till sköldknäppen så slutar den leverera värme som den borde, delta på KB är fina 4grader, medans delta på VB bara är 2grader. Funderar på igensatt värmeväxlare varma sidan.. trycken är 0.9bar och 13bar.
Blir inte klok :( flera kyltekniker har varit här och ingen vet något..

Temp före / efter kondensator: 71 / 36
Temp efter förångare: 0.4c
Temp brine in/ut: 4.4, 0.3
Temp VM in/ut: 40 / 42

ute -6 inne fortf 20 :) (elpatronen och brasan får hjälpa till)

Skrivet av: Damme
« skrivet: 23 november 2012, 13:09:08 »

Hej igen!

Värmepumpen fungerar magiskt nog nu igen. Något lurt är det :) Men har beställt jobb på expventil och torkfilter. Oljebyte var inget de hade hört talas om men hittils har de varit hjälpsamma så tänker inte jaga vidare någon..

Men jag bara undrar och står lite fundersam till deras inställning av expansionsventilen sist de var här, Någon som har en bra länk om hur man räknar ut tryck och värden för detta? jag antecknade en uppsjö siffror som jag får gå igenom och kan skicka in här, men tänkte se om jag kunde lura ut det själv. jag har tabeller på kondenseringstemperatur vid olika tryck och har hyfsat koll på den biten.
Men hur vet jag om hela förångaren och kondensatorn används optimalt?

Mvh Daniel
Skrivet av: Eklew1
« skrivet: 05 november 2012, 14:42:52 »

Håller med ovanstående. Eftersom en stor del av felsökning bygger på erfarenhet, lukt och framförallt ljud, så är felsökning av en vp enbart med text näst inpå omöjlig, utan bygger mestadels på mer eller mindre kvalificerade gissningar. Om man inte är 100% säker, byter man det billigast av dom mest troliga, speciellt på en gammal anläggning där det kan vara  bristfällig funktion lite av varje. Byt exp.v. Med tillbehör så skall du se att det löser sig.
Skrivet av: ace
« skrivet: 05 november 2012, 06:57:33 »

din anläggning är inget mysterium...med de värden du lagt in får även jag en hetgastemp runt 95 °C vid -11/+57 och normal isentropisk verkningsgrad på en maskin av din ålder.

byte exp-ventil och torkfilter...så är de akuta driftsproblemen ur världen.
samtidigt bör man kanske göra ett oljebyte  ;)
Skrivet av: Damme
« skrivet: 05 november 2012, 00:03:21 »

Jag misstänker att det är lite småfel härochvar i anläggningen, Som härstammar ifrån att cirkpumpen på VB-sidan fastnat. och stått still i några månader.
Pumpen var igång och körde endå, varken lågtryck eller högtryckvakten fungerar som de skall. så pumpen har kört tills det nått 50grader genom självcirkulation. Armaflexisoleringen som suttit på varm-sidan är helt förkolnad, kompressorn har alltså kört mycket mycket varmt.
Sen jag fått den justerat och mer effektiv har den blivit allt sämre.
Cirkulationspump-problemet är med den nuvarande kompressorn, för 4-5 år sedan byttes kompressor. Varför vet jag inte, Firman som utfört jobbet kan inte svara på om de bytte torkfilter i samband med detta. Jag har länge fungerat på expantionsventilen.

Men som ni säger fungerar nog kompressorn, Men det är nog olja i hela systemet. Siktglaset är lite lätt dimmigt på insidan. Tycker exp-ventilen inte riktigt reglarar korrent, ena dagen kan det funka hyfsat andra ganska dåligt, värmeutbytet i KB-växlaren verkar ganska uselt medans VB-sidan funkar bra nu.

Kan uppdatera med lite nya temperaturer när jag får lite tid över att kalibrera givarna. Nu kallar sängen!
Skrivet av: Damme
« skrivet: 04 november 2012, 23:52:59 »

Sista kylkillen luktade lite på gasen, han tyckte först det luktade lite syrligt, men efter att lukta lite mer så sade 'det var nog inget'..
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 04 november 2012, 23:47:07 »

Själv skulle jag fundera på varför jag har 0.9 Bar på sugsidan fast jag egentligen skall ha 1.5 - 1.9 bar om man tittar till brinetemperaturen, det ena är att det är ordentligt påväxt i vattensidans värmeväxlarytor  och värmeöverföringen mellan brinen och  köldmediesidan är på ~7-10 grader diff i väggen mellan sidorna eller så är det bara en skvätt köldmedie som kokar i botten på värmeväxlaren tillsammans med olja som sakta ansamlar sig i allt högre halt och höjer kokpunkten och minskar värmeöverföringskapaciteten på hela blandningen då det inte blåses upp till utsugen förrän det är tillräckligt mycket olja och värmeväxlaren är långt ifrån vätt med köldmedie över dess hela ytor. Personligen tror jag det är det sistnämda och fick kylteknikerna bara tummen ur och byta den där expansionsventilen och trimma in den så tror jag mycket av problemen hade varit borta (alternativt heltrasig kompressor om den nu har gått väldigt varmt under väldigt lång tid och koksat).

Nu vet jag inte hur POE-olja bryter ned sig av hög värme mer än att med fukt närvarande så blir det surt av organiska syror och tunga alkoholer - ämnen som POE en gång tillverkades av men processen går baklänges av värmen och fukten. Mineralolja kan koksa vid stark hetta men är inte aktuellt i det här fallet när det är R134a som köldmedie. Om oljan är syrlig bör kylnissen kunna pröva i samband med expansionsventilbytet då det förmodligen finns oljefuktiga ytor på expansionsventilen eller hålet till evaporatorn.


 
Skrivet av: Damme
« skrivet: 04 november 2012, 22:15:12 »

Nae jag blir faktiskt inte riktigt klok heller varför jag skall röra KB-sidan..
Anledningen är helt enkelt för att 2 av 3 kyltekniker sade att något verkar lurt där, de tyckte att jag skulle ha samma diff på värmesida som på KB-sida.. har max flöde på båda och vad jag läst på forumet borde jag ha delta på 3-4 på KB och ca 10 på VB?

Skrivet av: Eklew1
« skrivet: 04 november 2012, 20:25:28 »

Det finns i grunden tre saker som orsakar hög hetgas, km brist, defekt exp.v. Eller ventil fel komp. Efter som en kyltekniker kraftigt öka anläggningens värkningsgrad genom justering av exp ventil kan kompressor fel och km brist i stort uteslutas, utan det troliga är exp ventil fel, vilket är ganska vanligt. Vid alla köldmedie ingrepp skall torkfilter bytas, vilket löser problemet med temp diff över torkfilter.
En anmärkning: komp byte behövs inte i detta läget MEN om komp har gått varm under en längre tid kan den mycket väl ha tagit skada ( koksad olja mm) vilket gör att när exp ventilen bytts och vp går på full effekt igen så skär komp. Huruvida komp skall bytas måste avgöras av kompetent kyltekniker i samverkan med kund beroende på pris och ålder på vp (lägg inga stora pengar på gammal anläggning).

Servicetekniker för Nibe o IVT
Skrivet av: ace
« skrivet: 04 november 2012, 19:29:29 »

varför denna energi rörande KB ??
Du har ju rätt  :dt: och temp....finns ingen anledning i världen att lägga energi på detta  :-\
läs mitt tidigare inlägg
Skrivet av: Damme
« skrivet: 04 november 2012, 12:17:54 »

Efter att knappt hunnit få i mig morgonkaffet monterade jag ner plåtarna där nere för att kika närmare. Flödet på KB går åt rätt håll om jag förstått processen rätt:

Expventil -> botten på växlare, toppen växlare ut till kompressor.
Flödet KB, In Toppen växlare ut botten. Enda jag såg nu när jag följde flödet är att man lyckats montera partikelsilen åt fel håll..

Min plan just nu är faktiskt att avlufta KB-sidan, byta kopplingar mot rostfria (läcker) och även spola rent växlaren igen o köra med lite kalkosan (Vilka andra roliga kemikalier kan man köra utan att riskera att den pajjar?)

Får se om jag får tummen ur o gör detta idag. Skall även kalibrera alla mina temperatur-sensorer, monterat ned allt nu..

//Daniel
Skrivet av: ace
« skrivet: 03 november 2012, 19:13:57 »

Ny kylkille, fortf inga ideer, 'kompressorn är nog kass' var det jag fick höra.. Han ville inte justera något, surrade något om kass värmeväxling i växlarna på både kall och varm-sida men de har jag rengjort så de är nog spegelblanka på insidan..

lite tryck:
Före kompressor: 0.9bar uppmätt temp -1.5c
Efter kompressor: 14.0bar uppmätt temp 97c

Dessa tryck rörde sig inte en mbar under testtiden (90min) förutom de första ~5minutrarna för stabilisering..

Inget tempfall över torkfilter.

Vad tusan kan vara fel? pumpen drar rätt ampere, men cop känns som 1.7 (Inte mätt vetenskapligt alls)

Enda som konstaterades idag är att högtryckvakten är kass, den löser inte. Kontaktor bytte jag.
 dontknow
Har du 0,9bar förångningstryck (-11 °C ) och 1,5 °C suggastemp.....är ju överhettningen aldeles för hög....vilket triggar hetgastempen.  feljusterad exp-ventil help
har du 14 bar i kondenseringstryck ( ca 56 °C )  bör du ha åtm 50 °C i utg värmebärartemp...justera värmebärarflödet tills utg temp kommer inom 5K ifrån kondenseringstempen.
Kan du inte höja VB-flödet? ...det pressar ner kond/hetgas!

ditt suggastryck  vid en så varm kb-temp tyder definitivt inte på en dålig kompressor....  tvärt om  ;)
Skrivet av: rgx107
« skrivet: 03 november 2012, 15:06:09 »

Jag tror den dåliga värmeväxlingen som xxargs och kylkille2 är inne på beror på att förångaren är felvänd. Det är ett långskott men enda förklaringen till att VP kallgas följer KBut i bild 2. Borde väl följa KBin om nåt, annars har jag missförstått var man mäter kallgasen. I vilket fall kostar det inget att kolla.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 november 2012, 12:22:48 »

Ev så kan det vara lite dåligt flöde på KB för att det sugs in luft. Men isf tycker jag att jag borde ha fel diff.

Vad skall man ha på KB-sidan ?

Om det inte är några termostatventiler som ändrar flödet på varma sidan skall temperaturdifferensen för värmebärare och köldbärare följas åt någorlunda. Bägge är proportionella mot effekten. Men det stämmer inte i det här fallet. DeltaVB = 10 svarar mot deltaKB = 3,5. Andra mätningen gav 11,5 resp. 2,2.

3-5 graders differens på kalla sidan brukar rekommenderas. En liten felvisning på köldbärargivarna betyder ett stort fel i differensen, det bör man tänka på. Jag tror att felvisningen kan vara större vid höga temperaturer. Fräser det när man spottar på röret är det nog varmare än 102 grader.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 november 2012, 11:44:58 »

Har du möjlighet att koppla in en effekt/energimätare till kompressorn? (måste vara en sådan som mäter rätt även på reaktiva motorer - kan du få fram cos(fi) eller PF i dess menyer så är den förmodligen tillräckligt kunnig), hur mycket ström drar det och förstås vilken storlek det är på kompressorn.

Noterbart 0.9 Bar (1.9 bar absoluttryck) motsvarar -12 grader C evaporatortemperatur ungefär och går väldigt kallt gentemot vad den borde då det är ca 10 graders överhettning och något är inte bra i evaporatorkretsen eller dess expansionsventil som matar denna - hur är temperaturen precis efter expansionsventilen (helst några cm bort efter mot evaporatorn) - som i det här driftläget borde vara väldigt kallt och frosta mycket - annars har du någon form av strypning inne i evaporatorn (vilket iofs. också kan vara kostsam att byta) kanske efter en frysning efter man fyllt på med ren vattnen i brinen medans maskinen gick) . Hur eller hur så svälter din evaporator kraftigt och COP och värmekapacitet går följaktligen ned.

Det här borde kylnissen ha insett att något är galet - antingen att expansionsventilen inte gör sitt jobb och släpper fram tillräckligt med köldmedie (du hade ju bubbelfritt i tittglaset på högtrycksidan så där är det välförsöjt med kondensat)  eller att det är knas med själva evaporatorn

Varför är kylnissarna så jäkla kåta på att byta kompressorn igen trots att det inte är det som är det dominerande problemet - är det bara pengarna som en kompressorbyte medför man horar efter eller vad är det med kyl-branchen!? - och trots att denne sett att sugtrycket är bara på 0.9  Bar - vilket tyder på att kompressorn faktiskt pumpar och suger  (vid -1.5 grader C så borde trycket ha legat på ca 1.8 Bar övertryck (2.8 Bar absoluttryck)) och kugghjulen i skallen borde ha snurrat och konstaterat att något inte är bra i något av expansionsventilen och/eller evaporatorns funktion.

Nu har du  ca 70% värmekapacitet mot vad du borde ha samt COP  sjunkit med ca 0.6 enheter mot vad du har innan för att den arbetar vid -12 grader C istället för vid -1.5 grader C.

Med simulering med coolpack för -12 grader C på sugsidan med 10.5 graders överhettning, 50 grader på kondensorsidan och en kompressorn med 0.65 i isentropisk verkningsgrad (det är väldigt bra för en mindre kompressor, förmodligen är det inte mer än runt 0.6) samt att kompressorn är isolerad - så gav det en hetgastemperatur på 90.5 grader C och har kompressorn 0.6 i isentropisk verkningsgrad så hamnar hetgastemperaturen på 95.6 grader, vilket inte ä så lång ifrån uppmätt hetgastemperatur.

värme-COP vid -12 grader C evaporatortemperatur och 50 grader kondenstemperatur samt 0.6 i isentropisk verkningsgrad på kompressorn hamnar runt 2.9 och vid -2.5 grader evaporatortemperatur och 1 grad överhettning bör man hamna kring 3.53



Skrivet av: Damme
« skrivet: 03 november 2012, 08:58:37 »

En sak jag konstaterade igår efter jag monterade tryckmätare på KB-sidan var att jag har en läcka på den slingan, man har snålat och inte satt rostfria kopplingar mellan VP och flexslang. så här har det rostat sönder så när jag trycksatte började det droppa där.
Ev så kan det vara lite dåligt flöde på KB för att det sugs in luft. Men isf tycker jag att jag borde ha fel diff.

Vad skall man ha på KB-sidan ?

//Daniel
Skrivet av: rgx107
« skrivet: 03 november 2012, 03:59:04 »

Kan flödet i värmeväxlaren på kalla sidan vara åt fel håll?
Skrivet av: Damme
« skrivet: 02 november 2012, 23:45:35 »

Ny kylkille, fortf inga ideer, 'kompressorn är nog kass' var det jag fick höra.. Han ville inte justera något, surrade något om kass värmeväxling i växlarna på både kall och varm-sida men de har jag rengjort så de är nog spegelblanka på insidan..

lite tryck:
Före kompressor: 0.9bar uppmätt temp -1.5c
Efter kompressor: 14.0bar uppmätt temp 97c

Dessa tryck rörde sig inte en mbar under testtiden (90min) förutom de första ~5minutrarna för stabilisering..

Inget tempfall över torkfilter.

Vad tusan kan vara fel? pumpen drar rätt ampere, men cop känns som 1.7 (Inte mätt vetenskapligt alls)

Enda som konstaterades idag är att högtryckvakten är kass, den löser inte. Kontaktor bytte jag.
 dontknow
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 29 september 2012, 05:51:50 »

Kör på! Bara ,
Kosta på ett kontaktor byte,
Sen den dagen kompressorn verkligen går sönder byts torkfiltret och expansionens ventilen med

Lämnade den nya kyl killen några övriga siffror
Cc
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 28 september 2012, 23:34:00 »

Värst vad folk är kvicka på att vilja erbjuda att byta kompressor...

Om systemet i övrigt är bra intrimmad men har fortfarande lite hög hetgas och ev. oljud som inte hör hemma i kompressorn - då kan man börja diskutera saken, men det är inte det första man skall börja med tycker jag - men först måste systemet gås igenom och trimmas innan man kan dra några sådana slutsatser.

Att din evaporator svalt på köldmedie blev väl ganska klarlagt iom. besöket och det nu går så mycket bättre. Frågan är om din första kylnisses diagnos att kompressorn sög vått är korrekt - grundproblemet är kanske expansionsventilen och att den fastnar och hakar sig för att det blivit grader i nålen efter vibrationer och rörelse under många år, bulben inte sitter på rätt ställe etc. För den typen av fel hjälper heller inte någon kompressorbyte utan snarare riskerar att nya kompressorn möter för tidig död.

Säker på att vedklabben bara ruskade om kompressorn när den hade fastnat och inte samtidigt kontaktorn som bara gav 2 faser för att den är sliten i brytarna  ???
kompressorer orkar i regel inte starta på bara 2 faser.

Jag skulle nog börja med att byta kontaktorn (om det är mekanisk typ) och ev startströmsbegränsingsenhet  först innan jag ens funderade på kompressorbyte  - kontaktorn slits sakta av start och stoppen - och blir den så sliten att den bara kontakterar på två brytare så kan det lätt bli en brunnen kompressor om inte säkringarna/motorskyddet är avpassade för att bryta inom tid vid det driftfelet


En sak som dock kan tyda att något inte är helt bra är ditt tryckfall över torkfiltret (0.5 Bar för 2 grader dT vid 39-41 grader C), Danfoss säger typiskt 0.07 Bar tryckfall i sina datablad  - den skulle man helst såga isär och titta på filterskivorna och torkkeramiken om det är någon gråmörk beläggning som kan misstänkas komma från kompressorns slitage (kolla också med stark neodym-magnet genom att lösa lite av beläggningen i tex sprit och se om slammet vill vandra mot magneten som skägg när man doppar ned magneten i spriten med slammet - då kan du utgå ifrån att det är en bit av kompressorn du ser ;-) )

Skrivet av: Damme
« skrivet: 28 september 2012, 22:36:36 »

Hade en annan kylkille över idag, som skruvade åt andra hållet på expansionsventilen, Vi pratade om att anläggningen är gammal och sleten, Kompressorn har en gång även fastnad men vaknade när jag slog till den med ett vedträ (och har sedan dess gått i 1år! )

Han mätte lite och konstaterade 1.6 grader över torkfiltret, men nu efter han ändrade expansionsventilen så har jag +1c på suggas och konstant 79c på hetgas, stor skillnad i gångtid, säkert 30% kortare tid för samma tempökning i ackumulatorn som innan justering.. Anläggningen behöver nog en rejäl genomgång. Han skulle ge mig offert på kompressorbyte (och förmodligen även torkfilter) Bifogar 2 bilder
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 28 september 2012, 20:44:53 »

Vad mäter du med ?
2 grader över filtret är Max vad du får tappa. Det måste va nogrant
Cc
Skrivet av: Damme
« skrivet: 28 september 2012, 10:32:18 »

Temp före och efter torkfilter 39/41
Temp suggas 5,5
Temp efter expansionsventil -0,5
VB in/ut: 39,0/49,0
KB in/ut: 9,1/5,6
Temp hetgas: 89,5


Innan justering:
Tog inte temp vid torkfilter.
Temp suggas 4,6 (hoppade mellan 0 och 7)
Temp efter expansionsventil -0,5
VB in/ut: 39,0/50,5
KB in/ut: 9,0/6,8
Temp hetgas: 90c

Tror även han ändrade hastigheten på KB-cirkpumpen.
Tyvärr hade killen mycket att göra... kanske skall försöka skrämma hit någon annan..
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 28 september 2012, 05:45:48 »

nej något verkar vara fel .
När kylteknikern justerade expansionsventilen vad hade du för överhettning innan och vad fick du efter?

vätskeslag.. det hörs,,,  vad hade du för siffrer innan justering , kondenseringstryck/temp mot utgående värmebärare.  vilken temp har vätskan .  vad skiljer det i  differans mellan inkommande temp värmebärare och vätske tempen .
mätte dom upp torkfiltret?

med en 134 maskin ska inte tryckgasöverhettning vara några problem alls att justera (bästa soppan att jobba med som jag tycker :) Det är stabilt)
cc
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 28 september 2012, 00:55:11 »

R407C går varmare än R134a (typ 12-13 grader) vid samma situation, så visst finns det skäl i din undran om allt står rätt till.

här hade det varit bra och se på sugtrycket om problemet är relaterat till orsak svältande evaporator och låg sugtryck eller vid hög sugtryck pekar på kompressorbekymmer.

skall du närma dig 100 grader på hetgasen så bör sugtrycket motsvara -10 grader och kallare vid kompressor med 0.65 i isentropisk verkninsgrad


Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 september 2012, 23:51:20 »

har ingen koll på hetgas med r137a men med 407c så brukar den ligga 30 grader över kondenseringen om man ska generalisera. Enligt mina mätningar så diffar detta dock över kondenseringscykeln. Ju högre jag kondenserar desto fler grader över kondenseringstemperaturen blir hetgasen.

Vid 30 i kondensering har jag har inte 60 i hetgas utan jag har då en bra bit lägre.
Vid 65 i kondensering har jag lite mer än 30 grader i hetgas.

Hur nu detta kan vara ett svar på din fråga vet jag inte :)
Skrivet av: Damme
« skrivet: 27 september 2012, 21:54:33 »

Hej!

Tycker mig ha väldigt hög hetgastemp, över 100 °C mot slutet av körningen.
Antar det är r134a, det står det på både expansionsventilen och även märkplåten.

Fick justerat expansionsventilen stängt ett 1/8 varv pga vätskegenomslag till kompressorn. Temperaturen på kallgas varierade mellan -1 till 7°C. Efter justering så ligger den stadigt på 5°C. Inga bubblor i synglaset efter ett par minuters körning. ca 10minuter.
Kompressorn är en Copeland ZR40K3E-TFD. (http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodelpdf.php?MID=88130&RID=2)

Efter 60minuter körning har jag följande temperaturer:

Brine in / ut : 9,4C / 5,7°C  (3,7°C :dt:)
Värmebärare in / ut : 37,4°C / 47,3°C (9,9°C :dt:)
Hetgas : 85,5°C
Kallgas : 5,1°C

och efter 90minuter:
Brine in / ut : 9,1C / 5,6°C  (3,5°C :dt:)
Värmebärare in / ut : 39,9°C / 52,1°C (12,2°C :dt:)
Hetgas : 102°C (fräste när jag spottade på ledningen)
Kallgas : 5,1°C

Enligt coopack software så borde hetgas vara närmare 70grader.

Detta kan väl inte riktigt vara bra väl?  dontknow

//Daniel

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!