Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: krambriw
« skrivet: 24 april 2023, 11:03:40 »

@dave_pump

Ja, det är väldigt bra. Även om huset idag nog betraktas som gammalt var det för sin tid väldigt ordentligt isolerat runt om och mycket bra fönster

Jag kollade även i år när temperaturen kröp nedåt och den börjar fortfarande kalla på tillskott runt minus 10. Tidigare när vi var 4 personer i huset så gav det ännu mer spillvärme som kunde återvinnas men även vår vanliga förbrukning av hushållsel hjälper såklar till. Å den kanske är lite högre än vanligt, vi försöker inte avsiktligt spara utom att man släcker lite lampor i rum man inte är i (vilket inte ger så mycket längre pga att det mesta är led lampor numera) och stänger av förbrukare så dom inte går i onödan

Med vänlig hälsning, Walter
Skrivet av: ghupost
« skrivet: 24 april 2023, 10:37:11 »

Det finns ett stort problem med värmeväxlare som både trådskaparen och många tillverkare bortser från.
Problemet är att för att värmeväxlaren ska fungera enligt "teorin" krävs ett mycket tätt hus.
Om huset inte är mycket tätt så kommer en andel av ventilationsluften att flöda genom husets otätheter istället för genom värmeväxlaren vilket gör att verkningsgraden kan sjunka katastrofalt.

Speciellt är detta ett problem när det blåser mycket. Då får en utsida av huset ett övertryck och motsatta sidan ett undertryck. Om nu huset är otätt kommer det att blåsa rätt igenom utan att passera värmeväxlaren.

Frånluftssystem är inte alls utsatta för problemet i samma utsträckning eftersom undertrycket i huset är mycket större. Detta gör att hus med frånluftsventilation ofta har en energiförbrukning nära det teoretiskt beräknade även då det är lite otätt.

Detta är nog ett av skälen till att frånluftssystem är populära hus hustillverkare. Det krävs inte att husen är tillverkad med den noggrannhet med avseende på täthet som ett FT-hus kräver.

Under 1980-talet var det populärt med luftvärme vilket nästan helt har försvunnit. Ett av skälen var just att det var svårt att få husen tillräckligt täta vid massproduktion.
https://byggochenergiteknik.se/press/Luftvarme.pdf

Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 24 april 2023, 09:20:28 »

@krambriw: Jag är imponerad av ditt system. I din fotnot påstår du att bara kompressorn klarar uppvärmningen ner till -10 grader.

CE50 har en värmepumpseffekt på 5kW. Räkna bort 1/6 fär avfrostning så återstår 4,2kW. Att värma tilluften från -10 till 20 grader kräver 2,3kW (flöde 212m3/h för ett 170m2 hus).

Således är värmebehovet inkl. varmvatten för ditt hus 1,9kW vid -10 grader. Sedan tillkommer förstås värme från människor och övrig elanvändning i huset.


Osäkert om lite drift ger så mycket längre livslängd...
Om man bortser från läckage av köldmedel är nog driftstimmar och antal starter avgörande. Om kompressorn bara kör för varmvatten under sommarhalvåret går den nog inte sönder i första taget.
Skrivet av: krambriw
« skrivet: 23 april 2023, 17:29:59 »

Citera
Vad hade du för ventilation innan frånfluftspumpen?
Alltid haft FLVP. Först elektrostandard, sedan Comfortzone

Citera
Vid så lite drift håller nog kompressorn 10 år till
Osäkert om lite drift ger så mycket längre livslängd på dessa enklare on/off kompressorer. På varvtalsstyrda scroll kompressorer däremot tror jag (och andra) att dom kan hålla längre om man spärrar dom från att gå hela vägen upp till sin maxfrekvens
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 23 april 2023, 16:47:01 »

Vad hade du för ventilation innan frånfluftspumpen?
Vid bara mekanisk frånluft finns det givetvis en stor potential.
Det är en helt annan femma att jämföra FLVP med FTX

Just nu lutar jag åt att installera FTX och behålla den gamla FLVP. Jag plockar bort fläkten från FLVP och låter avluften från FTX gå vidare genom FLVP.
Sedan sätter jag en termostat som endast tillåter kompressorn att gå när lufttemperaturen är över 16 grader.
Ger en fin besparing för varmvattnet under sommaren. Vid så lite drift håller nog kompressorn 10 år till.
Skrivet av: krambriw
« skrivet: 23 april 2023, 12:15:36 »

Citera
Har någon data på hur långa avfrostningscykler en FLVP har?
Ca 10 minuter varje timme under den kalla årstiden gäller för dom effektivare modellerna. Så 50 minuter kompressordrift följt av 10 minuters avfrostning, dygnet runt

Citera
Jag tycker fortfarande besparingen jämfört med kostnaden är tveksam med FLVP
Beror nog på vilken FLVP du tittar & räknar på. Mina 6,5 år tycker jag är helt ok
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 23 april 2023, 11:01:59 »

Om temperaturen på avluften kyls till 0 grader måste det bli mycket isbildning på förångaren. Har någon data på hur långa avfrostningscykler en FLVP har?

Det FTX aggregat jag har tittat på begränsar avluften till 5 grader för att undvika isbildning. Då får man maximalt ut 1,1kW med 150 m3/h flöde (vid -1 C ute). Kan nog köras lite aggressivare än så med periodisk avfrostning.

Jag tycker fortfarande besparingen jämfört med kostnaden är tveksam med FLVP. Amorteringstid över 10 år (utan kapitalkostnad), förutsatt att elen är dyr (vilket den inte är på vår/sommar/höst om man har timpris). När det är minusgrader och elen är dyr är skillnaden mot FTX liten.

Om man istället lägger pengarna på FTX plus en luft/vatten vp får man betydligt mycket mer för pengarna. En liten luft/vatten kan man få för runt 50tkr (utan installation) och kan kopplas direkt till värmedelen i en IVT 590 om man har lite koll på reglerteknik. Sedan kan man komplettera FTX med vattenburen eftervärmare.
Skrivet av: krambriw
« skrivet: 22 april 2023, 17:28:33 »

Citera
Om det tar mer än 15 år att räkna hem en ny FLVP är det ointressant

Ja, det håller jag med om därför att då är du nog väldigt nära slutet på pumpens liv. I vårt fall nådde vi break-even efter ungefär 6,5 år, dvs då hade vi sparat in ungefär så mycket som den kostat inklusive allt. Numera verkar dom ju ha sprungit iväg i pris nått ohyggligt så även om elpriserna också blivit högre så blir nog återbetalningstiden något längre, kanske ca 9 år för en av de nyare effektivare modellerna
Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 16:32:45 »

Ja precis, det behöver vara tillräckligt med vattenburen värme för att kompressorn ska utnyttjas till fullo eller nästan det.

Frånluftsvärmepumpen jobbar med en konstant frånluftstemperatur på normalt 21-22 °C och kompressorn går non-stop i stort sett hela vinterhalvåret och ger en konstant energibesparing. Elpriset under vinterhalvåret har klart störst betydelse.

Absolut, desto kallare klimat desto mer ökar fördelen med att ha FTX-aggregat både komfortmässigt och energimässigt. Men FTX är lite lurigt då det kan finnas både elektrisk förvärmare för att klara påfrostningen och elektrisk eftervärmare för att klara hålla tillräcklig komforttemperatur på tilluften så det gäller att vara noga med inställningarna.     
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 16:13:18 »

Med den besparingen börjar det bli intressant. Men det förutsätter att aggregatet verkligen går så mycket.

Med vattenburen värme, absolut möjligt.

Med endast tilluftsvärmning och varmvatten, inte lika säkert. Att värma tilluften 20 grader kräver 1 kW. Då går värmepumpen endast 50%.

Jag vill även påstå att LLVP spar som mest när det är lite varmare ute (0-10 C). Då är oftast elpriset lägre. Vid svinkall vinter är skillnaden mot FTX inte så stor längre.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 15:37:20 »

Är lite tveksam...

Om FLVP har 2kW uteffekt, så återvinner den runt 1,5kW från frånluften (antar 500 W elektrisk energi vid COP 4).
Om pumpen går 4000h om året, dvs. hälften av året, återvinner den alltså 6000kWh.

Enligt FTX tillverkare återvinner de 4000-6500kWh för en 130m2 villa.

Vi talar alltså om en skillnad på kanske någon tusen kWh om året. Och det skall väga upp en investering på 50 tkr mer? Dessutom måste nog FLVP bytas efter 20 år,

En frånluftsvärmepump går normalt betydligt mer än 4000 tim per år, t.ex. omkring 6500 tim. En traditionell frånluftsvärmepump sparar då alltså runt 8500 - 5250 = 3250 kWh mer än FTX per år i genomsnitt. Med ett elpris på ca 2,50 kr under vinterhalvåret blir det en besparing om runt 8000 kr/år.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 15:04:57 »

Räknade lite med ett beräkningsprogram från en tillverkare av mostströms värmeväxlare (Recutech).

Frånluft: 22 C
Avluft: 0 C
Fuktighet: 40%
Flöde: 150m3/h (42l/s)

Återvinningsenergin är 1,5kW
Kondensering: 0,5 l/h

Är alltså exakt vad jag antog.

För att uppnå liknande parametrar med FTX krävs tilluft på -11 C med en typisk storlek på värmeväxlare.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 13:40:10 »

Är lite tveksam...

Om FLVP har 2kW uteffekt, så återvinner den runt 1,5kW från frånluften (antar 500 W elektrisk energi vid COP 4).
Om pumpen går 4000h om året, dvs. hälften av året, återvinner den alltså 6000kWh.

Enligt FTX tillverkare återvinner de 4000-6500kWh för en 130m2 villa.

Vi talar alltså om en skillnad på kanske någon tusen kWh om året. Och det skall väga upp en investering på 50 tkr mer? Dessutom måste nog FLVP bytas efter 20 år,
Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 13:10:57 »

Avluftstemperaturen från F470 kommer i så fall att ligga på runt ±0 °C hos dig. Man räknar generellt att den typen av värmepump klarar värmen i huset ner till ca +5 °C men den kan ändå ge en årsbesparing på 8000 - 9000 kWh eftersom kompressor går många timmar per år. Visst kostar ett par vattenburna radiatorer en slant men de skulle kunna vara ett komplement för värmen precis som rekommenderas till IVT 590. Tilluftstemperaturen ska egentligen inte vara mer än ca 18 °C eftersom man vill att den nya inkommande luften ska sjunka ner från donet i taket och blanda sig väl med den begagnade luften. Kör man väldigt varm tilluft så vill den gärna stanna uppe vid innertaket. Med 18 °C tilluft ca 37 lit/sek finns det en betydande mängd värme kvar från kompressorn till ett par vattenburna radiatorer.

Edit: Glömde skriva att det pris jag sett för NIBE S735 + SAM S42 var 180 tkr inkl installation så det skulle bli en rejäl slant för det alternativet även om det sparar runt 2500 kWh mer per år än F470.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 12:49:56 »

Tack för synpunkter.

NIBE F470: Hittade ett pris på 75995kr på nätet, utan installation.
Det är en FLVP av den "äldre" typen, med endast 2kWvärmepumpseffekt. Med vilken avluftstemperatur kan man räkna med?
Sedan tillkommer priset för radiatorer, som det egentligen inte finns effekt för från värmepumpen, eftersom det mesta går åt till tilluftsuppvärmingen.

Enligt mitt resonemang ovan anser jag en FTX vara intressantare.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 12:23:05 »

Det verkar inte finnas några reservdelar till TA 600 längre, en riktigt gammal modell. Annars rekommenderar NIBE att man behåller gammal TA och kombinerar med F370. Nog likadant med IVT Vent 402. Tänker då att NIBE F470 borde vara det bästa alternativet för dig(?) Sparar också in utrymmet där TA 600 står. Kläm gärna upp ett par vattenburna radiatorer som komplement för värmen. Vill du kombinera FTX och FLVP i en och samma produkt så har danska Nilan något för det i sitt sortiment men kan inte de delarna särskilt bra. Gäller då att hitta en bra installatör på rimligt avstånd som kan ge både service och support för annars kan det nog vara svårt att få.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 11:35:29 »

Ja, TA 600 för tilluften, men tyvärr är värmebatteriet trasigt (frysning eller korrosion, vet ej riktigt). Nytt aggregat för 25 tusen känns lite surt.

Har tittat på en Recom 2 FTX för 25 tusen från ventilationsbutiken. Mer än 10 tusen för installationen kan det ju knappast bli. Det är ju bara 4 luftslangar i toppen + inmätning. Egentligen kan jag göra det sjlv. IVT 590 satte jag ocskå in själv för 18 år sedan. Den går fortfarande bra.

"Traditionella" FLVP finns fortfarande (IVT Vent 402 etc.), till en kostnad av 75 tusen inkl. installation. "Nya generationen" kostar snarare 130 tusen. Då det bara finns elpaneler i huset finns det inte så mycket att göra med extravärmen heller. Tilluften kanske kan värmas till 40-50 grader.

Vad jag har funderat på är att koppla en FTX och den befintliga FLVP i serie. FLVP kan köras på sommaren med FTX på bypass. Vintertid låter man FTX göra jobbet. Skonar kompressorn så den håller många år till.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 10:40:14 »

Ok, du har en IVT 590 med TA-någonting tilluftsaggregat(?) Bra att tilluftskanalerna finns men ett bra FTX-aggregat inklusive  installation med lite omdragning av kanalanslutningarna kostar fortfarande mer än 25 tkr.

Fukteffekten (och luftavkylningen) blir betydligt större i en frånluftsvärmepump som kan ligga konstant på -15 °C med avbrott på för avfrostningarna om det behövs. Det är ytterst sällan avluftstemperaturen blir så låg från ett FTX-aggregat.

Bifogar rapporten från LTH som nu är lite gammal och alltså tar upp de tidigare traditionella frånluftsvärmepumparna med en värmeeffekt på 1,5 - 2,0 kW från kompressorn men sådana säljs ju fortfarande på utbytesmarknaden.

Absolut är 42 lit/sek ett klart begränsat luftflöde att återvinna så det är bra att få en energiberäkning gjord av tillverkaren där man kan se förväntad energibesparing med olika modeller som t.ex. NIBE F470 mot S735.   
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 10:11:35 »

Det finns redan kanaler för från/tilluft. Det behövs bara ett FTX aggregat för att ersätta befintligt system.

Kondenseringseffekten sker även i ett FTX aggregat när det är minusgrader ute. Problem med igenisning finns i båda systemen.

Och hur stor är besparingen? Om det tar mer än 15 år att räkna hem en ny FLVP är det ointressant. Jag skall försöka få tag på rapporten som nämndes.

Viktigt i frågan är att ett 120m2 hus bara behöver 42 l/s. Det är ganska lite för att få en ordentlig besparing med den nya generationens FLVP. Öka luftomsättningen är en möjlighet, men då ökar även ljudnivån i huset.



Skrivet av: Josth
« skrivet: 22 april 2023, 09:08:45 »

Frånluftsvärmepump sparar klart fler [kWh] per år än FTX enligt den studie som genomfördes vid Lunds Tekniska Högskola 2005. Ska FTX bli bra måste man även investera i bergvärme eller luftvattenvärmepump.

Installation av FTX med aggregat och alla tilluftskanaler kostar mycket mycket mer än 25 tkr.

När frånluftsvärmepumpen kyler frånluften till -15 °C eller liknande uppstår även en ansenlig fukteffekt genom fasomvandlingen från ånga till vatten.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 22 april 2023, 09:02:31 »

I det fallet jag betraktar ingår uppvärmning av tilluft med ett vattenburet värmebatteri i kombination med frånluftvärmepumpen.
Det finns alltså ingen skillnad ur komfortperspektiv.

I vårt fall måste maskinerna i fråga bytas ut. Men varför investera 100 tusen för en tveksam besparing. Jag anser att ett enkelt FTX aggregat gör ungefär samma jobb.

Faktum är att under vintern jobbar kompressorn i princip bara för att förvärma tilluften. Varmvatten värms då med elpatronen.
Skrivet av: perra83
« skrivet: 21 april 2023, 23:38:50 »

Allt handlar inte bara om pengar.
En FLVP som drar in luft genom väggventiler när det är -15°C känns inte alltid så skoj.
En LLVP som blåser och hörs i halva huset är inte heller så skoj, jämn värme i huset blir det inte heller.
Jag vill gärna separera värme och ventilation.
Skrivet av: dave_pump
« skrivet: 21 april 2023, 21:39:32 »

De flesta fånluftsvärmepumpar kan kyla av utgånde luft till runt 0 grader (vår IVT 590 klarar bara +5 grader). Dessutom är det inte garanterat att de går hela tiden, trots kyla ute, beroende på hur maskinen är inställd.

Värmeväxlare har en verkningsrad på runt 80-90%. Detta förutsätter givetvis att tilluftslkanaler är tillgängliga, vilket är fallet.

Således är värmeväxlaren effektivare än värmepumpen när utomhustemperaturen är under -2 grader. Avfrostning kan sänka effektiviteten något, men överlag skulle jag påstå att värmeväxlaren är effektivare.
Vid plusgrader utomhus och på sommaren (enbart varmvatten) ger frånluftspumpen en besparing.

Nu är frågan vilket system som är effektivast betraktat under ett helt år. Jag anser att skillnaden inta kan vara så stor. Under sommarhalvåret måste varmvatten värmas direkt med el, men under stora delar av vinterhalvåret är en värmeväxlare effektivare.

Jag har svårt att se hur en frånluftsvärmepump för 75 tusen går att räkna hem, när man får ett FTX aggregat för 25 tusen.

De nyare frånluftspumpar som klarar att kyla frånluften till -15 grader är däremot effektivare även under vinterhalvåret. Kostnaden på över 100 tusen är dock tveksam.

Med ett luftflöde på 42l/s går det bara att få ut runt 800W extra om temperaturen på utgående luft sänks från 0 till -15 grader. Då känns en luft/luft eller luft/vattenvärmepump som en lönsammare investering.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 567
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!