Felet med alla
gamlakaminer var just att luften kom underifrån och fick veden att brinna hejdlöst fort. Det primära är ju inte att göra slut på så mycket ved som möjligt utan få så mycket energi utav den som möjligt. Din kamin har isolerande vermikulitplattor inuti för att temperaturen så snabbt som möjligt skall komma upp till de 800 grader som ger möjlighet att elda upp vedgaserna effektivt. Det följde väl med en eldningsinstruktion? Läs annars vidare på
www.brattnebruk.se eller nibefire.eu Öppnar du rostertallriken så kommer luft in underifrån vilket skall undvikas och har du det kommer du att märka att glasen blir sotiga och då eldar du fel. Om du vill använda skakrostret för att få ner askan i asklådan eller enklast ta ut askan 1 gång/mån med sopskyffeln får man välja själv. Luften under drift skall komma in ovanför veden och tända rökgaserna. När du får veden att "glöda" och att vedgaserna antänds 20 cm ovanför veden har du lyckats.