Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur mycket blir tretti plus 1000?:
Skriv cykelstyre baklänges:
Skriv velicoped baklänges:

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 11 maj 2017, 10:20:25 »

Att trycket kan öka lite upp och ner vid drift eller inte , det beror på om CP sitter före eller efter mätaren ;  före så kommer pumpens statiska trycka att öka ,högre tryck , efter så kommer det att sjunka , mindre tryck .
Skrivet av: danlse
« skrivet: 11 maj 2017, 08:18:02 »

Tack för bra input!! Börjar inse att enda sättet få koll på det här är att lära sig själv då reparatörer som varit här mest kliar sig i huvudet och tycker det verkar krångligt och avancerat..

Är ett slutet expansionskärl (Typ röd plåtboll).

Vet nu också att det är en läcka i fläktkonvektorn men reparatören hade inte rätt packning så han ska komma tillbaka för det.

Pumpen har nu startat för första gången på länge och det verkar nu som systemtrycket pendlar mellan 0,5 och 1,2. Kan det tyda på att Expansionskärlets gummiblåsa är trasig?

Min gissning är att systemet gått på tillsatsvärme stor del av senaste året då förbrukningen var 50000 kwh trots att huset stått tomt!Stämmer att det började läcka från fläktkonvektorn när jag ökade systemtrycket förra gången men förstår inte hur det hänger ihop.
Kan det vara så att det är 3 separata vätskeflöden i systemet,
ett som cirkulerar från pumpen ner i borrhålet, ett som cirkulerar värme till golvärme och radiatorer och ett som hanterar både värme och kyla tíll fläktkonv ektorerna? I så fall på vilket av flödena mäts systemtrycket?
Min gissning är väl värmeflödet till golven och i så fall hur kan en ökning av systemtrycket där öka trycket i flödet till konvektorerna och skapa läckage där? (Sitter ju en värmeväxlare mellan dessa flöden)


Skrivet av: Hastings
« skrivet: 10 maj 2017, 19:50:32 »

Tänkbara orsaker
kondens från Frikylan :

det kan vara så att köldbärare cirkuleras genom fläktkonvektorn när Värmepumpen går om ventilen i fläktkonvektorn inte förmår stänga .  Cirkulationsriktningen kan ha blivit fel-då kan käglan lyftas.

hur ser avflödet för kondens ut ?
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 10 maj 2017, 18:51:03 »

Och det är inte helt enkelt ett läckage i fläktkonvektorn? I så fall borde det rimligtvis droppa mer vatten från den när du försöker fylla på systemet och tillfälligt har fått upp trycket till en bar.
Kolla om vattnet som droppar från den luktar "metalliskt" som värmesystemsvatten brukar göra.

Om det är ett slutet expansionskärl och förladdningstrycket för lågt (eller gummiblåsan trasig) så kan det bli stora variationer i trycket i systemet.
Förladdningstrycket kan man lätt kolla genom att först tappa ur vatten tills den manometer som sitter vid expansionskärlet (den bör åtminstone sitta på ungefär samma höjd som detta, annars får man korrigera med 0,1 bar per meter nivåskillnad) har gått ner på noll, sedan fyller man vatten sakta och försiktigt. Trycket kommer först att stiga snabbt tills det når en brytpunkt efter vilken det stiger betydligt långsammare. Trycket i brytpunkten är expansionskärlets förladdningstryck. Antingen kan man hålla sig till det tryck som står på expansionskärlets typskylt, eller också väljer man 50-90 % av det lägsta tryck man någonsin tänker ha i systemet.  Ska man fylla luft i expansionskärlet så gör man det med en luftpåfyllare för bildäck, påfyllningsnippeln brukar sitta i den av expansionskärlets gavlar där det inte finns anslutning för vatten, manometer mm. Vid luftpåfyllningen ska man ha tappat ur vatten ur systemet så att manometern står på 0.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 10 maj 2017, 18:08:11 »

Det är nog någon form av otäthet mot kylan , då blir det kondens , stäng ventiler om det finns , som frågan före , har du något  rundaktigt rött eller blått kärl vid VP 
( exspantion  för värmesystemet ) om inte kolla på vinden om det sitter ett kärl där öppet system , då kan du inte få högre tryck än 0,5Bar som är detsamma som 5 meter  , det måste då finnas ett rör som kommer från det på vinden ner till källaren , när du fyller så kommer det ut vid överfyllning
Skrivet av: rocas
« skrivet: 10 maj 2017, 14:48:45 »

Har du ett öppet expansionskärl på vinden?
Skrivet av: danlse
« skrivet: 10 maj 2017, 11:17:31 »

Hus i 3 plan totalt 370 kvadrat. Flyttade in för en månad sen och tidigare ägare helt okunniga så ingen hjälp att få därifrån.
Bergvärme installerad 2011
Golvvärme i två plan + Radiatorer i Suterrängvåning
Värmepump Stiebel Eltron med ackumulatortank.
Frikyla med 4 fläktkonvektorer som också kan användas för uppvärmning (Finns plattvärmeväxlare här)

Problem:
-   Diverse felmeddelande på pumpen som gör att den går på tillsatsvärme(Repareras idag så hoppas den delen löser sig)
-   Systemtryck 0.5 Bar men enligt manual från installationen bör det ligga på 1 Bar. När jag följer instruktion för att höja det så går trycket efter en stund tillbaka till 0.5 bar. Inget bra svar från reparatören mer än att det inte borde hända. 
-   Vatten droppar ibland från en av fläkkonvektorerna på översta plan trots att den har varit avstängd och frikylan inte är aktiverad.

All hjälp mottages tacksamt!

//Dan

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?