Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Aarn
« skrivet: 05 mars 2023, 17:43:05 »

Har testat att ha luft luft avstängd några timmar på förmiddagen om jag inte varit hemma och temperaturen återhämtar sig snabbt på eftermiddagen när man sätter på luft luft igen. Detta har dock varit under en period med mycket solinstrålning samt låga temperaturer nattetid och förmiddagar som stiger först på eftermiddagar då luft luft får bättre cop värde. Utan solindstrålning hade detta inte fungerat.

Har även testat att värma upp huset extra mycket på sena eftermiddagar och då håller sig värmen kvar resten av kvällen men till nästa morgon är temperaturen densamma som ifall jag inte ökat upp temperaturen på eftermiddagen
Skrivet av: Västerhaninge 17
« skrivet: 03 mars 2023, 13:36:51 »

Har vintern 22-23 experimenterat med lite olika åtgärder .
Har en IVT490 i grunden som har kompletterats med LLVP .
Såg ingen lägre effektförbrukning med en LLVP .
Golvvärme nere med termostater i varje rum , uppe ingen uppvärmning alls .
Har även en täljstenskamin som brukats mycket flitigt denna vinter , monterade även upp en värmeförflyttare som blåser varmluft till LLVP .
LLVP agerar också som värmeförflyttare (inställd på 16 gr + kaminläget) Går enbart på kompressor tidiga mornar , fram till kaminen startas .
Värmekurvan har jag sänkt + finjusteringen likaså på IVT490 , stängt av golvvärmen i rum med braskamin .
I IVT490 har jag begränsat elpatronen till 3 kw .

Lyckats spara i
Okt 293 kwh (2021=1097 kwh)
Nov 360 kwh (2021=1319 kwh)
Dec 448 kwh (2021=1936 kwh)
Jan 409 kwh (2022=1742 kwh)
Feb 389 kwh (2022=1585 kwh)
Skrivet av: Västerhaninge 17
« skrivet: 03 mars 2023, 13:11:52 »


Jag tackar givetvis för alla råd och tänkte prova imorgon bitti att stänga av alla termostaterna i huset. Temperaturen kommer vara i snitt 2 plus och jag skulle gissa att för luft luft har cop värde 4 då så bra tillfälle att prova stänga av golvvärmen och radiatorerna. Kommer att köra Auto läge ( normaldrift)

Lite lurigt kan det vara med golvvärmen eftersom en av termostaterna reglerar både köket och badrummet på nedre plan. Så länge badrumsdörren lämnas öppen eller på glänt kommer dock värmen in där.

Jag ska återkoppla här i tråden hur resultatet blir och därefter kan vi kika lite på finlir med eventuell dag och nattsänkning om ni tror att detta kan vara till hjälp men vad jag förstått på tidigare inlägg inget som rekommenderas. Tror inte heller Det är så lätt att programmera i onecta appen.

Jag kommer även överväga en sänkning av fläkthastighet från fyra till tre men tänkte ta detta i nästa vecka annars blir det svårt att utvärdera om jag gör flera olika saker samtidigt.


Förhoppningsvis ska min investering av luft luft bidra till en viss sänkning av förbrukningen även om den inte blir lika mycket som jag hoppas på. Dock tror jag investeringen kommer att öka livslängden på min IVT 495 med några år eftersom kompressorn där inte behöver jobba lika hårt längre. Vad tror ni om livslängden på min Daikin xrh40? Mår den bäst av att få vara i Auto läge dygnet runt och kunna gå med så jämn kompressorhastighet som möjligt jämfört med växlingar mellan Econo och normal samt avstängningar flera timmar? Mitt hus är 170 kvadrat. Luft luft bör ensamt kunna klara uppvärmning av hela huset utan att överbelastas ner till ett par minusgrader därefter kan det vara bra att stötta upp med lite golvvärme så att kompressorn i luft luft inte behöver gå för hårt eller vad tror ni?
Blir lite konfunderad när du skriver att du skall ställa din LLVP i Autoläget  Sc:,h autoläget för fläkten eller temp ?

När du justerar värmekurvan i din FLVP så har du en värmekurva för grudinställning för huset + en finjustering av temp på framledning (värmevattnet)
Vilken justerar du ?
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 28 februari 2023, 22:00:15 »

Har märkt att temperaturen i hemmet sjunker ganska snabbt på kvällen från 21-22 grader när det är som varmast runt 16 tiden då solen fortfarande lyser in med viss kraft till 18-19 grader några timmar senare om jag behåller Econo läget på. Detta läge klarar upprätthålla 20 grader inomhusluft ned till 5 plusgrader ute därefter räcker effekten inte till och normaldrift behövs.

Min fråga är nu om jag schemaläggar normaldrift så att temperaturen kl 16 skulle vara 23-24 grader istället för 21-22 grader, kommer den extra värmen att stanna kvar i huset resten av kvällen eller försvinner den fort? Just nu är det ganska kraftiga skillnader i temperatur dagtid och nattetid. På dagen +6 och nätterna -2. Cop värdet är således väsentligt mycket bättre under klockslagen 12-16 då även elpriserna också är lägre än på kvällen och mina solceller producerar så att jag slipper betala moms på köpte el.

Så på eftermiddagarna är det just nu lägre elpris än på kvällen och väsentligt bättre cop värde på grund av högre utomhustemperatur men om jag drar på pumpen så att den värmer upp ordentligt på eftermiddagen, kommer värmen kvarstå om jag schemalägger en lägre bör temperatur på kvällen när elpriserna eller är högre eller är det bara bortkastad energi att värma till exempelvis 24 grader på eftermiddagen?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 februari 2023, 10:26:45 »

Att man slutar värma golv i golvvärmesystem kommer att minska energiförlusterna nedåt.
I övrigt är det nog svårt att jämföra "just efter en ändring", man bör nog titta på t.ex. en dag med -5 grader ena veckan, och en dag med -5 grader nästa veckan, när förändringarna slagit igenom i golv, väggar, och tak.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 17 februari 2023, 09:32:58 »

Roligt att du faktiskt kan mäta upp en energibesparing! tummenupp Varierande utetemperatur och vindförhållanden kan ju göra det svårt att jämföra olika dygn och nu börjar dessutom solinstrålningen märkas ordentligt vissa dagar. Ska också bli mycket intressant när du kan jämföra flera månader och sedan hela årsförbrukningen.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 17 februari 2023, 08:20:37 »

Econo läget sparar ungefär 2kwh/dygn. Inte helt säker om den extra förbrukningen i normalläge resulterar i varmare inomhustemperatur

Laborerar just nu lite med dagsänkning och nattsänkning men det verkar som man inte sparar speciellt mycket på det. Max 1kwh/dygn.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 13 februari 2023, 15:03:00 »

Nu har jag fått statistik för flera dygn med avstängd golvvärme och radiatorer och luft luft påslagen hela dygnet. Förbrukningen har sjunkit avsevärt med ungefär 10 Kwh per dygn och trots detta bättre komfort i huset med jämnare värme runt 20-21 grader.

Är förvånad över hur lite värme golvvärmen och radiatorerna bidrog med.

Nu har det visserligen varit en del varma dagar med värmeinstrålning från fönstren.

Eftersom luft luft har lyckats behålla komfortabel värme i huset har jag inte behövt slå på normaldrift utan fortsatt att ha den i Econo läget. Nu ska det komma en lite kallare period framöver med mindre sol och då får jag eventuellt skifta över till normaldrift om den inte lyckas upprätthålla en bekväm innertemperatur på egen hand.

Så skönt att äntligen börjar man märka av besparing. Hoppas att denna besparing kan fortsätta även vid lägre temperaturer runt eller under nollan när cop värdet sjunker betydligt
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 februari 2023, 19:44:28 »

Egentligen borde Boverkets normer uppgraderas, idag finns det både bra och billiga CO2 och VOC-mätare som kan övervaka inomhusluftens kvalitet och med en reglerbar ventilation borde man kunna spara en del pengar och energi som idag går till kråkorna.

Ja, i en normalstor villa är det svårt för en normalfamilj att få upp koldioxidhalten i frånluften med mer än några hundra ppm om luftomsättningen är en halv gång per timme. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 februari 2023, 09:45:35 »

Jag skulle prova med fläkten i Auto, min erfarenhet är att Caldo brukar fungera bäst så.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 08 februari 2023, 09:31:32 »

Personligen skulle jag i så fall sätta upp fläkten på natten och sova med öronproppar om det går. Högt luftflöde ger bästa COP men min egen erfarenhet är att mellanläge på fläkten räcker bra för att sprida värmen fullt tillräckligt i huset och COP verkar helt okej.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 08 februari 2023, 09:09:27 »

Tack för svar

På nätterna brukar jag ställa ner luft luft på fläktläge 2 av 5 så att ljudet inte ska höras till sovrummet. Tror ni den lyckas sprida bra värme till huset ändå utan att tappa för mycket i cop värde? Har relativt öppen planlösning, 1,5 plans hus. Luft luft sitter vid entrén där det är öppet i tak så luften enkelt kan ta sig till övre plan.

Skrivet av: Josth
« skrivet: 08 februari 2023, 08:29:25 »

Luft luft bör ensamt kunna klara uppvärmning av hela huset utan att överbelastas ner till ett par minusgrader därefter kan det vara bra att stötta upp med lite golvvärme så att kompressorn i luft luft inte behöver gå för hårt eller vad tror ni?

Effekten i XRH40 bör ensam klara hela ditt hus ner till någonstans mellan -5 och -10 °C. Det är bara frågan om hur väl den lyckas sprida värmen i hela huset och hur stora temperaturskillnader som accepteras inne. Vissa dörrar och rum vill man stänga så det vanliga är ju att bara värma en del av huset, inte hela. Värmeeffekten räcker då till väldigt många minusgrader och det är först när det blir som allra kallast på året man behöver fundera på styrningen/inställningarna och att komplettera med mer golvvärme eller radiatorer. När det gäller golvvärme kan det vara bra att kontrollera att de slingor man stängt av verkligen kallnar helt efter ett dygn eller så. Golvvärmetermostater och ställdon kan tyvärr sluta fungera efter några år på betydligt kortare tid än traditionella termostater på radiatorer.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 februari 2023, 07:19:26 »

Att ha lite kallare i badrummet, där man kanske inte vistas så ofta, och där det sitter frånluftsdon kan ju annars vara ett sätt att spara energi på.
Dels borde det inte bli så kallt, eftersom frånluften tas från resten av huset, och dels får man väl stå ut med några minuter/dag med lite svalare temp i badrummet.
En varm matta framför toan kan vara en lösning.  tummenupp

När energin är billig är det annars vanligt att just badrummet är varmaste rummet i huset, och det kan man förstås unna sig, men om man ska spara energi...
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 07 februari 2023, 18:03:59 »

Jag tackar givetvis för alla råd och tänkte prova imorgon bitti att stänga av alla termostaterna i huset. Temperaturen kommer vara i snitt 2 plus och jag skulle gissa att för luft luft har cop värde 4 då så bra tillfälle att prova stänga av golvvärmen och radiatorerna. Kommer att köra Auto läge ( normaldrift)

Lite lurigt kan det vara med golvvärmen eftersom en av termostaterna reglerar både köket och badrummet på nedre plan. Så länge badrumsdörren lämnas öppen eller på glänt kommer dock värmen in där.

Jag ska återkoppla här i tråden hur resultatet blir och därefter kan vi kika lite på finlir med eventuell dag och nattsänkning om ni tror att detta kan vara till hjälp men vad jag förstått på tidigare inlägg inget som rekommenderas. Tror inte heller Det är så lätt att programmera i onecta appen.

Jag kommer även överväga en sänkning av fläkthastighet från fyra till tre men tänkte ta detta i nästa vecka annars blir det svårt att utvärdera om jag gör flera olika saker samtidigt.


Förhoppningsvis ska min investering av luft luft bidra till en viss sänkning av förbrukningen även om den inte blir lika mycket som jag hoppas på. Dock tror jag investeringen kommer att öka livslängden på min IVT 495 med några år eftersom kompressorn där inte behöver jobba lika hårt längre. Vad tror ni om livslängden på min Daikin xrh40? Mår den bäst av att få vara i Auto läge dygnet runt och kunna gå med så jämn kompressorhastighet som möjligt jämfört med växlingar mellan Econo och normal samt avstängningar flera timmar? Mitt hus är 170 kvadrat. Luft luft bör ensamt kunna klara uppvärmning av hela huset utan att överbelastas ner till ett par minusgrader därefter kan det vara bra att stötta upp med lite golvvärme så att kompressorn i luft luft inte behöver gå för hårt eller vad tror ni?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2023, 17:07:21 »

Som sagt, vill du spara pengar, om COP är högre på luftvärmepumpen, så måste du stänga av golvvärmen i de rum som luftvärmepumpen kan värma på egen hand.
Annars blir det ju bara små skillnader i den värme som din IVT producerar, även om du sänker kurvan så kommer den pumpen stå för en skaplig del av värmen i huset.

Lite märkligt att du inte tar till dig av de råd vi ger?

Det går rätt säkert mindre energi på ett dygn om du har värmen avstängd i 8 timmar på dagen, men komforten blir ju lidande, och besparingen blir inte jättestor.
Mest kan du spara på att stänga av elpatronen så den aldrig går in.
Därefter att stänga av golvvärmen i de rum som luftvärmepumpen kan värma.
Låt luftvärmepumpen gå på auto, inte econo-läge.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 07 februari 2023, 16:14:16 »

Dagens experiment värmekurva 2,2 samt luft luft påslagen hela dygnet även de timmar jag inte varit hemma. Facit på detta kommer väl först imorgon men jag skulle gissa på att förbrukningen blir högre än den hade varit om jag stängt av luft luft när jag inte är hemma. Kanske kan dock den högre värmen i huset göra att från luftvärmepumpen fungerar mer effektivt och får bättre cop värde och därmed ingen högre förbrukning men återstår att se.

Alltså snart temperaturen blir något varmare ska jag istället prova stänga av golvvärmen men har läst att golvvärme överlag får huset att upplevas varmare och att man kan behöva kompensera en avstängning av denna med 1-2 grader varmare i huset.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 februari 2023, 10:49:43 »

Vet inte hur IVT styr varmvattenspets, men normalt så kan man ju i mjukvaran acceptera eller blockera elpatron för värmedrift, den borde ändå fungera för legionella och vid kompressorhaveri, som reservkraft.
Så är det i alla fall på gamla Nibe värmepumpar.

Det ska fungera så numer, på min pump är det inte så. Skulle i alla fall rekommendera att man testar är det fungerar som beskrivet. 
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 07 februari 2023, 10:02:54 »

Har också hört talas om att från luftvärmepumpar inte producerar effektivt om inomhustemp blir lägre än 17 grader. Hur det är med just IVT 495 som även är kopplad till jordslinga vet jag inte men med tanke på utebliven besparing måste det ju rimligen tyda på att cop värdet har försämrats.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2023, 09:51:09 »

Vet inte hur IVT styr varmvattenspets, men normalt så kan man ju i mjukvaran acceptera eller blockera elpatron för värmedrift, den borde ändå fungera för legionella och vid kompressorhaveri, som reservkraft.
Så är det i alla fall på gamla Nibe värmepumpar.

Att sänka rumstempen på frånluftsvärmepumpar är sällan någon större ide, på de flesta rena frånluftsvärmepumpar går det inte sänka mer än till 16 grader inne har jag för mig att jag läst, sen börjar de frysa ihop eller avfrosta mer eller mindre hela tiden.

Jag tror som sagt inte att econo-läget på luftvärmepumpen sparar någon energi, det maxbegränsar bara effekten.
Sen kan det finnas annat som påverkas också, men sånt redovisas ju aldrig i datablad och broschyrer, så det är skrivet i stjärnorna, det kan lika gärna vara förändringar som ger sämre COP men att man "upplever" att den går mer ekonomiskt, t.ex. med lägre fläkthastighet och tystare gång, som gör att COP blir sämre.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2023, 09:44:15 »

Egentligen borde Boverkets normer uppgraderas, idag finns det både bra och billiga CO2 och VOC-mätare som kan övervaka inomhusluftens kvalitet och med en reglerbar ventilation borde man kunna spara en del pengar och energi som idag går till kråkorna.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 07 februari 2023, 09:42:52 »

Hur blir det med varmvattenspets om jag stänger av elpatron? Antar att den då inte kommer kunna fungera som det är tänkt.

Har dock aldrig sett elpatronen vara igång så tror inte den är någon bov i dramat.

Jag har provat mig fram med lite olika inställningar sedan november som jag haft luft luftvärmepump. Tidigare hade jag en kurva på min IVT 495 omkring 5. I början sänkte jag den till omkring hälften dvs 2,5. Detta gav inomhustemperatur 17 grader med luftavstängd och 19 till 20 grader med luft luft påslagen i Econo läget. Eftersom detta inte gav någon besparing provade jag att sänka värmekurvan ännu mer till 1,0 men då blev grundvärmen i huset så pass låg att jag fick växla mycket mellan Econo drift och normaldrift för att få behaglig värme i huset. Detta kan självfallet ha bidragit negativt till cop värdet för luft luft.

Frågan är även om dagsänkning av temperaturen inomhus kan ha haft en negativ inverkan på cop värdet för IVT 495?

Nu har jag höjt värmekurvan till 2,2 på IVT 495. Temperaturen idag ligger strax över nollan och jag tror inte cop värdet mellan mina maskiner skiljer sig noterbart. Nästa vecka kommer det bli +5 och då bör luft ha bättre cop värde så då tänkte jag göra ett försök att stänga av golvvärme och andra termostater och enbart att använda luft luft påslagen hela dygnet.


Men apropå detta om att luft luft ger sämre cop värde om den får gå på hög effekt så har den ju inte behövt göra det med tanke på att jag haft Econo läge mestadels av tiden då kompressorn är rejält strypt. Eller tänker jag fel?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 07 februari 2023, 09:31:45 »

Vad tror ni om att sänka fläktläget på IVT 495 från 4 till 3? Kan det få värmen att stanna längre i huset? En luft luft värmepump renar ju luften i huset och tar bort odörer och då kanske man klarar kraven om ventilation ändå.  Kan det vara så att luft luft och mekanisk ventilation med frånluftvärmepump är system som inte lirar dåligt ihop?

Det kan bli problem med t.ex. fukt i huset om man sänker ventilationen så man är säker om man håller sig till Boverkets ventilationsnorm att all luft ska bytas ut varannan timme. På vintern går det oftast att sänka ventilationen en del och spara lite pengar eftersom inomhusluften då är torr och fukten snabbt försvinner. Temperaturskillnaderna ute/inne driver också på ventilationen. Men det beror ju också på hur många man är i huset och vad som då krävs för att hålla en god luftkvalitet. På sensommaren och början av hösten är den absoluta fukthalten normalt mycket hög och då behövs en mycket god ventilation och tillräckligt hög fläktinställning minst enligt normen.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 07 februari 2023, 09:18:50 »

Jag har en F750 och bor i Skåne och har tänkt göra likadant. Återkoppla gärna i denna tråden om du lyckas ändra något som gör att du kan hitta någon besparing.

Har du en F750 som fungerar som den ska och dessutom bor i Skåne finns det bara ytterst lite att spara med en kompletterande luftluftvärmepump. Försumbart skulle jag säga. Hade du däremot bott i t.ex. Norrbotten hade det varit en annan sak. Då används betydligt mer el-patron i en F750.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 februari 2023, 08:59:48 »

Efter att ha studerat Ngenics hemsida undrar jag om den utrustningen sparar något överhuvudtaget om man har rätt inställd värme i utgångsläget.

Vad gäller IVT och avstängd elpatron har elpatronerna i min pump varit avstängda utan problem i 20 år när de inte har behövts, bortsett från när vi har varit bortresta vintertid.
Skrivet av: JLindvall
« skrivet: 07 februari 2023, 08:28:00 »

Förutom att ojämn körning kan ge sämre COP så tänker jag att du kanske har sänkt kurvan på din IVT för mycket så att LLVP får jobba onödigt hårt. Särskilt när den måste jobba ikapp underskottet som bildas under dagen när ni låter huset svalna. Öka så att FLVP kör på ungefär halva effekten mot tidigare så kan LLVP också köra på låg effekt hela tiden. Två enheter som tillåts jobba på låg effekt borde ge bättre genomsnittlig COP än att låta ena ta majoriteten av ansvaret (förutsatt att de har snarlika COP i utgångsläget). Jag gissar att det var så du tänkte, men antingen så var det för få dagar innan LLVP köptes som din FLVP tvingas ned till låg COP (och elpatron) pga högt effektuttag eller så har du sänkt FLVP alldeles för mycket så att LLVP tvingas till högt effektuttag och låg COP. Jag har en F750 och bor i Skåne och har tänkt göra likadant. Återkoppla gärna i denna tråden om du lyckas ändra något som gör att du kan hitta någon besparing.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 februari 2023, 07:22:07 »

Tror inte en Ngenic hade sparat mer, det är ju i så fall om du accepterar lägre temp inne som det går spara mer.
Att inte stänga av elpatronen för att IVT (som inte betalar dina elräkningar) avråder är inte logiskt.
Så länge du inte är bortrest flera dagar kan inget hända, att de avråder beror på att din värmepump är beroenda av elpatron om kompressorn skulle lägga av.
Men i ditt fall är du ju dels hemma, och dels har du backup av luftvärmepumpen som ser till att det inte fryser.
Stäng av elpatron så länge det är vinter, och du inte är bortrest, det är mitt tips om du vill spara energi.
Sänk temperaturen i rum där ni aldrig eller sällan visats.
Investera i snålare belysning, släck onödig utomhusbelysning, använd inte motorvärmare i onödan (om ni brukar använda det).
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 06 februari 2023, 17:39:43 »

Elpatronen vågar jag inte stänga av eftersom IVT avråder från det.

Med facit i hand tror jag att en Ngenic hade kunnat spara mer pengar jämfört med en luft luft trots betydligt lägre investeringskostnad. Precis som du skriver är det främst i situationer där man kan slippa elpatron som besparing sker. Det har funnits en del sådana dagar hittills i vinter, minst två kalla veckor har det varit, men dessvärre avspeglas det inte i den totala förbrukningen i vinter. Antagligen stod elpatronen för en mycket liten del av den totala årsförbrukningen. Har ett modernt hus som är ganska välisolerat med årlig förbrukning omkring 12.000 kwh.

Vad tror ni om att sänka fläktläget på IVT 495 från 4 till 3? Kan det få värmen att stanna längre i huset? En luft luft värmepump renar ju luften i huset och tar bort odörer och då kanske man klarar kraven om ventilation ändå.  Kan det vara så att luft luft och mekanisk ventilation med frånluftvärmepump är system som inte lirar dåligt ihop?

En annan förändring jag har gjort jämfört med i fjol är att ha höjt varmvatten temp från 48,5 till 50,5 men samtidigt ökat intervall för varmvattenspets från 7 till 21 dagar. Tror dock inte detta skulle orsaka en avsevärt högre förbrukning?

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 februari 2023, 15:40:22 »

Jag skulle tro att den begränsar hur mycket effekt den kan dra, inte "econo" som i att COP blir bättre, utan Econo som i att den inte tillåts förbruka mer effekt än xxxx W under drift.

För att spara energi måste du ha:
1. Bättre COP på luftvärmepumpen än på den kombinerade frånluft och mark/berg-värmepump du redan har.
Det är inte säkert att luftvärmepumpen har bättre COP när det blir några minusgrader än vad din IVT har.

2. Dra ned/stäng av termostaterna på det vattenburna systemet i alla rum som luftvärmepumpen kan värma på egen hand.

3. Inte mixtra med att slå av och på maskinerna så att temperaturen varierar flera grader, då måste maskinen gå med hög effekt för att åter värma upp huset, och då blir COP sämre.

Egentligen är det nog bara som ersättare av "elpatrontid" i din nuvarande värmepump du kan räkna med någon nämnvärd besparing med luftvärmepumpen, och vår /höst när temperaturen ligger på kanske 5-15 grader ute, men det ändå behövs lite värme i huset.

Jag skulle stänga av elpatronen i IVT:n och alla termostater i rum som luftvärmepumpen kan värma på egen hand, sedan skulle jag låta kurvan vara som vanligt på IVT:n, så den värmer rum som luftvärmepumpen inte kan värma som den gjort tidigare.
(Om du inte accepterar lägre temp på grund av det höga elpriset)
 
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 06 februari 2023, 15:39:23 »

Tack för bra dialog

Misstänker att det är ganska mycket ventilation i huset som bidrar till värmeförluster. Frånluftvärmepumpen är inställd på fläktläge 4 av 6. Skulle kunna ställa ner den till läge 3 men inte lägre än så.

Är det helt riskfritt för husets del att helt stänga av golvvärmen? Inga problem med fuktvandring och så vidare? Ingen risk att man får fuktskador eller andra skador på betongplattan och huset?


Är det inte så att med avstängda termostater så produceras värmen ändå men inte kommer ut i systemet? Är det varmare än 10 grader utomhus kan man stänga av husvärmen helt i värmepumpen. Antar att detta skulle spara mer energi jämfört med att värme produceras men att man stänger av termostaterna?

Econo läget är som sagt mycket svagt ( hade varit bra om det fanns något effektsteg mellan Econo och normal)  så som enda värmekälla räcker den inte till att hålla behaglig värma i huset, annat än på tidig höst och sen vår. Jag får väl testa normalläget några dygn med avstängda golvvärmetermostater och utvärdera istället för att som idag ha golvvärmen på låg temperatur. Tror ni detta kommer att leda till det någon besparing?

Skrivet av: Josth
« skrivet: 06 februari 2023, 15:00:10 »

Den behöver återställa värmen i huset efter avbrottet och för det krävs högre effekt än om det jobbat på jämn fart hela tiden. Högre effekt ger sämre COP jämfört med att ligga på precis den effekt som behövs. Har man lite lägre temperatur inne så förbättras COP men det är bara några enstaka procentenheter så det är ganska svårt att mäta.

Låter som huset förlorar värme ganska snabbt för att vara ett modernt hus Sc:,h Kanske enplanshus och väldigt stora fönsterytor? Det blir som sagt svårt om golvvärme, radiatorer och luftvärmepump alla ska konkurrera om att värma så ställ ner termostaterna på golvvärmen och radiatorerna till frysskydd om du istället vill värma de rummen med luftvärmepumpen.

När det bara rör sig om delar av ett dygn är det bäst att låta värmepumpen jobba i jämn fart istället för att stänga av och sätta på. Ska man vara borta flera dygn är det en annan sak.

Är tyvärr inte insatt i Econo-läget men det ger säkert något bättre COP och håller nere energiförbrukningen men det kan bli aningen svalare i huset. Hoppas någon annan som kör Daikin kan svara bättre.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 februari 2023, 14:56:19 »

Ett problem Jag har observerat med luft luftvärmepump är att den i princip inte kan lagra någon energi i huset. Så fort man stänger av apparaten så faller temperaturen snabbt med minst 1 grad i timmen tills temperaturen når 14 grader, därefter sjunker inte temperaturen mer eftersom golfvärmen med den låga värmekurvan håller denna underhållsvärme i huset.

Det är inte så konstigt att temperaturen faller snabbt. I huset finns det ca 500 kg luft som kan lagra 0,14 kWh värme per grad. Är husets värmebehov 4 kW betyder det att luftens temperatur skulle sjunka med 28 grader per timme om det bara var den i luften lagrade värmen var enda värmekällan. Ytskikten i möbler och byggnad fungerar också som värmelager men med vattenburen golvvärme eller radiatorsystem blir mängden lagrad värme betydligt större.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 06 februari 2023, 14:36:30 »

Tack för svar

Varför behöver den köra på högre fart och sämre cop om man har en avstängd ett antal timmar om dagen?

Blir det någon skillnad i cop värde om man sätter ett lägre börvärde för värmen på exempelvis 19 grader istället för 21 grader?

Ett problem Jag har observerat med luft luftvärmepump är att den i princip inte kan lagra någon energi i huset. Så fort man stänger av apparaten så faller temperaturen snabbt med minst 1 grad i timmen tills temperaturen når 14 grader, därefter sjunker inte temperaturen mer eftersom golfvärmen med den låga värmekurvan håller denna underhållsvärme i huset.

Är det ekonomiskt försvarbart att hålla sin luft luftvärmepump igång hela dagen även om man exempelvis är borta 10 timmar?

Tycker du jag ska använda min Daikin xrh40 mest i normal drift eller Econo läge? Jag har mest erfarenhet av Econo drift. Den drar 0,5 kw i timmen och ger en begränsad värme. Den kan bibehålla temperaturen i huset men för att höja temperaturen i huset krävs att man har normal i drift påslagen.

Normaldriften drar dock betydligt mer el ca 1,5-2 kW/h. Om man skulle låta normaldriften vara på oavförbrutet i flera dygn utan att stänga av eller ändra till Econo skulle förbrukningen då sjunka betydligt mer till 0,5-1kw/h eller fortsätter den dra lika mycket? 2kw i timmen dygnet runt blir 48kwh per dygn för bara uppvärmning.

Vilket läge Econo eller normal ger högst cop värde?





 

Skrivet av: Josth
« skrivet: 06 februari 2023, 13:48:18 »

IVT 495 är en relativt bra frånluftsbergvärmepump med en effekt på ca 4 kW från kompressorn. Den klarar normalt huset ner till ett par minusgrader. Den extra energibesparing som en luftluftvärmepump då kan ge blir bara väldigt liten i ett modernt välisolerat hus. Hade varit stor skillnad om du haft IVT 490 istället för IVT 495. Den klarar bara huset ner till kanske +6 °C ute utan el-patronen. Då kunde det blivit 2000 kWh besparing eller drygt det. Sedan måste man stänga av golvvärmen och alla radiatorer i de rum som istället nås av värmen från luftvärmepumpen för att få mesta besparing. Det är heller inte så lyckat att stänga av luftvärmepumpen några timmar då och då på dygnet. När den sedan ska köra ifatt värmen igen måste den köra på högre fart och med sämre COP jämfört att köra jämn fart hela tiden. Ska man resa bort en vecka eller mer kan man givetvis sänka temperaturen i huset och då tjänar man på det.
Skrivet av: Aarn
« skrivet: 06 februari 2023, 13:37:25 »

Bor i Villa 170 kvadrat med frånluftsvärmepump IVT 495 med vattenburen golvvärme och radiatorer. Cop värde omkring 3.

Installerade en kompletterande Daikin luft luft XRH40 värmepump i oktober och när jag jämför förbrukningssiffrorna mot i fjol har förbrukningen inte sjunkit överhuvudtaget. Dessutom har jag avvecklat en varmvattenberedare vilket borde minska på förbrukningen. Har inte installerat några apparater som skulle öka förbrukning.

Frånluftvärmepumpen klarar all uppvärmning av huset och varmvatten ned till omkring 0 grader utomhustemperatur då elpatronen behöver gå in stötvis. Nu händer det visserligen inte så ofta att temperaturen sjunker under nollan i södra Sverige. Jag har dragit ner värmekurvan rejält från 5 till 1 och använder luft luft som komplement för att få behaglig värme.

Jag räknade med att denna investering skulle spara omkring 2000 kwh om året som en resultatet visar faktiskt att förbrukningen inte har sjunkit alls. Förbrukningssiffrorna november december januari är precis samma som i fjol. Till och med att 100 kwh högre. Detta trots att vi dessutom stängt dörren till ett av sovrummen på övre plan som vi inte använder.

Är det inte konstigt att förbrukningen inte har sjunkit? Vid utomhustemperaturer runt nollan eller i intervallet 0-5 plusgrader borde ju Xrh40 ge cop omkring 4. Inomhustemperaturen skulle jag säga är lite lägre nu än tidigare eftersom jag stänger av luftvärmepumpen vissa timmar på natten och på dagen när vi inte är hemma.

Så sammanfattningsvis fler energibesparande åtgärder jfm ifjol, lägre inomhustemperatur och ändå inte sänkt förbrukning! Ibland undrar jag om den Daikin apparat jag fått är äkta eller någon falsk kopia. Undrar även om en Panasonic Hz 25 hade varit ett bättre köp.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!