Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hastings
« skrivet: 21 augusti 2023, 15:24:37 »

Hej  Alla val för avfuktning kommer  med olika "biverkningar", För  frikyla och AC så är det svårt att få avfuktning utan nedkylning.
 Jag har en stor konvektor ifrån  Frico på min ovanvåning. Den har  sin temp i flödet undertill så om jag ställer den på 17 grader så blir rummet  20-21C  beroende på kallras rakt framför konvektorn. Den går ca 40% av dygnet. Jag får avfuktning så länge som brinen in i konvektorn är kallare än 12 C vilket då blir tempen på ytan i värmeväxlaren. ( Ofta har jaf 8/12 C  i hålet)
 Luftfuktigheten går ner så pass att tex fogar i golv krymper något men inte som på vintern. skulle tippa på 50-60% relativt. Skulle jag se till att den går kontinuerligt  så  kommer temperaturen att sjunka någon grad men temperaturen på brine att öka dvs avtagande effektivitet. Att köra den är billigt: tar inte mycket ström även vid längre tids körning av cirkulationspump och Fläkt i konvektorn . 

AC däremot är jätteeffektiv men till priset av  ett högre elanvändning och avfuktningen är avhängig avkylning  medans en avfuktare som min  i källaren drar ca 250w Jag har den igång på Auto i Augusti och för att torka tvätt.

Jag kommer på sikt att utöka frikylan och  kommer även att ta hand om värmen i frånluften. Jag kommer att på så sätt arbeta med en något högre brinetemp.
Skrivet av: perra83
« skrivet: 16 augusti 2023, 11:57:12 »

Jag upplever samma sak angående luftfuktigheten inomhus. Det känns som att det är något fel på huset och ventilationen. Vi har alltid haft torr luft inomhus och det trivs jag med.
Igår steg luftfuktigheten inomhus när det regnade som det gjorde här i Lindesberg. Vi körde vanlig AC och på läge Dry hela kvällen och natten. 62% Rh kl 23 igår. 64%Rh nu utan avfuktning. Sensorerna till larmet säger 72%Rh i hallen och i sovrummet. 69%Rh ovanför trappen på övervåningen. Har läst om flera som haft runt 70%.  Jag minns inte heller att vi haft så fuktigt inomhus tidigare.
Tittade lite bland gamla skärmdumpar och då ser jag att Rh legat på runt 50 och ännu lägre på vintern.
Skrivet av: jishi
« skrivet: 16 augusti 2023, 11:40:57 »

Frikylan avfuktar ju indirekt pga att vattnet från hålet hamnar under daggpunkten, men du måste räkna med att du får nån grad eller två kallare än normalt. Jag har svårt att få under 21 grader när frikylan går på lägsta fart (fläkten) så det är väl ett alternativ.

Men är det normalt att få 70% RF inomhus? Kan inte minnas att jag haft det nånsin i mitt hus (förutom i källaren). Men jag har förvisso diffussionsöppna väggar...
Skrivet av: perra83
« skrivet: 16 augusti 2023, 11:35:49 »

Frikylan blir såklart inte lika kall som en vanlig luftvärmepump i AC läge men droppar det vatten i avloppet så avfuktar den lite i alla fall.
Jag kör bara frikylan för att kyla, inget mer.

Vi har kört luftvärmepumpen i läge Dry några gånger nu när det regnat flera dagar i sträck och det sänker luftfuktigheten till okej nivå. Ska vädret vara så här fuktigt i fortsättningen köper jag en riktig avfuktare från Woods.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 16 augusti 2023, 10:40:45 »

En vanlig vägghängd LLVP eller fast AC avfuktar genom att kyla inneluften i perioder. Värmen som blir dumpas i utedelen utanför huset. Sedan stannar den och väntar på att innetemperaturen ska öka igen. Fungerar alltså utmärkt i tropikerna där man har kanske 23 °C inne och 30+ °C ute och väldigt fuktigt klimat. I Sverige är det sällan man utnyttjar den funktionen men det kan funka om man bara vill ha lite lite kyla.

Ett avfuktningsaggregat av kondenstyp kyler först luften så fukten kondenserar till vatten (som leds ner i en behållare eller till avloppet). Alldeles efter förångaren sitter sedan kondensorn som snabbt värmer upp luften igen med viss vinst av energi. Den alltså både avfuktar och värmer rummet den står i.
Skrivet av: jacha
« skrivet: 16 augusti 2023, 10:11:46 »

Okej hur funkar en vanlig vägghängd ac när den avfuktar då? Borde väl vara samma princip?
Skrivet av: jishi
« skrivet: 16 augusti 2023, 09:37:20 »

Det tror jag inte är möjligt då värmen skickas ner i borrhålet.

I en vanlig avfuktare så avges värmen som utvinns vid kylningen i samma rum så det blir nettoneutralt, men kan inte se hur det skulle vara möjligt med frikyla.

Du skulle kanske rent krasst kunna köra värme och kyla samtidigt (i en 4-rörskonvektor) men då måste också bvp köras för att få värme. Lär inte bli speciellt effektivt och risken är att kondensavrinningen ändå kondenseras om igen mot värmebatteriet.
Skrivet av: jacha
« skrivet: 16 augusti 2023, 08:09:30 »

Hur ska man tänka med framlednings temp på brine om man bara är ute efter att afktukta luften just nu? Säg att det är 23 grader inne men 70% rf. Vad kräver det då för framledning på brine utan att kyla huset men ändå avfukta det?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!