Köpte för många år sedan två Tulikivispisar. Den ena en köksspis med häll och bakugn (2 rökkanaler) och den andra en stor rumsspis men med stor bakugn även den.
En täljstensspis skall eldas (i stort sett) varje dag). Man ser effekten först efter några dagar. I den stora spisen gjode jag ett inlägg (ca 10-20 kg ved) när jag kom hem från arbetet. När det var vara glödbädd kvar ett lika stort inlägg. Spisen var het följande morgon. Om veden jag hade inte var helt torr lade jag in ny ved på morgonen som var knastertorr på eftermiddagen.
Köksspisen ett inlägg för grötkoket på morgonen. Ny brasa till kvällsvarden.
Obs det som försäljare säger att man skall installera speciellt uteluftsintag (och betala för detta) för förbränningssyret är bara nys. Kolla gärna med en räknekunnig fysiklärare!
Och bättre bakugn än dessa två går sannolikt inte att få - men det krävs kunskap och erfarenhet att elda dem rätt så att de inte blir för varma eller för kalla.