Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 21:56:06 »

Man köper och betalar full skatt på dieseln men nästa gång man fyller upp tanken kan man ansöka och få tillbaka en del av skatten så funkar det för mindre företag som har egen farmar tank i alla fall vet inte hur det funkar för dom som förbrukar massor med diesel men bör vara liknande. Vet inte om färgen skiljer men vet att priset skiljer.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 21:49:15 »

Fast att firman får tillbaka moms på det han köper in hjälper ju föga när han ju ej får behålla moms som du betalar till honom. Går ju till Skatteverket det också. Blir liksom plus minus noll i stort sett, särskilt med de marginaler de har för din offert.

Hmm hur tänkte du nu?  Sc:,h

Stationära motorer fick väl köras på lågskattad (färgad) diesel och jag tror det är i princip samma pris nu för tiden om gröndieseln ens finns längre.

/Christer
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 02 mars 2014, 20:33:50 »

Har 180 meters borra. Gissar att diesel till en kompressor räknas som stationär maskin och då är det lägre skatt som fås tillbaka vid nästa tankning.

Ja så kanske det är ja.

Kommer ihåg när de borrade här. Så gick kronan åter igen när det bara var några meter kvar, kanske 10 eller något sådant. Så då fick de dra upp hela kalaset igen från ca. 210 meters djup för att sedan gå ner igen och borra färdigt till 220m :D ...inte konstigt det tog extra tid. Men dessförinnan gick ju en krona ung. halvvägs ner och det tog en stund det också. Inte konstigt de fick slita i två dagar med det stackars hålet.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 20:24:55 »

Har 180 meters borra. Gissar att diesel till en kompressor räknas som stationär maskin och då är det lägre skatt som fås tillbaka vid nästa tankning.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 02 mars 2014, 20:18:17 »

13:60x0,8 utan moms som ingen borrare betalar blir 10:88:- och 1838liter.

Fast att firman får tillbaka moms på det han köper in hjälper ju föga när han ju ej får behålla moms som du betalar till honom. Går ju till Skatteverket det också. Blir liksom plus minus noll i stort sett, särskilt med de marginaler de har för din offert.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 02 mars 2014, 20:14:14 »

Finns ingen anledning för installatörerna att betala mer än nätpriset då kan dom ju handla på nätet själva så det tror jag inte ett dugg på. Tror en rörmockare kan googla fram priset på den produkt han själv säljer så att dom skulle betala mera för produkten från tex Dahl är nog inte troligt.

Precis så menar jag också, allt annat låter ologiskt. Men så menade Daikin_ på att det var tvärtom och froskog skall ju köpa en Daikin VP ...så jag tänkte det kunde vara värt att nämna ;) :D

Citera
Hos mig tog det inte många timmar att borra kanske 4 tim effektiv borr tid men dom var ju här i 2 dar med etablering och slangsättning. Normalt går det en del bränsle till transport och ingrävning av slang förutom själva borrningen.

Det gick ju snabbt jämfört med mitt kan jag säga. Hur djup borra har du? Här fick de borra i två dagar! Effektiv antal timmar var säkert uppemot 14-16. Hårt berg här vettu! :) ...fast de var ju impade av bergskvalitén tydligen, även om de fick slita med det.
Hos en vän tog det inte mer än några timmar där heller, typ som för dig 4 tim cirka tror jag (effektiv borrning alltså). Fast det var ju grundare hål och mjukare berg.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 20:08:53 »

Jaja jag tänker inte argumentera med er om detta bara jag blir nöjd med installationen så är det ok!  tummenupp

En sak ska ni bara vara klara över och det är att "andra sidan" kommer alltid att gnälla över hur tufft det är och aldrig erkänna hur mycket de har i avans inför kunder (dvs oss/vi).

Efter att jag varit hos grannänkan som fick betala extra för sönderkörd borrkrona är jag väldigt avvaktande till vad entreprenörer säger/hävdar.

Det råder nog mycket "gungor och karuseller" för ena borran vill ha 3 kronor och nästa klarar sig med 0,75,,,typ.

Ang dieselkostnaden så ligger pumppriset runt 14:50:- här och på det har jag 90öre rabatt baserat på min månadsförbrukning runt 150l, en åkare eller entreprenadfirma har någon 10-öring till pga stort inköp.

13:60x0,8 utan moms som ingen borrare betalar blir 10:88:- och 1838liter.

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 19:56:52 »

Finns ingen anledning för installatörerna att betala mer än nätpriset då kan dom ju handla på nätet själva så det tror jag inte ett dugg på. Tror en rörmockare kan googla fram priset på den produkt han själv säljer så att dom skulle betala mera för produkten från tex Dahl är nog inte troligt. Hos mig tog det inte många timmar att borra kanske 4 tim effektiv borr tid men dom var ju här i 2 dar med etablering och slangsättning. Normalt går det en del bränsle till transport och ingrävning av slang förutom själva borrningen.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 02 mars 2014, 19:43:42 »

Entreprenören har ju inte endast 15 000:- man kan ju utgå från att entreprenören har bättre pris på alla ingredienserna än jag har när jag räknat på att driva det själv.

Nä han har ju inte det. Det är också något vi har diskuterat en del i Daikin tråden, varför inte entreprenörer kan gå ner till åtminstone det pris vi kan få privat när vi beställer online. Men så verkar det vara helt enkelt. Entreprenörerna verkar mena på att de får betala mer för exempelvis VP än vad vi kan köpa in för privat. Jag själv tror ju entreprenören skulle kunnat få lite billigare faktiskt, men om man nu skall lita på Daikin_ så är det inte så. Jag citerar Daikin_

"Att ta ett nätpris på en vara och se det som någon slags måttstock för vad en vara skall kosta från en rörmokare är helt vansinnigt.
Priserna på värmepumpar och annat på nätet är oftast lägre än vad en normal rörmokare köper in varan för."


Källa: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=51449.msg558264#msg558264

Jag personligen tror att en VVS firma skulle kunna köpa in liiiiiiiiiiite lite billigare än nätpriset, men det är marginellt. Jag pratar om någon tusenlapp här, inte ens värt att nämna alltså. Men sanningen KAN ju vara som Daikin_ säger, att de t.o.m betalar MER för VP och VVS-material.

När det kommer till just borran och eventuell elektriker (rörisarna kopplar många gånger själva), så kan jag säga att de INTE får det billigare än vad du får det för. Tvärt om skulle jag vilja påstå, då en borrfirma kan ge dig en ROT:ad slutsumma, men det kan han inte ge till VVS-firman.

Så nej, VVS-firman du beställer av tjänar ingenting extra med de priser han ger dig. Finns ingen chans i världen.

Citera
20 000:- för diesel är nära på 2m3 vilket innebär 190l i timmen om det tar en "lång" dag att borra. Jaja det kanske är vad en stor kompressor drar.

Nu vet jag inte vart du kan få tag i diesel så extremt billigt som 10 kr litern? Är allting så extremt billigt där du bor? ;) Nu får du avslöja var det är någonstans för jag är sugen på att fytta dit. Om jag delar 20 000 med 14 (14 kr litern är ju ändå normalpris för diesel idag) så får jag 1429 liter, vilket är 1,43 m3. Det blir 178,6 liter i timmen om de borrar i totalt 8 tim, vilket blir 2,98 liter i minuten, dvs 49,6 milliliter i sekunden.
Vet ej hur troligt detta är, men min borrare gjorde slut på 1500 liter, sedan fick han köra fram lastbilen för att fylla tanken igen. Totalt antal liter vet jag ej vad det hamnade på, men väl mer än 1500 liter. Då har jag fått 220m borrhål men så fick han byta borrkrona ett par gånger eller vad det nu var. Vilket också innebär att han får dra upp alla rör och sen ner med grejerna igen. Då försvinner ju trycket från borrhålet och det får åter börjas om. Sedan försvinner det säkert väldigt mycket tryck ut i akvifärerna.
Detta är ju säkert också väldigt individuellt beroende på bergart och hur marken/berget ser ut osv.

Återigen, är firman välkänd och omtyckt så finns det ju inget att oroa sig för. Du har ett superpris och skriver på ett avtal så sköter de resten. Är ju bara till att vara glad för att man gjort en bra deal liksom :)
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 17:26:54 »

Det bör vara det som det handlar om i detta fall, varför det är så billigt.

För oavsett vad någon säger så kan man inte förneka att det är sjukt billigt. Bara det att installatören inte verkar lägga till något nämnvärt extra på VP, måste ju vara extremt ovanligt. Sedan vet man ej hur de här 15.000kr i merkostnad som du får betala för helentreprenad är fördelade, men 15.000kr är inte mycket att fördela över VVS-, EL-, samt borrarbeten. Så är det ju bara, det är enkel matematik. VP får ju ingen firma billigare även om firman finns på det mest ödsliga stället i landet exempelvis. Borraren har sina utgifter vilket heller ej går att komma ifrån. Bara bränslet till kompressorn kommer gå på runt 20.000kr för 190m borrhål. Återigen en utgift som ej går att sänka, diesel kostar vad det kostar helt enkelt. Sedan är det borrkronor, maskiner, pem-slang, etanol, u-sväng, lock, vinklar, tätning i fasad (om de nu ens sätter det, vet många som fuskat med det för att hålla ner priserna), osv. osv.
Så där är ju inte mycket kvar till "arvode", till löner osv.

Sen behöver det inte vara oroväckande för det. Just därför jag skriver att om det är en välkänd respektabel firma som många känner och många köpt tjänster av som de är nöjda med, så bör det inte finnas någonting att oroa sig över. Då kommer de ju med största sannolikhet att sköta sitt jobb och utföra en bra installation.
Och det vet du ju själv om firman är välkänd med bra betyg eller inte. Så där har du ju svaret egentligen.
Jag gjorde själv en extremt bra deal men jag bor på ett ställe där arbetskraften är dyrare, tyvärr, så det blev ej lika billigt som för dig. Men jag gjorde allt själv så jag sparade mycket pengar ändå. Fast för 15.000 kr som du skriver, hade jag ju klart lejt bort det så som du skall göra! ;)

Entreprenören har ju inte endast 15 000:- man kan ju utgå från att entreprenören har bättre pris på alla ingredienserna än jag har när jag räknat på att driva det själv.

20 000:- för diesel är nära på 2m3 vilket innebär 190l i timmen om det tar en "lång" dag att borra. Jaja det kanske är vad en stor kompressor drar.


Jaja lite OT nu och vi får se hur bra det blev när det är färdigt.

/Christer
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 02 mars 2014, 16:52:31 »

Kan tänka mig att det beror till stor del på vart i landet man bor.

Det bör vara det som det handlar om i detta fall, varför det är så billigt.

För oavsett vad någon säger så kan man inte förneka att det är sjukt billigt. Bara det att installatören inte verkar lägga till något nämnvärt extra på VP, måste ju vara extremt ovanligt. Sedan vet man ej hur de här 15.000kr i merkostnad som du får betala för helentreprenad är fördelade, men 15.000kr är inte mycket att fördela över VVS-, EL-, samt borrarbeten. Så är det ju bara, det är enkel matematik. VP får ju ingen firma billigare även om firman finns på det mest ödsliga stället i landet exempelvis. Borraren har sina utgifter vilket heller ej går att komma ifrån. Bara bränslet till kompressorn kommer gå på runt 20.000kr för 190m borrhål. Återigen en utgift som ej går att sänka, diesel kostar vad det kostar helt enkelt. Sedan är det borrkronor, maskiner, pem-slang, etanol, u-sväng, lock, vinklar, tätning i fasad (om de nu ens sätter det, vet många som fuskat med det för att hålla ner priserna), osv. osv.
Så där är ju inte mycket kvar till "arvode", till löner osv.

Sen behöver det inte vara oroväckande för det. Just därför jag skriver att om det är en välkänd respektabel firma som många känner och många köpt tjänster av som de är nöjda med, så bör det inte finnas någonting att oroa sig över. Då kommer de ju med största sannolikhet att sköta sitt jobb och utföra en bra installation.
Och det vet du ju själv om firman är välkänd med bra betyg eller inte. Så där har du ju svaret egentligen.
Jag gjorde själv en extremt bra deal men jag bor på ett ställe där arbetskraften är dyrare, tyvärr, så det blev ej lika billigt som för dig. Men jag gjorde allt själv så jag sparade mycket pengar ändå. Fast för 15.000 kr som du skriver, hade jag ju klart lejt bort det så som du skall göra! ;)
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 13:35:50 »

Inom företagsekonomin brukar man rikta mot 10% vinst av omsättningen. Vad kostar en anställd rörmokare 3-350:-? Ihop med kostnader för verktyg, bilar mm så är ju matematiken relativt enkel.

Sedan beror det nog lite på hur firman ser ut om samma gubbar borrar och monterar pump mm.
/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 11:55:50 »

Jag tror inte rörisen har 15-30000 kr i ren vinst för ca 2 dagars jobb men visst bör han ha vinst annars funkar det inte så länge.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 10:36:33 »

Hur kan du veta vinsten ? Hur många timmar lägger installatören på jobbet ? vilken timkostnad har han ?

Jag skriver att jag "bedömer" och inte att jag vet, viss skillnad. Det kan nog diffa nån tusing upp och ner men efter 8-10 intagna offerter och diverse prisundersökningar + snack med folk i branschen så landar det där ungefär. (I mitt område)

I timpengen ska ju även åtagandena emot staten med för varje anställd innan pengen kan anses vara ren vinst. Sedan har jag inte räknat på den timpengen kunden får betala utan totala kostnaden för den anställde.

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 09:41:11 »

Hur kan du veta vinsten ? Hur många timmar lägger installatören på jobbet ? vilken timkostnad har han ?
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 09:38:39 »

Eftersom jag sitter på lite enskilda siffror i entreprenaden så bedömer jag att entreprenören (vid totalentreprenad) går ifrån ett utfört jobb med roten i ren vinst å då har även borrgubben gjort sin vinst.

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 09:14:03 »

Min borra köptes direkt av borraren inkopplingen gjorde jag själv.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 09:05:50 »

Betänk nu att borrpriset vi ventilerar här är om jag köpt pump, gjort inkopplingen själv. Om borran varit dyrare skulle ju förtjänsten på 15 000:- mot totalentreprenaden varit ännu mindre.

Kolla denna länk sidan 22/23 detta kanske kan vara av intresse för er som bor i området.

http://np.netpublicator.com/netpublication/n77440554

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 mars 2014, 08:47:32 »

Tror jag gav 42000 kr för min borra efter rot inkl 9 meter foder rör för ca 3 år sen så visst har du fått bra pris men tycker inte det är så bra så det skulle behöva vara nått skumt med priset och priserna varierar en hel del i landet.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 02 mars 2014, 08:23:30 »

Ja vi får väl se om det blir en Trabant eller inte! Kan tänka mig att det beror till stor del på vart i landet man bor. Det har en tendens att gå inflation i saker i storstadsområden!

/Christer
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 mars 2014, 23:12:13 »

Borran för 36 500:- var ju om jag köper löst och monterar själv. Jag har kollat med 2st borrfirmor och de låg ca 1500:- från varandra i pris.

6m jorddrivning (inkl rör ingår) i min offert på helentreprenad,,, menar ni att ca 125 000:- efter rot för en Daikin med 190m borra skulle vara ett superpris? Det är i alla fall 20 000:- dyrare än en Thermia Diplomat 8kw med ungefär samma borra. 

/Christer

Alltså det är väl egentligen borran som är sjukt billig som jag blir "misstänksam" mot. Det övriga är "bara" "ganska billigt" eller hur jag nu skall uttrycka det. Så totalt sett så blir ju priset väldigt billigt ändå med tanke på den relativt djupa borran.
Jag borrade ju extremt billigt och kommer inte i närheten av vad din borra skulle kosta enl. din offert. Men du kanske bor på ett ställe där det går ganska dåligt för firmorna eller någoting som gör att de är beredda på att sänka sina priser såpass.
Vi fick vår borra för ca. 55.000 om jag inte minns fel och då blev det 220m, 6m rördrivning då vi har berget precis under marknivå samt borrhålet återfyllt p.g.a miljöborrning.
Grovt räknat om vi bara delar summan med 220 så blir blir det ändå 250kr per meter efter ROT, vilket är billigt för ett återfyllt borrhål.
Du är däremot nere i 192 kr per meter vilket ju hör till helt "sjuka priser" även om det inte återfylls.
Och ha som sagt i åtanke att vårt borrhål är mycket, mycket billigt i sig! Då kan du ju tänka dig vilket pris du har fått :D

EDIT: Vill gärna tillägga att det förvisso är så, att i de fall jag har sett riktigt billiga installationer (inte lika billig som din dock) så har det faktiskt synts på resultatet. Underdimensionerat, klent, dåligt utfört arbete, många återbesök, krångel osv. Lite som en Trabant om vi jämför med en BMW. Vill absolut inte skrämma dig, men kolla först upp vad för firmor det är som offererat dig, om de utför bra arbeten eller inte. Är det stora välkända firmor som är varmt rekommenderade av "halva stan" så kör på bara! Då kan det ju inte gå fel :)
Skrivet av: froskog
« skrivet: 01 mars 2014, 22:00:46 »

Jovisst, den biten är ju "ok" för att vara riktigt billigt om man säger så. Det är borran som ju är helt otroligt billig! Kolla noga igenom alla kontrakt bara så inte något spökar så det tillkommer sedan. Se till att även rördrivning är inkluderat i priset för det är riktigt dyrt. Runt 600kr/ meter ca. Vissa tar över 700kr/m och i vissa fall kan man få det så billigt som dryga 500-lappen metern. Och behöver du 15-20m foderrör så plockar det på ordentligt.
Får bara känslan "för bra för att vara sann", därför jag menar att du bör kolla extra noga igenom offert osv. så du ej blir lurad. Se till så även slutdatum står med i avtal annars kan de dra ut på det hur länge som helst om de är oseriösa.
Grattis återigen och lycka till med installationen! Får hoppas det blir ett bra system. Så får du komma och rapportera hur Daikins inverter presterar ;)

Borran för 36 500:- var ju om jag köper löst och monterar själv. Jag har kollat med 2st borrfirmor och de låg ca 1500:- från varandra i pris.

6m jorddrivning (inkl rör ingår) i min offert på helentreprenad,,, menar ni att ca 125 000:- efter rot för en Daikin med 190m borra skulle vara ett superpris? Det är i alla fall 20 000:- dyrare än en Thermia Diplomat 8kw med ungefär samma borra. 

/Christer
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 mars 2014, 20:23:54 »

Svaren är ja på alla dessa frågor. Glöm nu inte att 15 000:- extra för helentreprenad är efter rot, entreprenören får ju x-antal tusenlappar av skatteverket.

/Christer

Jovisst, den biten är ju "ok" för att vara riktigt billigt om man säger så. Det är borran som ju är helt otroligt billig! Kolla noga igenom alla kontrakt bara så inte något spökar så det tillkommer sedan. Se till att även rördrivning är inkluderat i priset för det är riktigt dyrt. Runt 600kr/ meter ca. Vissa tar över 700kr/m och i vissa fall kan man få det så billigt som dryga 500-lappen metern. Och behöver du 15-20m foderrör så plockar det på ordentligt.
Får bara känslan "för bra för att vara sann", därför jag menar att du bör kolla extra noga igenom offert osv. så du ej blir lurad. Se till så även slutdatum står med i avtal annars kan de dra ut på det hur länge som helst om de är oseriösa.
Grattis återigen och lycka till med installationen! Får hoppas det blir ett bra system. Så får du komma och rapportera hur Daikins inverter presterar ;)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 mars 2014, 19:28:34 »

Visst är det så men 15000 kr extra är det många installatörer som tar jämfört med nätpriserna endast för vp.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 01 mars 2014, 19:19:40 »

Detta är ju sjukt billigt. Har nog aldrig sett ett så billigt system i mitt liv! Borrhålspriset är ju ur denna värld. De jobbar praktiskt taget gratis :D
VP priset är ju också ok. Med tanke på priset för VVS materialet antar jag att du kan koppla på VP nästan direkt när KB kommer in genom ytterväggen, dvs att du har VP nära en yttervägg.
Bara till att gratulera till ett så billigt borrhål. Innehåller den verkligen även kollektor samt kollektorsättning fram till fasad så PEM sticker in genom källarvägg, isolerat och klart?
Får du samma pris plus bara 15.000kr extra för arbete när du beställer helentreprenad från installatör, så har du ju gjort en grymt bra affär!

Svaren är ja på alla dessa frågor. Glöm nu inte att 15 000:- extra för helentreprenad är efter rot, entreprenören får ju x-antal tusenlappar av skatteverket.

/Christer
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 mars 2014, 18:15:00 »

Tja att handla allt "privat" hade sett ut som följer.

Borrhål 190m: 36 500:- (efter rot)
Bvp: 62 000:-
Mtrl för rördragning, rör, koppel, armaflex mm: 12 000:-
Elinstallation: 2000:-

Totalt: 112 500:-

I privat regi så kostar foderrören 100:- mindre per meter så om det är långt till berg kanske jag skulle sparat nån tusing till.

Nja jag gjorde bedömningen att det inte var värt besväret/risken även om jag anser mig kunning/noggrann med verktygen nog för att klara av det, om än på många timmar.

/Christer

Detta är ju sjukt billigt. Har nog aldrig sett ett så billigt system i mitt liv! Borrhålspriset är ju ur denna värld. De jobbar praktiskt taget gratis :D
VP priset är ju också ok. Med tanke på priset för VVS materialet antar jag att du kan koppla på VP nästan direkt när KB kommer in genom ytterväggen, dvs att du har VP nära en yttervägg.
Bara till att gratulera till ett så billigt borrhål. Innehåller den verkligen även kollektor samt kollektorsättning fram till fasad så PEM sticker in genom källarvägg, isolerat och klart?
Får du samma pris plus bara 15.000kr extra för arbete när du beställer helentreprenad från installatör, så har du ju gjort en grymt bra affär!
Skrivet av: froskog
« skrivet: 01 mars 2014, 14:31:48 »

Låter som du fått ett ok pris på anläggningen om det endast skiljer 15000kr  tummenupp

Tja att handla allt "privat" hade sett ut som följer.

Borrhål 190m: 36 500:- (efter rot)
Bvp: 62 000:-
Mtrl för rördragning, rör, koppel, armaflex mm: 12 000:-
Elinstallation: 2000:-

Totalt: 112 500:-

I privat regi så kostar foderrören 100:- mindre per meter så om det är långt till berg kanske jag skulle sparat nån tusing till.

Nja jag gjorde bedömningen att det inte var värt besväret/risken även om jag anser mig kunning/noggrann med verktygen nog för att klara av det, om än på många timmar.

/Christer

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 mars 2014, 13:32:33 »

Låter som du fått ett ok pris på anläggningen om det endast skiljer 15000kr  tummenupp
Skrivet av: froskog
« skrivet: 01 mars 2014, 13:30:17 »

Jo en Daikin är beställd och jag lämnar över problemet till installatören så nu gäller det bara att tjata till den snyggaste dragningen och inte den enklaste.

Skulle kanske ha tjänat runt 15 000:- på att göra allt själv men jag misstänker att min timpeng blivit ganska låg inkl tveksamma garantiåtaganden.

/Christer
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 24 februari 2014, 12:56:41 »

Ser ut i din fotnot som du funderar på Daikin, i så fall så sitter ju expansionskärlen inbyggda i värmepumpen.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 24 februari 2014, 04:13:05 »

Jag ska installera bergvärme och klurar lite på utförandet överlag. Hur ser rör-installationen ut i stora drag?
Jag kan kort beskriva hur jag gjorde:

1, Övergång från PEM till kopparrör, dim? - SVAR: Vattette PE till CU och jag använde även stödhylsa till PEM-slangen. OBS kontrollera noga dimension på PEM slang så du får rätt stödhylsa då det finns flera rörväggstjocklekar osv.
2, Exp-kärl för brine på inledning eller retur? - SVAR: Jag kör med nivåkärl fast trycksatt. Den sitter på inkommande brine efter påfyllnadskopplet.
3, Kläm eller skärringskopplingar? - SVAR: Jag lödde hela slingan och använde unionkopplingar på de flesta ställen. På ett par ställen använde jag ventiler med klämringskopplingar.
4, Rörisolering, typ? - SVAR: Armaflex AF passar bäst. Rekommenderar minst 13mm till 28 CU. Jag använde 19mm Armaflex AF till 35mm CU och riktiga isolerade kylsvep. Alla skarvar är limmade som de skall vara.
5, Väg-genomförning inomhus isolering genom väggen, täckbrickor mm? - SVAR: Isoleringen skall vara heltäckande, den skall alltså fortsätta rätt igenom väggen också, annars får du kondens och därmed fukt rätt in i väggen. Täckbrickor behövs ej mer än för att det skall se snyggt ut möjligtvis.
6, Väggfästen mm. - SVAR: Är det trångt kan man specialtillverka själv av vinkeljärn eller vika plåt. Så kan hänga upp i hålband om man önskar. Annars köper man riktiga grejjer avsett för upphängning.

Citera
Denna installation av brinerör skiljer den sig egentligen nämnvärt från vanlig vvs eller?
Nej det blir ju egentligen exakt samma sak. Bara att man måste isolera p.g.a kyla så det ej bildas kondens på ledningen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 februari 2014, 08:12:11 »

Har för mig att isoleringen bör inte ligga emot nått i alla fall inte i varma utrymmen där risken för kondens är större.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 22 februari 2014, 21:56:56 »

Ok tack!

Det är lite trångt i vissa passage.

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 februari 2014, 19:54:31 »

Isoleringen har jag för mig ligger mellan 9-13 mm så mellan 46-54 mm.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 22 februari 2014, 17:53:13 »

Vad blir normalt ytterdiametern ungefär på ett färdigisolerat 28mm brinerör?

/Christer
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 januari 2014, 14:01:58 »

1, Övergång från PEM till kopparrör, dim?
Normalt från 40 mm pem till 28 koppar men kan vara grövre om kraftig vp.

2, Exp-kärl för brine på inledning eller retur?
Jag skulle sätta exp på högsta punketen på inledningen före påfyllnadskopplet och smuts sil så att ev skräp vid påfyllnad fastnar i silen.

3, Kläm eller skärringskopplingar?
Tror de flesta proffs kör med kläm men gör man det själv går det bra med skärringkopplingar eller hellre lödning.

4, Rörisolering, typ?
Det ska vara en diffusions tät isolering tex Armaflex finns att köpa i de flesta webbutiker.

5, Väg-genomförning inomhus isolering genom väggen, täckbrickor mm?
Bra fråga mina slangar kommer genom golvet är isolerade och därefter fastgjutna i plattan.

6, Väggfästen mm.
Det finns speciella kylsvep som är riktigt bra men vissa kör med vanliga svep och isolerar utanpå med varierat resultat.
Skrivet av: froskog
« skrivet: 11 januari 2014, 12:39:07 »

Jag ska installera bergvärme och klurar lite på utförandet överlag. Hur ser rör-installationen ut i stora drag?

1, Övergång från PEM till kopparrör, dim?
2, Exp-kärl för brine på inledning eller retur?
3, Kläm eller skärringskopplingar?
4, Rörisolering, typ?
5, Väg-genomförning inomhus isolering genom väggen, täckbrickor mm?
6, Väggfästen mm.

Denna installation av brinerör skiljer den sig egentligen nämnvärt från vanlig vvs eller?

/Christer

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!