Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Josth
« skrivet: 15 maj 2024, 22:22:02 »

Blir säkert bra med en ljudisolerad boxfläkt på vinden tummenupp Tyvärr har jag inga ventilationsfirmor på rad att rekommendera. P.g.a. trafikinfarkten runt Stockholm väljer också många firmor att bara jobba i en viss del såsom t.ex. Bromma med närmast kringliggande områden. Ofta är det så att kommunens officiella sotarmästare har en firma som också sysslar med ventilation. Kan vara värt att höra sig för där. Man kan också höra med närmaste Ahlsells eller Dahl-butik eller liknande som oftast säljer delarna till hantverkarna. De brukar ha bra koll på vilka hantverkare det finns i området.
Skrivet av: ZZzzz-maskin
« skrivet: 15 maj 2024, 21:47:11 »

Tusen tack för svar. Tack vare era svar vågar vi oss på en ljudisolerad boxfläkt med ljuddämpare på vinden. (Och  kastar inte 50.000 i sjön för en dålig lösning som vi aldrig använder.) Grymt skönt att ha er input i frågan.

Ser att du bor i Stockholm - har du någon firma som du rekommenderar? Trevlig kväll!
Skrivet av: Josth
« skrivet: 15 maj 2024, 20:44:39 »

Visst kan man ha en kanalljuddämpare även på avluftskanalen men tänker att det är överkurs om man har en avluftskanal på några meter som slutar i en plåthuv ovanför yttertaket. Bor man där det är väldigt tyst ute kan det kanske märkas.

De moderna elektroniska fläktarna går oftast att styra med en 0 - 10 Volt signal. Vill man inte styra det med ett vred manuellt finns det smarta puckar som t.ex. Plejd vilka har 0-10 V utgång och kan programmeras på diverse olika sätt. Dock har de inte någon inbyggd batteribackup för datum/tid så man bör då även skaffa motsvarande internetkopplad gateway till routern så tiden synkas igen efter eventuellt strömavbrott. Sedan kan man bygga på med diverse styrning av t.ex. belysningen i huset.
Skrivet av: ZZzzz-maskin
« skrivet: 15 maj 2024, 20:29:04 »

Wow, tusen tack för era svar! Precis det kunskapsstöd som jag behövde.

Två följdfrågor:
- Blir det inte ännu tystare om man har en ljuddämpare på andra sidan fläkten också, alltså mot skorstenshållet? Eller blir det sämre utsug med en ljuddämpare på vardera sida av fläkten? Vi bor där det är tyst utomhus - och vill fortsätta med det. (Följdfråga på det: ska man ha ljuddämparlåda eller ljuddämparkorv?)

- Kan ni rekommendera en smart lösning för att styra fläkten, alltså så att man kan sätta den på schema, så att det är mer fjutt de timmar som jag är på jobbet? (Visst, jag kan ju styra det manuellt, men tänkte att det här kanske är något som man skulle vilja kunna styra med mobilen.)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 maj 2024, 13:09:44 »

Jag håller just nu på att montera luft/luft i ett nyrenoverat hus med Fresh/Pax i toan som enda fläkt. 1-1,5 meter rör ovanför upp till taket. Det låter helt bedrövligt.

Den varianten finns också, köper man den billigaste modellen på marknaden utan varvtalsstyrning så...
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 15 maj 2024, 11:54:05 »

Jag håller just nu på att montera luft/luft i ett nyrenoverat hus med Fresh/Pax i toan som enda fläkt. 1-1,5 meter rör ovanför upp till taket. Det låter helt bedrövligt. Kan kika vad det är för fläkt lite mer precis. Jag bad kunden att reklamera det till snickaren som anlitat mig, "bit inte den hand som föder dig". Men så illa var det faktiskt. De var väldigt noga med att luft/luft inte lät något, extra avsides placering osv. Sen står toafläkten och vrölar i hela huset..
Pax som bara går rakt genom vägg låter oftast inte mycket. Jag tycker dom är fula jämfört med luftdon. Lampor och skit som lyser.

Hur som! Korvidén är jättebra, kanalfläkt eller boxfläkt och ni kommer bli supernöjda. Ljuddämparna stryper inte i ventilationssystem (så som vissa billjuddämpare gör).

Välj Östberg EC-fläkt, steglöst ställbar hastighet.

Edit: Det finns möjlighet att ha externt ställbar hastighet, lite som dimmer i utseende. Som standard är de ställbara uppe i elboxen på själva fläkten. Rätt fint att kunna anpassa om man vill dra på lite extra under sommaren så det blir fart i tilluftsventilerna.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 maj 2024, 10:59:16 »

Jag har ju Fresh-fläktar i badrummen, de är fuktstyrda och går på lågvarv för det mesta och varvar upp när man duschar.
De låter i princip inget alls på lågvarv och surrar lite lågt när de varvar upp.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 14 maj 2024, 21:20:24 »

Ja ett problem är ju att de nya energisnåla elektroniska fläktarna är högvarviga och kan låta mycket. Jag skulle välja en fläkt i en ljudisolerad box på vinden med kanalljuddämpare mot donen inne och takhuv ovanför yttertaket. Frånluftsdonen i huset bör sitta i toaletter, badrum, kök, tvättstuga och helst klädkammare.
Skrivet av: ZZzzz-maskin
« skrivet: 14 maj 2024, 20:36:16 »

Hej gott folk!

Min man och jag behöver vägledning. Vi har en villa från -69 med självdrag på 180 m2, tvåplan med vind. De gamla ägarna bytte från oljepanna till bergvärme, så vi har i princip ingen ventilation. Ingen fukt åker ut när man duschar t.ex., så vi brukar sätta på köksfläkten på fult blås då, vilket funkar. Nu till problemet: vi vill ha det TYST. Vad är bästa lösningen för oss? Vi har gått runt och pratat med grannar, och många säger att de har en tak-/kanalfläkt, men att de har den avstängd för det mesta för den låter för mycket. När de sätter på den så håller jag med, det låter för mycket både ute och inne.

Vi vill ha fläkten ovanför badrummen (de ligger ovanpå varandra), då imkanalerna går bredvid varandra på vinden och ut. Vilken lösning är den tystaste? Det är ok om det låter lite i badrummen, men jag vill inte höra den i resten av huset och jag vill inte höra den när jag är ute i trädgården. Kan man sätta ljuddämpare både på inblåssidan och utblåssidan av fläkten, eller är det ineffektivt? Jag tänker att det tystaste utomhus torde vara att ha den på vinden, men då kanske man hör det genom bjälklaget till övervåningen? Vi har pratat med två firmor. En rekommenderar en fläkt på taket med en ljuddämpare på vinden. En rekommenderar en fläkt på vinden, med ljuddämpare på båda sidorna (alltså att det ligger som en korv på vinden). Jag gillar korvidén för att det blir ljuddämpare på båda sidorna, men den firman var verkligen inte seriös, utan det var bara sälj-sälj-sälj och skräm upp och de kändes inte kunniga, så det är kanske inte vettigt.

Snälla, ge oss vägledning till en så tyst lösning som möjligt. Min man vill verkligen ha en fläkt, och jag vill verkligen inte ha oljudet. Vi blir osams över det tyvärr.

(Tillägg: vi är inte intresserade av FTX. Vi kommer att sätta in spaltventiler. Vi kommer också att be om en ratt inomhus så att vi kan justera flödet, men som sagt: många verkar stänga av dem helt.)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!