Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 18 februari 2009, 09:39:34 »

Vi hade tidigare bara sommarvatten i en jättesvart PEM slang som låg precis under grannens gräsmatta men sedan uppe på marken korsande en äng. Den hade vi i 25 år och den var alltid frusen tills markytan (grannens gräsmatta) tinat upp. Där den låg synlig tinade den naturligvis upp tidigt i vårsolen. Vi stängde bara av huvudkranen på hösten och lämnade slangen full med vatten, och de enda gånger vi lyckats få hål på slangen är då gräsbränning på ängen gått över styr. Men den frös aldrig sönder.

Det kalla vattnet fryser långsammare vid lägre temperatur än "kallt" varmvatten från en vvb eller panna. Så är det en grad hit eller dit en kortare stund så klarar en kallvattenledning sig bättre. Det är förmodligen omöjligt att säga när just ditt vatten fryser eller hur lång tid det tar innan det fryser till. För det är så mycket som spelar in i fryspunken. Vattnets renhet och tryck i ledningen spelar stor roll. Men i vår sommarvattenledning frös vattnet stegvis från slangen och in, så det hände ibland då man öppnade kranen kalla höstmornar att det bara kom en smal stråle vatten en stund innan det jordvarma vattnet tinat upp ett större hål i slangen. Och i en metallkoppling fryser det betydligt fortare ihop än i en plastkoppling eller i själva slangen vid samma yttertemp. Ett kopparrör kan frysa flera gånger utan läckage, men till slut spricker det och det blir en längstgående reva i röret med mycket tunt gods i sprickan. En vass kant kan man säga!  Har aldrig hört att plastslangar fryser sönder annat än om man bryter i den frusna slangen. Inte ens billiga trädgårdsslangar fryser sönder om dom får vara orörda och är snyggt ihoprullad och veckfria. Däremot i kopplingar kan det börja hända saker.

Jag höll vår ledning fri från frysning med kranen ständigt rinnande en vinter då jag bodde i sommarstugan. Det räckte med en smal stråle så klarade det sig, för då det frös närmast slangen blev hålet i slangen mindre och farten på vattnet ökade rejält. Vatten i rörelse vill inte gärna frysa och där slangen låg i snön blev det en luftspalt mellan slang och snö, och i marken höll slangen omgivningen med ny energi hela tiden. Slangen jag pratar om är dryga 300 meter lång, så det är ingen slangstump mellan typ garage och hus. Så att beräkna när det fryser i en slang är förmodligen omöjligt om någon dessutom tappar vatten då och då.

Skrivet av: Ricky_se
« skrivet: 17 februari 2009, 08:17:51 »

Kan tillägga att på mitt LB-hus har PEX-slangen, (svart plast slang) till inkommande vatten varit oisolerad i krypgrunden, utan att frysa sedan -76... Tål en PEX att "frysa till" utan att spricka..? 
Isolerade för säkerhets skull :-)

R.
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 16 februari 2009, 19:42:07 »

Kan inte svara med exakta siffror, men vi har PEX-rör på vinden med tappvatten i, och det fryser redan vid ett par minusgrader...
Skrivet av: Orcus
« skrivet: 12 februari 2009, 22:59:50 »

jag bumpar denna tråd när jag inte fått något svar.

Finns det någon här som vet hur man räknar ut hur fort vatten fryser?

jag spolade kallvatten ett tag här nu och sen mätte jag tempen på det vatten som kom i ledningen och det stannar på +7grader.

Hur lång tid tror ni det tar för det +7gradiga vattnet att frysa? vi har just nu -2grader i krypgrunden där vattenledningen kommer upp ur marken. ledningen har någon cm isolering runt sig de 2meter den är i "luften" innan den går in i källaren som håller +6grader och sen upp i köket ovanför.

Vi har -19grader utanför just nu, brrrr.
Skrivet av: Orcus
« skrivet: 29 december 2008, 18:58:34 »

Vatten fryser ju vid nollgradigt i fritt tillstånd, hur är det med vatten i en vattenledning som har x antal bars tryck?

Och går det räkna på vilket flöde man måste ha på vattnet i ledningen för att det inte ska frysa om temperaturen runt röret blir nollgradigt eller ännu kallare?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!