Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gano
« skrivet: 06 december 2008, 14:26:24 »

Hej

Att ge stöd till installation av solfångare för varmvatten borde vara en långt smartare åtgärd. Men ska man vara krass så borde solfångare för varmvattenproduktion vara obligatoriskt nere vid Medelhavet.

Solel är fruktansvärt dyrt och svårt att försvara. Det har pratats länge om enklare billigare solceller, med lägre verkningsgrad men med avsevärt lägre kostnad per framställd kWh. Det skulle vara räddningen för solel.

MVH/Gano
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 december 2008, 11:23:28 »

En bekant som nyligen har köpt hus utanför Nice berättade att de hade planer på att montera solceller på huset. Man kan skriva avtal med elleverantören på 20 år med ett mycket förmånligt pris på den levererade elen. Vad jag förstod så såldes all el solcellerna producerade, inte bara nettot utöver vad man själv förbrukade. 

Man hade tänkt installera 18 m2 solceller som skulle kosta 24 000 Euro. Man kunde få ett bidrag på 7000 Euro så nettokostnaden skulle alltså bli 17000 Euro. Med tanke på priset på den levererade elen skull det bli en bra affär. Vad jag förstår kan 18 m2 solceller i södra Frankrike ge ungefär 5000 kWh/år. Solinstrålningen är lite över 2000 kWh/m2*år och 15 % verkningsgrad är väl rätt rimligt.

Varmvattnet i huset kommer från en eluppvärmd varmvattenberedare. En sådan skulle jag tro kostar ca 1000 Euro installerad. Räknar man med att hushållets förbrukning av varmvatten kräver ca 5000 kWh/år kan man konstatera att solcellerna producerar el så det räcker för hushållets varmvattenförbrukning. Ser man det ur ett större perspektiv kan man säga att man har ordnat husets behov av varmvatten till en investeringskostnad av 25000 Euro.

Alternativet hade varit att försörja huset med varmvatten genom att installera solfångare och en ackmulatortank. Det skulle ha kostat ungefär 5000 Euro. I södra Frankrike borde man kunna täcka varmvattenbehovet nästan året runt. Möjligen skulle man behöva högst 1000 kWh el per år för perioder med dåligt väder.

Som jag ser det så har man i solcellsalternativet, om man ser till samhället i stort, med en investering på 20000 Euro sparat 1000 kWh/år. Hade man gett dem de 7000 Euro de skulle ha fått i bidrag för solcellerna skulle de ha kunnat ordna varmvattenförsörjningen med solfångare och fått ett par tusen Euro över. Nu ser det ut som om det inte blir någon investering i solceleller. Bidragspengarna var slut.

Helt sjukt system tycker jag.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!