0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Kan man inte sätta en markis eller nått för solfångaren.Det finns ju motordrivna sånna,Någon styrning som går efter ack temp borde man ju kunna löda ihop
Citat från: Hansson skrivet 06 juli 2006, 09:43:46Kan man inte sätta en markis eller nått för solfångaren.Det finns ju motordrivna sånna,Någon styrning som går efter ack temp borde man ju kunna löda ihopSom blåser bort vid första bästa "vindpust"......Det kan ju blåsa samtidigt som solen skiner. Tror nog att det blir billigare med en syrventil.
Solfångarna har ju sina anslutningar i överkant så man skulle då behöva "koka" ur 1,6 liter per solfångare gånger 7 st innan systemet är "torrt". Det blir ju en hel del ånga att ta hand om. Undra hur mycket?? Sedan när tempen på solfångarna sjunker så blir det antagligen problem med att få i gång systemet igen. Det kommer ju att vara luft överallt i solfångarna. Och pumpen är ju inte så bra på att "trycka ur" detta. Och har man då "torrkokat" 4+3 seriekopplade solfångare så är nog kanske så att man får problem...Igår vid 14-tiden var trycket i systemet uppe i 8,5 bar och tempen i solfångaren 146º (hur bra denna temp nu stämmer eftersom det borde vara tomt på vätska kring givaren?). Detta trots att säkerhetsventilen tappade ur ca. 6,5-7 liter solfångarvätska vid kokningen i tisdags.......Trycket i systemet var innan kokningen någonstans kring 2-2,5 bar vid kalla solfångare så det hade nog inte försvunnit.Det kanske är syrventil varianten som man skall sikta in sig på iallafall. Trots att det känns fel att spola ut varmvatten i avloppet
Att "koka ur" 1.6 liter vätska går åt 1.6 liter ånga. Den ångan trycker ut lika mycket vätska i expansionkärlet. Hur mycket vätska det går åt för att skapa 1.6 liter ånga är beror på trycket i systemet. Expansionkärlets storlek 7 x 1.6 =11.2 liter. Plus marginal för vanlig expansion. Nu är mina solfångare seriekopplade 4 st resp. 3 st så det känns som om det blir problem om man skall trycka ut vattnet ur 4 seriekopplade solfångare utan att "få" kvar rester av solfångarvätskan som sedan ger ännu mer ånga....Du måste stänga av pumpen när kokrisken ökar annars skickar du in mer vätska som kokar och då förångar du tids nog all vätska. Med högt tryck och temp. Inget bra. Detta gör ju att montera extra expkärl inte är en bra lösning. Då man måste sköta pumpen manuellt, automatiken vet ju inte när det är kokrisk.2.5 bar säg 5 m under solfångarna ger ett tryck vid solfångaren om ca 2 bar. ==> koktemp om drygt 130 grader.OM du har ett expansionkärl som tar upp kokvolymen och inte pumpar in mer vätska som kokar så får du ingen luft i systemet. Det är ånga. Som kondenserar vid lägre temp igen. Låter du däremot pumpen gå kokar du ut vätska genom säkerhetsventilen och när solfångaren kallnar får du undertryck i solfångaren. Det är ju ånga....Det brukar resultera i läckage med luft i systemet. Och då har resan med läckande solfångare börjat. Syrventil alternativet vinner mer och mer tycker jag.8.5 bar motsvara med en höjdskillnad om 5 m en koktemp om 170 grader. Och du hade "bara"146 grader. Jag vet inte om det fanns någon vätska kring tempgivaren uppe vid solfångarna, så den tempen kanske är lite felaktig. 6,5-7 liter solfångarvätska hade ju "kokat" via säkerhetsventilen vid "läsning" av dessa värden. Kan det vara så att ditt nuvarande expansionkärl helt enkelt var fullt med vätska? Då var säkerhetsventilen den enda vägen ut för expanderande vätska. Vad hade/har du för tryck i expansionkärlet? Nej kärlet var inte fullt av vätska. Jag har ett rör vid sidan av kärlet där man genom att öppna två ventiler får den exakta vätskenivån i expkärlet. Denna vätskenivå hade kollat ungefär en vecka tidigare och konstaterat att det snart var dax att fylla lite i kärlet, då nivån endast var 2-3 centimeter upp i kärlet. Trycket vid kalla solfångare låg strax över 2 bar, kollade några dagar före kokningen.Om du hade ett stumt expanionkärl= för lågt tryck idet förklarar det varför systemet fungerar igen. Vad menar du?? Fungerar igen?
Innan kokningen hade du drygt 2 bar i systemet. Men vilket förtryck hade/har du i expansionskärlet? Om expansionskärlet har ett för lågt tryck fylls hela expansionkärlet med vätska. Ytterligare expansion i solkretsen leder ofelbart till höga tryck och att säkerhetsventilen släpper ut vätska.