0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
En tumregel är att flödeshastigheten i ett rör bör ligga mellan 1-3 m/s och max 7 m/s2. Högre hastigheter kan orsaka vattenslag, turbulens och varmgång.
Hej!Det går att få betydligt högre luftflöden än så om ljudet inte spelar roll.Det är då fläkten som begränsar det hela, om du inte vill kosta på en dyr industriell fläkt så är väl en Östberg kanalfläkt 100 mm en vettig fläkt.Vad du får för luftflöde kan du räkna ut via fläktkurva och flödesmotstånd.Flödesmotstånd beror inte bara på längd utan även om det är kurvor på röret, böjradie, filter mm.Så vill du ha en siffra så behövs lite mer uppgifter.
Låt säga vilket flöde blir det vid 30 meter 110 mm rör utan böjar och utan filter?
Jag får det till ca 70 l/s vilket motsvarar ca 9 m/s med en Östberg 100 på fullt blås.
Vad har du tänkt med röret, att förvärma någon luft eller vad. Då det koomer en massa kallluft in, kanske - 15 som ska åka i röret in. Så kommer det att bli mängder med kondens som kommer att frysa, mer och mer fryser det ihop tills det är täppt och sedan sprängs/spricker sönder.
Spånar bara i teorin om vad som skulle tänkas krävas för att höja verkningsgraden på en luftvärmepump vid sträng kyla.2 x 30 meter 110 mm rör med varsin sådan där Östbergsfläkt skulle ge en ungefär 500 m3 uppvärmd luft, men hur det skulle fungera i praktiken är ju en annan femma, nedkylning av mark osv är ju svårt att förutse och beräkna.. kort kan man säga att det behövs mkt rör och lika många fläktar för att tillgodose utedelens hela behov av luft.. så det är nog svårt/omöjligt räkna hem..