0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hej! Förhoppningsvis hittar du en tillräckligt kraftig bergvärmepump så det blir minimal el-tillsats. Luftvärmepumpen kan dock vara till nytta som reservvärme om det mot förmodan blir problem med bergvärmepumpen och möjligheten att få kyla på sommaren värderar åtminstone jag mycket högt.
Absolut, pumpen är redan bestämd och dimensionerad för att det inte ska behövas. Jag räknar alltså med att patronen i princip aldrig ska behöva köras. Frågan är om jag vinner något när patronen _inte_ går. När det kommer till kyla så sitter den dels så dumt att det inte ger speciellt mycket, framförallt inte där det behövs (sovrum) och dels så fixar bergvärmen kyla på sommaren. För ”backup” så är det en poäng, men jag vet inte om det är värt det.
Okej, då kan du nog fimpa pumpen. Du får nog en liten symbolisk slant för den kanske?BVP har 3 till 6 i COP (vid värmebehov, beroende på driftsfall), emedan en äldre luftluft ligger på 2-3 vid värmebehov.
Ska bergvp kunna kyla huset sommartid?
Hur det fungerar kan jag tyvärr inte svara på. Och jag förutsätter att kostnaden blir liknande att värma på vintern, så frågan är hur mycket jag faktiskt kommer använda det.
Hej! Kostnaden att kyla kommer inte bli den samma att värma då EER är upp till 23. Det innebär att BVPn kan ge 23 kW kyla på 1 kW el. Det är bra. Som jämförelse tog jag en titt på Daikin Perfera XTH40 (Daikins värsta LLVP) och den har 4.71 i EER och 8.93 i SEER med en "årlig förbrukning" på 157 kWh.Även om de hade använt samma mängd kWh så (ska) elpriset skilja sig på sommaren vs vintern.