0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Ang elbristenHär har du en kurva (IEA) som är liknande din, där framgår "genomsnitts bristerna" över tid. Jag antar att tidigare importerade vi en större andel fossilt. Målet kan naturligtvis vara att alltid netto exportera alla årets timmar, motivet blir väl då att hjälpa EU att minska elproduktion från kol och naturgas. Då bör vi vara säkra på att elen kan säljas med en viss rimlig vinst i relation till risken.Har ni sett någonstans en detaljerad prognos över vårt eget el behov framöver? (production & consumption vid höglast på vintern och per sektor, vad som bedöms mer relevant) Hade ju varit intressant att se per elområde också, det finns ju en viss brist i SE4, men kanske blir de mesta nya industribehoven i Piteåtrakten så där skall ett par kkv vara också?? ☺️SE3 förbrukade 64% förra veckan, där är största underskottet. Så var finns kommande behoven? Barsebäck, Piteå, runt Göteborg och Stockholm? 🤔Eller Ystad? 🤔PS, Jag har sagt flera ggr att inom EU behövs 200-300 nya kkv, om ni glömt detta
Och innehåller den grafen både Sveriges "förbrukning" samt det som importeras för vidareexport, dvs bara passerar landet?
Ju mer vind vi bygger, desto större blir problemen med överföringskapacitet, varierande priser som beror på varierande vind, och minskad lönsamhet för de som driver eller planerar bygga planerbar energiproduktion.I princip kan vi bygga hur mycket ny produktion som helst i sverige, och våra grannländer tar den om den är billigare än kol och gas.Ska vi verkligen vara en vindkrafts eller kärnkraftsfarm åt tyskland som med öppna ögon lagt ned fullt fungerande kärnkraft, och uppenbarligen inte kunnat bygga förnybart i den takt som varit nödvändig?Svar nej.Man kan ha an del vindkraft i mixen, men inte mer än 5-10% utan att störningarna ska bli för stora, och som vi kan se i den tidigare graf som JEHU postade så kan man i princip säga att all tillkommande elproduktion som vindkraften i Sverige medfört mer eller mindre bara blivit till en ökad export - ett tydligt tecken på att vi inte kan förlita oss på vindkraften, och att mer vindkraft bara ytterligare snedvrider konkurrensen och försämrar tillgängligheten till planerbar kraft när vi behöver den.
Jo, om sittande regering vinner nästa val blir det nog omförhandlade avtal med tyskland/nordpool och/eller gasturbiner tills det finns en färdig plan för ny kärnkraft.Glöm inte heller att de gamla reaktorerna antagligen kommer behöva bytas ut, om de inte kan moderniseras en gång till.Polen, Tyskland och UK lär också behöva börja planera för ny kärnkraft.OM det inte är för sent, och det vi ser nu inom bilindustrin bara är början på en mer eller mindre total nedläggning av energislukande Europeisk industri.Jag hoppas verkligen att så inte är fallet, men vi skulle onekligen behöva en Trump, Musk eller Javier Milei i EU-toppen för att få lite ordning på torpet.
Gasturbiner är lämppade för baseload generering, mindre så för peaking elproduktion. Gasturbiner tar relativt lång tid att starta upp i förhållande till motorkraftverk. Den typ av motorkraftverk som byggs i Torneå tar enbart några minuter från start till full produktion. Investeringskostnaden och driftskostnaderna är något lägre för gasturbiner.Behovet av peaking elgenerering har växt enormt efter att vindkraften växt. Det kanske kommer att behövas men med gas så produceras ingen billig el, speciellt inte med LNG. Inte idag och framförwllt inte i framtiden.Beträffande power-to x-to power så är det ingen lösning för elproduktion annat än i marginalfall med extremt höga elpriser. Orsaken är en väldigt dålig effektivitet som ligger under 30 %. Eventuell vätgas kommer att användas i processindustrin i första hand och inadra hand i transportindustrin. Transportindustrin glöms ofta bort i diskussionerna kring elproduktion men transportindustrin stär för 25 % av världens energibehov. Den största delen av transportindustrin går inte att elekrifiera såsom båt och flygkraft annat än med SMR reaktorer. Batterier är otänkbart för den globala marinindustrin. Orsaken är utrymme och vikt. Det går att få besparingar med hybridlösningar men det är marginellt.Det här betyder att LNG och gröna bränslen som grön metanol, ammoniak oc eventuellt vätgas kommer att uttnyttjas långt före produktion av el.Transport till havs är överlägset mest effektiva sättet att transportera gods. Inte ens en fördubbling av bränslekostnaderna rubbar detta förhållande till förmån för elektrifierade andra transportmetoder med låga elpriser. Eltåg är näst bästa lösningen men i praktiken är det omöjligt. Transporter mellan Asien och Europa kunde delvis vara en lösning men oberoende hur mycket spår man bygger är kapaciteten den begränsande faktorn. Det är också geopolitiskt omöjligt de närmaste 50 åren om man inte vill bli beroende av länder som Ryssland, Iran, Syrien och Turkiet.Vår prgnos är att priset på fossila bränslen kommer att fördubblas tills 2035 i Europa pga planerade lagändringar. En och var kan gissa vad följderna blir för inflationen på energi generellt men också på kapitalvaror
Jag tror också att vi kommer att få se reviderade planer på elektrifiering och bränslepriser, det ser vi ju för övrigt redan.LKAB lägger sitt kolfria stål på hyllan, SSAB:s aktikurs har rasat med 50% bara i år, Northvolt är konkursmässiga, och högerpartierna vinner allt mer mark i EU-parlamentet.Jag tror att vänstern åker ut i nästa EU-val om de framhärdar med att straffa Europas folk med skatter och avgifter på fossila bränslen, som kommer att ta död på vår industri, och skapa en ofantlig arbetslöshet.Och dessutom driva produktionen till länder där man skiter högaktningsfullt i både miljö, klimat och befolkningen i stort.Det saken debatteras alldeles för lite kan jag tycka.Som ett svar på vviks påstående om att gas inte kommer vara billig framöver vill jag protestera, i vart fall lite.OM israel bombar Irans ledning från makten, och det blir någon form av sekulärt "demokratiskt" styre där, och man lägger atomvapenplanerna på is så sitter Iran på en av världens största tillgångar av naturgas, och då lär kranarna öppnas till Europa.Nåt liknande kan också bli fallet i Ryssland om Putin blir dödad eller avsatt, osannolikt, men inte omöjligt med tanke på att ekonomin börjar vackla allt mer i Ryssland.Sen tycker jag inte att vi ska bygga gasturbiner när det finns en möjlighet att bygga utsläppsfri kärnkraft, men det är en annan fråga.