Verkningsgraden är ju hur mycket värmeeffekt du får jmf med inmatad effekt
så förs och främst måste pumpen orka producera värmen som krävs, behöver kompressorn gå på max för att hålla 10C så blir det inte någon speciell COP.
Därför är ju byggnadens isolering av avgörande betydelse. ett plåtskjul är i detta avseendet avsevärt sämre än ett energihus. därefter DUT, dvs hur väder och vind påverkar. Även luftfuktigheten är av avgörande betydelse, ett hus i Göteborgs skärgård har sämre COP än ett i Örebro.
En annan parameter är att vissa innerdelar är mindre och får det svårare att bli av med värmen detta har de flesta tillverkarna rättat till och i 10C funktionen går fläkten på max, detta bidrar till bättre COP. Däremot tror jag aldrig jag har sett hos någon tillverkare siffror eller andra uppgifter på COP än de som användes innan SCOP, 7C ute och 21C inne.
Dvs alla uppgifter om verkningsgrad är numera uträknade i teoretiska modeller och tillverkarna har fritt att använda lämpliga parametrar.
Generellt kan man misstänka att de stora Japanska märkena har ett bättre förhållande inmatad effekt kontra avgiven effekt och skillnade mellan dessa är väldigt väldigt lite i hela temperaturintervallen