Lite svar till Jannes frågor i annan tråd.
Ingen tätning har gjorts kring de stora fönstren. Jag har tänkt fixa det till sommaren (när den nu kan tänkas komma här nere
. Däremot har jag installerat 2 st 33:or under; 260 x 40 cm. Riktiga masugnar! Värmer på bra. Jag har även bytt en panelradiator till en 22:a; 120 x 60 i köket. Totalt har jag 80 watt/m2 på bottenvåningen nu. Detta har resulterat i att jag kan sänka framledningstemperaturen ca 5 grader. Vid ingen vind från söder har jag ca 40 grader nu vid 0 ute mot 45 tidigare. Samtidigt har jag dragit på alla radiatorer i källaren och har väl ca 17 grader därnere mot ingen värme alls när jag körde med olja tidigare. Klart skönare på golven på bottenvåningen numera.
Behovsstyrd avfrostning verkar vara en fullträff. Just nu när det är runt 0 grader och fuktigt tar det ca 250 - 300 minuter mellan avfrostningarna. Vid avfrostning skickas 15 grader ut i utedelen. När värmen in på brine når 9 grader så avslutas avfrostningen. Det tog bara ett par minuter sist. Ca 5 minuter efter det startade pumpen och den gav direkt klart varmare vatten än precis innan avfrostningen. Såg dock igår eftermiddag att den hade ett intervall på enbart 20 minuter mellan avfrostningarna men jag fann inte att det var mycket is på utedelen när avfrostningarna startade. Hittade felet: solen låg på utegivaren som sitter i nord - nordväst. Det är ju temperaturen på den brine som komer in som styr. Nu trodde systemet att det var 8 grader ute istället för 4 som det egentligen var. Eftersom kurvan för avfrostningen gör att den kör igång vid högre temperatur när det är varmare ute blev systemet lurat av detta. Jag får fixa ett litet solskydd till utegivaren så ska det nog fixa sig.
Deltat vid jämn temperatur under längre tid är ca 4 grader. Cirkulationspumpen till radiatorerna står på 2:an.
När det gällre ljudet så har jag tagit intryck av den diskussion som varit på forumet tidigare. Det sätts flexslangar som standard mellan utedel och yttervägg. Det sitter också tjockt med isolering mellan brinerören och ytterväggen vid genomföringen. Jag fick även installatören att sätta flexslangar mellan pumpen och radiator kretsen, både på framledning och retur. Vet inte om det är dessa åtgärder som gör det men det finns inget stomljud i radiatorerna. Det är bättre än innan när oljepannan satt stumt i radiatorslingan.
Ljudet från utedeln är väl ingen irritation (när man hör den vet man att man sparar pengar
) men jag inbillar mig att den skyddsplåt som sitter framför fläkten spelar in negativt. Ljudet från fläkten studsar mot denna plåt och låter därför mer bakåt mot fastigheten.
Måste den sitta på??? Men det är som sagt inga större problem. Hade jag haft sovrummet direkt innanför väggen där utedeln står skulle det varit problem.
Anders