Hej!
Hoppats på lite råd/hjälp/stöd i att välja bästa vägen framåt.
Efter en längre tids krånglande CTC ecoair 109 VP (från 2005) så gav den nu upp i dec. Kostnaden för att reparera verkar överstiga värdet och en eventuell förlängd livslängd så tittar på nya lösningar.
Min innerdel är fn en CTC EcoEl 1550. Denna värmer bara mitt lågtemp/golvvärmesystem fn. Har en separat vvb också då jag inte får tillräckligt med vv med bara EcoEl i drift. Verkar vara en egenskap hos dessa?
Detta är tämligen dyr uppvärmning, ca. 100~130kw\dygnet i dagsläget, så behöver fixa nått annat omgående. Vill kunna installera lösningen själv. Bryr mig inte så mkt om garantier etc. Installationskostnader och att det brådskar överstiger behovet av garantier. Priset på att köpa ett Monoblock är ju också attraktivt till skillnad för ett helt system med inne & utedel för 125.000:- med installation.
Kör bara lågtempsystem så de forumtrådar jag hittat och läst verkar köra antingen en combo med element och andra slingor så som ved eller solpaneler.
Har två fördelarshuntgrupper från LK Systems VS2 (se bild). Sitter cirkulationspump på båda. Slingorna styrs med trådbunden temperaturreglering från varje rum.
Max temp ut till systemet styrs av EcoEl 1550 genom shuntventil med ställdon.
I min forskning på att lösa problemet hittade jag dessa två Monoblock pumpar.
https://www.polarpumpen.se/luft-vatten-varmepump/varumarken/panasonic-aquarea/panasonic-aquarea-monoblock-9kw-t-cap-3-fas-h-generationen#feedbackhttps://www.polarpumpen.se/luft-vatten-varmepump/varumarken/daikin/edlq011cw1Har ingen specifikt förhållande till Polarpumpen. Hittade bara dessa två på samma websida där.
Inom närtid ( i jan) skulle jag vilja göra på detta viset.
Bara köpa ett av monoblocken ovan och sedan använda CTC EcoEl pannan som ren Acktank och köra VP med flytande kondensering. Stänger då av vvb i tanken och fortsätter att köra på den separata. Funkade med den gamla VP och förbrukade då ca. 50~55kw/dygnet i dec. Bor i södra Sverige så det blir inte så kallt här.
Styrningen av max värme ut till golvvärmen sköts ju av elpannan. Så detta finns ju redan på plats.
I framtiden (inom ett år när nya badrummet är klart. Nya acktanken ska stå där)
Köpa en ny ackumulatortank och köra flytande kondensering genom den.
Skulle gärna vilja ha en 200l varmvattenberedare i acktanken och då slopa den separata.
Just nu lutar det åt Panasonic pumpen då den ligger rätt i storlek. Av ngn anledning finns inget från Daikin mellan 7kw och 11kw?
Verkar också som om Panasonic pumpen har bättre data på pappret. Fast jag är ingen expert i ämnet så rätta gärna. Jag utgår kallt ifrån att dessa varumärken inte tillverkar ngt skit och att kvalitén på produkterna är hög. Återigen, rätta mig gärna. 😊
Kanske även finns andra Monoblock från andra leverantörer som är ännu bättre?
Vad jag kan läsa mig till så flytande kondensering av Luft/vatten VP genom en acktank ses som en bra lösning. Om man inte kombinerar för många olika värmekällor.
Det jag funderade över är om:
-Varmvattenberedningen. Om man bara kör golvvärme. Måste tex elpatron användas mkt för få upp tillräckligt varm vatten eller vilken temp är den mest optimala att låta VP´n leverera? Kanske inte ett problem?
-Vilken storlek på acktank är att rekommendera? Inte mkt vattenvolym i ett golvvärmesystem. Skiktningen av kallt/varmt i tanken vatten är väl också viktig? Hade helst inte velat ha en större tank än 500L pga platsbrist, gärna 300L. Tar tacksamt emot förslag på acktank som skulle funka för ändamålet och är av godkänd kvalité.
-Vilken rörstorlek till/från VP är att rekommendera? Frågar då det hade varit toppen att kunna återanvände de rör som redan finns. De är Pex från uponor med dim 28x4mm. Så innerdiametern blir 24mm och lokalt 22 där stödhylsor används.
-Andra krångligheter att fundera över?
Tack på förhand!