0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Man brukar ange värmeeffekten på bergvärmepumparna vid 0°/35° men vid DVUT kanske inkommande köldbärare är nere på -5° och framledningstemperaturen uppe på sitt max som är 60°-65°. Då blir effekten lite lägre.Du bör prata med en lokal brunnsborrare som bl.a. kan de geologiska förutsättningarna där du bor. Har man vatten indraget i garaget eller förvarar frostkänsliga saker (t.ex. målarfärg) behöver man räkna på effektbehovet för att hålla åtminstone frostfritt. Ofta räknar man då med att hålla minst +8° för att ha lite marginal.De luftvattenvärmepumpar som klarar ge högst framledningstemperatur är vad jag vet NIBE F2120 som ger upp till 63° vid -25° och Daikin Altherma TopGrade som ger upp till 65° vid -28°. Detta förutsatt att effekten räcker för behovet.
Det är bra för Daikin oavsett när du bestämmer luft/vattenvärmepump eller vätska/vattenvärmepump. Framtidssäkrat köldmedium: effektivare & bättre för miljönDaikin använder köldmediet R32 vilket är effektivare än många andra av dagens köldmedium och görvärmepumpen enklare att underhålla. Miljöpåverkan är upp till 80 % lägre med köldmedium R32 jämfört medR410A då GWP-värdet endast är 675.Jag har sett på vätska/vattenvärmepump Daikin Altherma 3 GEO och minus -40 grader kallt ute. Framledning uppvärmning 15 ~ 65 grader och kompressordrift 15 ~ 60 grader.Luft/vattenvärmepump är det ingen bra för över 30 grader kallt ute speciellt norden kallaste klimat.Framledningtemperatur 65° vid -28° är topp för luft/vattenvärmepump Daikin Altherma TopGrade.
Får titta vad dom har för pumpar. Det är ju bra om det är effektivt.Tar pumpen skada av så låga temperaturer eller växlar den bara över till en "elpanna" och startar när värmen kommer?
Hur ser livslängden ut på luftvattenpump?Byts inne och ute del samtidigt?