0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
NU är det så att tillverkare uppger en viss Kw på en VP och det är den totala effekten den ger inklusive EL-patronen ( 6Kw ) är det då en 16 Kw, så är kompressorns effekt ca 10 Kw , alla blir lurade på detta. Borrhålet ska då klara ca 6,6 Kw och resten med EL-patronen. Mycket fult av dom, men så sägs alltid, fattar inte varför då kompressorn är den stora sparbössan som man vill komma åt. Läs specifikationen så syns det tydligt vad kompressorn ger vid olika utgående temperaturer. Det är endast 2/3 som tas från hålet, resten är den värme som blir när kompressorn är i drift. Normalt ska man inte gå över 30 W per meter hål för att ligga bra till, det är kyleffekten som hålet ska klara, men det talas det inte om. Bara att så här mycket värme ger den. Att ha djupare hål är inte fel då antal watt per meter sjunker och verkningsgraden ökar i förhållande med det. Så 2/3 av 10 kw blir ca 220 meter hål räknat på kyleffekten och då ligger man nära gränsen vad som är bra. Så ta ett snack med installatörerna och fråga, så får du svar som du inte förväntat dig, för dom kan inget om kyleffekten, men håll inne lite med kyleffekten. Intressant att höra vad dom säger.
Läs specifikationen så syns det tydligt vad kompressorn ger vid olika utgående temperaturer.
Det gör att jag som, tydligen, har ett effektbehov på 16kwh skulle behöva ett håll på ca 320m.
- Enligt branschorganisationer är riktmärket att man ska borra 20 m per 1kw.
Har läst specen för den, finner det lite märkligt att få lite mothugg angående effekten på kompressorn, det framgår tydligt vad den ger exklusive EL-patron. Kommer KB att ligga på en nivå som kan ge ett större utbyte av energi från hålet, svar nej KB -temp kommer säkert att vara på en nivå närmare 0 C och då har en hel del tappats. Den graf som du Purjo visar att den ger ca 11 kw knappt vid KB 0 C och lite mer vid KB + 5 C .
På bilden du bifogat står inget om elpatron.
Klart det inte gör när grafen visar kompressorns effekt, sen det med effekten för avgivet, det framgår inte heller vid vilka VB-temperaturer som produceras , bara något om KB-temp, kan vara. Var läser man av i grafen tempen på VB . En avsevärd skillnad blir det med högre VB, så att läsa grafer är som att läsa bibeln och tro på allt. Det gäller att få det se bra ut på papper, så ta allt i grafer och statestik med en nypa salt, allt är inte guld som glimmar och vad visar den 0-35 C , 0-45 C , 10 35 C eller 10-45 C , framgår inte och vad händer när det behövs 55 C i systemet kan man fråga sig.