Hej, med cirkulationspump menar du då utedelen ? Kan någon förklara för en nybörjare när utedelen ska snurra och vid vilka tillfällen den inte ska snurra? Har det med utomhustemperaturen att göra?
NÄr luftvattenvärmepumpen går på "gas" enbart, då är det som lägst driftskostnad vad jag kan förstå. Och det avgörs av utomhustemperaturen. När den går på gas enbart, hur vet jag det? Att utedelen snurrar har det med saken att göra?
Cirkulationspumpen som menas här bör vara laddpumpen. Om man har en vattenburen utedel så flyttas värmen med hjälp av vatten. En "luft/vatten" värmepump blir det då. En luft/vatten (L/V) har gas i sig, men gassystemet går bara till en värmeväxlare i pumpen. Värmeväxlaren gör att du flyttar värmen från gassystemet till vattensystemet och i sin tur pumpar in värmen i huset med denna tidigare nämnda laddpump. Sedan finns det de varianter som har värmeväxlaren i huset istället. Då går det gasledningar som är mycket tunnare mellan innedel och utedel. Eftersom man slipper vatten på utsidan behöver man inte hålla koll på frysrisk av stillastående vatten. Så här behöver pumpen snurra även om värmeproduktionen inte är igång och värmebehov inte råder. Blir det fel på systemet behöver vattnet cirkulera för att inte frosten ska spränga rören och värmeväxlaren.
När värmeproduktion är igång så ska vattnet cirkulera så utgående vatten är 7 grader varmare än inkommande vatten. Ett lagom flöde är det rätta. Optimalt flöde varierar dock mellan värmepumpsmodeller och utomhustemperatur.
Det här med "går på gas" är nog ett litet hastigt missförstånd. Tänk mer när husets värmesystem och varmvatten hålls varmt med bara värmepumpen så är det ekonomiskt. När det är fel i systemet eller för kallt så kan det behövas stöd av direktverkade el, via elpatronen.
En elpatron är lika effektiv i ruggiga minusgrader som under sommaren. Därför är den bra som stöd på vintern. En elpatron ger samma värme som man tillför. En värmepump ger mer värme i huset än man tillför och då blir det billigare att köra så mycket som möjligt på värmepumpen. Desto kallare ute desto sämre blir denna "effekthävarm" och uteffekt. Desto kallare det är ute desto mer energi kräver husets uppvärmning. Så man når en brytpunkt till slut där man behöver elpatron.
Jag såg din tråd, du behöver anlita en installatör, eller kontakta tillverkaren så du får en kompetent installatör/kyltekniker som får igång ditt besparande.