CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?  (läst 1627 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad D

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Värmepump eller värmepumpar?
Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« skrivet: 23 december 2019, 20:28:24 »
Hej, forum! Detta är mitt fösta inlägg här. Det finns flera trådar om 1215, men jag har inte hittat någon som beskriver precis samma problembild.

Vi bor sedan sex år i ett 50-talshus med en Fighter 1215-10 som installerades 2006. Den har hittills fungerat bra (dvs fram till igår!) och klarat sig med få timmar på elpatron. Dock har den uppvisat följande egenheter:

- När kompressorn startar så gör den det med ett dovt dunsande ljud. Detta ljud har blivit starkare med åren.

- Efter oplanerade stopp medan kompressorn är igång (strömavbrott, att vi varit tvungna att bryta huvudströmmen av någon annan anledning etc) har den ofta svårt att "komma igång". När strömmen slås till står den och dundrar och vibrerar något förfärligt ett par sekunder innan den ger upp. Den försöker sedan igen ett par gånger med några minuters mellanrum innan den till slut går igång på riktigt.

Igår upptäckte jag av en slump att det blinkade rött och displayen visade HP/MS-larm. Jag följde manualen och kontrollerade att värmebärarpumpen gick, men vid omstart hördes bara det obehagliga mullret. Jag försökte tvångsställa den i EP-läge, men egendomligt nog verkade den försöka starta kompressorn i alla fall, så jag slog över till "nödläget" som knappt gav någon värme alls.

Mot förmodan fick jag hit en reparatör idag som konstaterade att köldbärarpumpen havererat, samt att det otrevliga mullret när kompressorn förgäves försöker starta indikerar att den är "slut". Motiveringen skulle vara att en frisk pump skulle orkat starta även med trasig köldbärarpump. Alternativen skulle i så fall vara att byta hela enheten med kompressor, torkfilter osv, köldbärarpumpen samt mjukstarten, alltsammans till priset av en halv ny värmepump (eller mer), eller köpa en helt ny värmepump.

Har någon av alla kunniga medlemmar här någon kommentar till felet och slutsatsen? Oavsett val rör det sig ju om stora pengar.

Hälsn /D

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8458
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #1 skrivet: 23 december 2019, 20:52:38 »
Mot förmodan fick jag hit en reparatör idag som konstaterade att köldbärarpumpen havererat, samt att det otrevliga mullret när kompressorn förgäves försöker starta indikerar att den är "slut". Motiveringen skulle vara att en frisk pump skulle orkat starta även med trasig köldbärarpump.

När köldbärarpumpen har havererat är symptomen att kompressorn går så där en halv minut, sedan stannar den på grund av lågtryckslarm. Det blir inget HP/MS-larm. När kompressorn startar utan att köldbärarpumpen går blir det snabbt för kallt i förångaren vilket leder till LP-larm. Är det totalhaveri på köldbärarpumpen spelar det ingen roll om kompressorn är frisk eller inte. Kompressorn stannar rätt omedelbart i vilket fall som helst.

Jag tycker utsagan om köldbärarpumpen är så pass konstig att det finns anledning att kontrollera resten av diagnosen. Frågan är om inte startproblemen kan bero på något elektriskt fel, det finns andra som kan svara bättre än jag på det. Om det är elfel kan det förklara varför köldbärarpumpen inte fungerar. Det krävs mer för att döma ut kompressorn. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad D

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #2 skrivet: 23 december 2019, 21:10:39 »
Tack för svaret! Om han nu gjorde det som han sa sig göra så försökte han tvångsstarta köldbärarpumpen (och mätte också att det kom ström fram till den) men den stod helt still.

Nu är strömmen urkopplad till både kompressor och köldbärarpump, så jag kan inte testa mer på egen hand.

Utloggad 944_Driver

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Kumla
 • Antal inlägg: 1107
 • Kön: Man
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #3 skrivet: 23 december 2019, 21:54:52 »
Det här med att den haft svårt att komma igång tidigare låter ju intressant. Jag skulle misstänka mjukstarten redan där.

Jag skulle koppla förbi den och se hur kompressorn låter och fungerar innan ytterligare felsökning. Oavsett andra fel så bör den hoppa igång en kort stund så man får en känsla för hur frisk den är. Därefter felsöker man resten om kompressorn fungerar.

// Magnus

Nuvarande huset:
Nibe F1155-12 och VPBS 300, Platta solpaneler 6m2, 210m hål, 'aktivt' ~190m. FTX Heru 130 S EC 2. Hus byggt 1941 med dålig isolering, 110m2 boyta, 70 m2 källare.
Förra huset:
Bosch (IVT) 7kW 2008, VVB 300l, 172m hål, 'aktivt' ~155m, Hus byggt 1915 med dålig isolering, 82m2 + källare mm samt lite värme i garage.

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 24790
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #4 skrivet: 23 december 2019, 22:03:00 »
Hej!
Jag skulle gissa på att mjukstarten är slut, detta är ett vanligt fel på just denna modell.
Resultatet kan bli att den låter underligt vid start, att den går fast den inte ska och löser på HP/MS.
Jag skulle felsöka själv.
Börja med att koppla in köldbärarpumpen och testa att tvångsköra denna via meny 14 och se om temperaturerna på KB ändras och stabiliserar sig?
Funkar denna så har reparatören fel i sin diagnos.
Nästa steg är då att koppla förbi mjukstarten och testa om kompressorn startar (kör bara några sekunder om KB-pumpen står)?

När du pillar med det elektriska är det viktigt att du slår ifrån säkerhetsbrytaren som sitter på matningen till värmepumpen.
Det är nämligen spänning in även om pumpen är ställd i off-läget.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad D

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #5 skrivet: 23 december 2019, 22:37:35 »
Tack för fler bra förslag! När det gäller köldbärarpumpen är jag benägen att tro på reparatören, eftersom han försökte tvångsstarta den från menyn och även sa sig mäta att det var spänning fram till den.

Jag var dock skeptisk till slutsatsen att kompressorn var slut, eller i alla fall att basera det endast  på det mullrande ljudet, eftersom den låtit så här ibland vid start från spänningslöst tillstånd redan för flera år sedan. Mig veterligen har ljudet aldrig kommit vid normal start medan systemet är i drift.

Är det direkt felaktigt att det på något sätt skulle bli större mekaniskt mormtstånd för kompressorn pga en stillastående köldbärarpump? (Om den nu ens stod still. Reparatören förväxlade först köld- och värmebärarpumparna och var på väg att koppla ur hela systemet eftersom han trodde att det inte var någon cirkulation i radiatorerna. Jag framhöll att det verkade osannolikt att värmebärarpumpen skulle ha gått sönder i precis samma ögonblick som kompressorn - radiatorerna var varma när jag upptäckte felet.)

Jag ska också tillägga att reparatören påpekade att isoleringen på insidan av luckan deformerats, vilket enligt honom tydde på att kompressorn gått varmare än normalt.
« Senast ändrad: 23 december 2019, 22:41:06 av D »

Utloggad DonPablo

 • Absolut ingen
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Boden
 • Antal inlägg: 1273
 • Kön: Man
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #6 skrivet: 24 december 2019, 00:01:43 »
Isoleringen på insixa av lådan har varit smält på varenda 1215 jag varit på, så det är bara bullshit. Har du mjukstart, så köp en ny, 718087 är originalnummer och är standardfel. De 2 vanligaste felen på dessa pumpar är käglan i trevägarn, och mjukstarten.
125kvm 1/½ plans hus med en Nibe F1245-6 cu kopplad mot Nibe ukv100, och radiatorer, samt ivt LLVP som värmer garaget.
Värmepumpar i all ära, pillar mest i nibe, har du någon fråga, hör gärna av dig, svarar i mån av tid!

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8458
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #7 skrivet: 24 december 2019, 08:26:48 »
Är det direkt felaktigt att det på något sätt skulle bli större mekaniskt mormtstånd för kompressorn pga en stillastående köldbärarpump?

Jag anser att det är fel att säga så. Har värmepumpen stått still en tid är det samma tryck i förångaren oberoende av om man har en fungerande eller trasig cirkulationspump. Är det någon skillnad är det snarare så att förångaren är kallare när man försöker starta en värmepump med en havererad cirkulationspump vilket betyder att den startar lättare. En kall förångare betyder lägre insugningstryck och mindre arbete för kompressorn.

På cirkulationspumpen finns det en mutter i motoraxelns förlängning. Lossa den och känn efter om den snurrar lätt, det finns ett mejselspår i axeln. Gör köldbärarssystemet trycklöst först om det är övertryck i det, det kan läcka ut lite köldbärare. Nu är det inget helt säkert sätt att kontrollera funktionen. Motoraxeln trycks in när man testar, det kan vara så att rotorn när axeln trycks åt andra hållet men det har man svårt att testa.

Kompressorbyten är lönsamma. Det har förekommit flera fall på forumet där det har visat sig att påstått havererade kompressorer inte var det. Jag har själv varit med om ett fall med en värmepump där kompressorn påstods ha havererat. Efter att ha justerat expansionsventilen fick vi igång pumpen och den gick i tre veckor tills den nya kompressorn kom. Den betalades av försäkringen så pumpens ägare brydde sig inte om att annullera kompressorbytet.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 24790
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #8 skrivet: 24 december 2019, 23:23:10 »
Jo, isoleringen i lådan på min 1215 har också säckat ihop, men den går fortfarande som tåget, det enda jag bytt är mjukstarten.
Det kan ju vara både denna + KB-pump som havererat, men lita som sagt inte på att de kan sina saker, det är enkelt för dom att döma ut kompressorn när det är nått elfel de inte förstår.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad D

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #9 skrivet: 30 december 2019, 17:57:29 »
Med hjälp av händiga grannar konstaterades följande:

- Kompressorn fungerar
- Köldbärarpumpen fungerar

Det som inte fungerade tycktes vara både mjukstarten och den del av styrkortet som styr köldbärarpumpen. Efter att ha kopplat ur mjukstarten och ersatt den med en kontaktor samt kopplat köldbärarpumpen på matningen till kompressorn fungerar allt som det ska igen! Det hörs inte ens någon duns när kompressorn startar, så den startar alltså till och med mjukare nu än med (den felaktiga) mjukstarten.

Stort tack för era goda råd som fick mig att ifrågasätta den första bedömningen och leta vidare efter det verkliga felet!

Det märktes verkligen skillnad på elförbrukningen utan bergvärme. Normalt förbrukar vi ca 20.000 kWh/år inklusive all hushållsel, men när tempen kröp under noll häromdagen gick elpatronen dygnet runt (dessutom förstärkt med lösa oljeradiatorer) och huset drog 200 kWh med råge per dygn.
« Senast ändrad: 30 december 2019, 17:59:24 av D »

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8458
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #10 skrivet: 30 december 2019, 18:16:52 »
När det gäller köldbärarpumpen är jag benägen att tro på reparatören, eftersom han försökte tvångsstarta den från menyn och även sa sig mäta att det var spänning fram till den.

Uppenbarligen kan han inte ha mätt spänning fram till köldbärarpumpen, den skulle ju ha gått i så fall. 

Det är bra att felen har identifierats och att pumpen värmer huset om än något provisoriskt. Det finns som jag ser det två positiva resultat av D:s nödrop på forumet:

1. D har sparat 20 - 30 tusen kr.

2. D vet vem han inte ska ringa till nästa gång pumpen krånglar. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad D

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #11 skrivet: 30 december 2019, 22:07:42 »
Ja, det var verkligen en lättnad! När det gäller reparatören (som jag hittade via Nibes webbplats) kommer jag att argumentera för att jag inte ska betala för felsökningen eftersom den var bristfällig.

Korten verkar kosta en slant att byta (dock betydligt mindre än kompressor och pump, förstås). Vad finns det för skäl att byta dem om allt fungerar med den "provisoriska" lösningen?  Påverkar mjustarten livslängden på kompressorn, och vad är de eventuella negativa effekterna av att driva köldbärarpumpen med samma matning som till kompressorn?

Utloggad 25fOCUS

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2174
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #12 skrivet: 30 december 2019, 23:01:47 »
Ja, det var verkligen en lättnad! När det gäller reparatören (som jag hittade via Nibes webbplats) kommer jag att argumentera för att jag inte ska betala för felsökningen eftersom den var bristfällig.

Korten verkar kosta en slant att byta (dock betydligt mindre än kompressor och pump, förstås). Vad finns det för skäl att byta dem om allt fungerar med den "provisoriska" lösningen?  Påverkar mjustarten livslängden på kompressorn, och vad är de eventuella negativa effekterna av att driva köldbärarpumpen med samma matning som till kompressorn?
Köp en mjukstart av annat fabrikat och montera den där den gamla satt eller annorstädes , har en ABB som gått i 15 år nu ( 400V typ ) Starten av  kompressorn kommer ju från kontaktorn med motorskyddet på

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8458
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #13 skrivet: 31 december 2019, 04:27:32 »
och vad är de eventuella negativa effekterna av att driva köldbärarpumpen med samma matning som till kompressorn?

Det går inte att ställa köldbärarpumpen i läget för kontinuerlig drift men det läget brukar man bara använda när värmepumpen tas i drift för att få bort luft i köldbärarsystemet.

Sen kommer man in mer på avdelningen för värmepumpnördar. Det går inte att enkelt kontrollera temperaturgivarna för in- och utgående köldbärare. Vid rundpumpning när kompressorn står still ska givarna helst visa samma värde. Man kan då också se vad det är för medeltemperatur nere i borrhålet.

I övrigt finns det inga nackdelar.   
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad DonPablo

 • Absolut ingen
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Boden
 • Antal inlägg: 1273
 • Kön: Man
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #14 skrivet: 31 december 2019, 05:21:45 »
Kb pumpen borde ju stanna, när kompressor gör det, den var ju kopplad på komp matn.  Kör bara på sådär, finns pumpar som gått med kontaktor i många år, men vill du ha ett nytt mjukstartkort, så är numret 718078.
125kvm 1/½ plans hus med en Nibe F1245-6 cu kopplad mot Nibe ukv100, och radiatorer, samt ivt LLVP som värmer garaget.
Värmepumpar i all ära, pillar mest i nibe, har du någon fråga, hör gärna av dig, svarar i mån av tid!

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 24790
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad Ola Jönsson

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #16 skrivet: 07 maj 2020, 16:11:19 »
Hejsan
Vilken del av styrkortet styr köldbärarpumpen? kan du visa ? Kanske skicka till mig på mail?
junna@rocketmail.com. Min värmepump bråkar med mig på samma sätt. NIBE 1215-7 från 2003
Tack/Ola

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 24790
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Nibe Fighter 1215-10 - laga eller kasta?
« Svar #17 skrivet: 07 maj 2020, 17:26:00 »
Relä 6 på reläkortet, tror det är detta?
Men får du HP/MS är det mer sannolikt att mjukstarten behöver bytas.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!


Notice: Undefined variable: indexbanners in /home/varmepumpsforum/public_html/varmepumpsforum.com/vpforum/Sources/PortalBlocks.php(3593) : eval()'d code on line 27
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?