Nu ska jag försöka förklara mitt värmesystem på bästa möjliga sätt. Jag är en total nybörjare och det har tagit mig 1 år att klura ut hur mitt hus värms upp.
Villa byggd 1981. Krypgrund med krypgrundsavfuktare. Bor på västkusten. Villa i gott skick.
Enplansvilla på 148 kvm. 2 badrum ( i varje toalett) och en till fristående toalett.
-Vi har en IVT Optima (äldre variant) Luft/Vatten värmepump.
-Vi har luftburen värme som skickas ut genom ventiler under huset ( Genom krypgrunden).
- Vi har i hallen något som liknar en köksfläkt som verkar suga in luften. Jag antar att denna luft skickas genom ventiler på vinden tillbaka till vattenbatteriet. Luften som "återvinns" går igenom entt speciellt filter ( som jag upptäckte och som ej verkar ha bytts ut på flera år så när jag väl gjorde det var det ingen fröjd för ögat).
- När luften har passerat filtret går den troligen igenom vattenbatteriet ( Ett varmt batteri som har värmts upp av hett vatten som i sin tur har producerats av min IVT Luft/vatten värmepump antar jag.)
-Utöver det så finns det ett vattenelement som i sin tur värmer upp golvet i enbart hallen samt en vattenellemen i garaget. Detta visste jag inte förrän yrkesmanen visade mig. Varvatten går till en minireöementet i hallen som i sin tur är hopkopplad med golvvärmesystemet. Det finns även en termometer som är hopkopplad med vattenelementet och som automatiskt reglerar golvvärmen utifrån behov. ( Detta verkar har komplicerat till saken med IVT-n)
Förra vintern hade vi svårt att få behaglig temperatur. Jag var tvungen att "maxa" IVTs värmeproducering och köra maskinet på högvarv innan det blev "bra".
-En yrkesmans utförde reparationer för någon månad sedan. Han grejeade med rören som går från min IVT till Vattenbateriet. Han sa att det var felkopplat och att den vattenburna golvvärmen slog ut IVTs värmeproducering då den slutade producera varmvatten som skulle till vattenbateriet för att värme upp luften som skall värma upp resten av huset. Jag försöker återge det så gott som möjligt men jag tror inte att jag egentligen förstod vad som var problemet. Han upprepade iaf att värmeproduceringen stängdes på och av hela tiden och att vi därför upplevde det vara kallt
Frågor :
1.) Har jag förstått det rätt ? Känner någon av er igen systemet ?
2.) Hur ofta bör ett vattenbateri bytas ut ? Hur vet jag om Batteriet är bra och vilka tillverkare kan man kontakta ?
3.) På de flesta forum står det att ett system som mitt i badrum och tvättstuga enbart har frånluft men jag upplever att det även finns tilluft då det finns i de nämnda utrymmen två runda öppningar ( ventilationsrör kanske) ? Kan det stämma ?
4.) Kan det vara så att den reparationen yrkesmannen har genomfört är "tillräcklig" eller bör jag redan nu försöka eventuellt byta ut vattenbateriet ? Han menade iaf på att systemet var felkopplade och slog ut varandra ( det vattenburna och luftburna.)
Jag har förstått att många tycker att luftburen värme enbart skall finnas i historieböckerna. Jag vill dock ej byta ut systemet och kan som lekman förstå poängen med att återvinna varmluft.
5.) Varifrån tas ny luft in till huset i så fall ? Finns det en till aparat som tar in uteluften och blandar den med den befintliga luften ?
6.) Det finns en termometer på ventilet där den återvunna luften går ner mot vattenbatteriet. Termometern visar luftetemrapturen innan den möter vattenbatteriet. Det finns även en termometer på nedersta delen av ventilröret som går från vinden ner till krypgrunden och som visar temperaturen efter att luften har passerat värmebatteriet. Kan jag tänka som så att om luften på båda två termometrar är den samma så funkar inte vattenbatteriet? enligt min logik bör den luften som inte har passerat vattenbatteriet vara kallare än den som har passerat vattenbatteriet ?
7.) Finns det några andra knep för att effektivisera värmesystemet ?
8:) Vattenburen värme förutsätter att man har ett separat ventilationssystem. Finns det några fördelar med att ha uppvärmning och ventilation i ett ?
9:) På sommaren var det jätte varmt. fast vi stängde av IVT. Finns det något sätt att kyla ner luften ? IVT gör förstås inte det, men om den varma luften bara cirkulerar runt i ett välisolret hus blir den inte direkt kall av det, eller ?
10:) Hur ofta borde man byta luftfiltret ?
11.) Nur är IVT inställd på max 60 grader ( tror när det är -10 ute). Förra vintern hade jag det på 78. Vi får se hur det blir den här vintern. Jag antar att poängen med min IVT försvinner lite om den måste producera vatten på 78 grader för då har väl elpatronen gått in för länge sedan ? eller ?
12.) Stämmer det att oavsett hur långa temperaturer jag ställer iVT på när det är tex 25 ute så spelar det ingen rolll eftersom IVT ej kan kyla ner vatten till 14 grader. SÅ när det blir en viss värme ute så spelar det ingen roll om man har ställt in i värmekurvan att det skall produceras vatten som är 14 grader eller 10 grader varmt, det kommer ändå ej ge någon effekt ?
13.) Är det vatten som finns i IVT VATTENTANK och den värmen i den separerad från det värmevattens som produceras för att värma upp vattenbatteriet ?
14:) Jag kan känna att det blir väldigt varmt i sovrummet när vi stänger dörren. Finns det något sätt att "ventilera" rummet ? Man kan väl inte bytta in frånluftsventil i rummet ?
Hoppas det finns en vänlig själ som orkar svara på mina frågor ! vore så tacksam