Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten  (läst 1260 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Värmepumpen började krångla för några dagar sedan. Det började med att temperaturen inomhus sjönk ner till ca 19 grader, senare även 18 grader. Vi upptäckte då att fläkten i utomhusdelen inte gick. Det har inte kommit några felmeddelanden. Vi hade en VVS-kille här som bytte från tillsats, som jag hade satt på för att vi skulle få upp värmen, till värmepump och den gick då igång och rören upp till övervåningen blev varma, varpå han ansåg att problemet var ur världen. Det värmde upp en del, men sen började temperaturen sjunka igen och fläkten på utomshusdelen slutade gå igen. På pannan står det bara "startar om 14 minuter" och så drar kompressorn igång, men inte utedelen. I morse stängde jag av pannan och startade om den för att se om det skulle göra någon skillnad. Då började fläkten i utomsdelen att köra och rören blev återigen varma. Idag har utomsdelen kört hela dagen. Temperaturen på pannan är inställd på 29 grader, men det blir fortfarande inte varmare än 19 grader.

Varmvatten har vi. Elementen borde ju vara brännheta för att få upp temperaturen men inget händer. Vad kan vara fel?

Mina inställningar:

Temperatur:
Ute: 1
Rum 29
Framledning 50 (65)
Returledning 44(52)
Varmvatten 44
Integral -890
Brine ute -8

Service:
Värmepump
Integral A1 90
Hysteres 12
Max Retur 52
Startintervall 20m
Tryckrör 73(120)
Ute stopp -20

Varmvatten
Start 41(44)
Varmvattentid 40m
Värmetid 20m
Toppv.intervall 31D
Toppv.stopp 60



youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #1 skrivet: 23 februari 2019, 05:29:37 »
Börja med att kontrollera så inte smutsfiltret är igensatt och har du filterbaal så är det bara stänga pumpen och stänga kranen och spola filtret.Om smutsfiltret är igensatt så får du hög retur och komressorn stannar och el-patron går in istället efters du fortfarande har ett värmebehov.Problemet blir att du får väldigt många korta körningar och du får ett medellande om att värmepumpen startar om x-antal minuter efter komressorn stannar.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Jag kanske skulle nämnt att modellen är Atria 8. Jag kollade i manualen för min modell och där står inget om filter. Jag har försökt titta och se något som liknar det filtret som beskrivs i nyare modeller, men hittar inget. Jag tog en bild på pannan.


youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #3 skrivet: 23 februari 2019, 07:11:26 »
Jag kanske skulle nämnt att modellen är Atria 8. Jag kollade i manualen för min modell och där står inget om filter. Jag har försökt titta och se något som liknar det filtret som beskrivs i nyare modeller, men hittar inget. Jag tog en bild på pannan.
Smutsfiltret sitter på din retur(stammen).

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #4 skrivet: 23 februari 2019, 07:17:09 »
Tyvärr kan jag inte skicka bild men googla på filterbaal och titta på returen på värmesystemet och inte inne i pumpen.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #5 skrivet: 23 februari 2019, 07:27:45 »
Tyvärr kan jag inte skicka bild men googla på filterbaal och titta på returen på värmesystemet och inte inne i pumpen.
Kolla även att den inte har löst ut på den röda knappen som det står T1 på och den kan vara lite lurig när den löser ut och man får trycka ganska hårt för att återstääla den.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Hmm jag ser inget direkt på returen, men vid sidan av pannan sitter detta inkapslat i frigolit, kan det vara detta?


youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #7 skrivet: 23 februari 2019, 08:52:11 »
Hmm jag ser inget direkt på returen, men vid sidan av pannan sitter detta inkapslat i frigolit, kan det vara detta?
Nope bara forsätta leta.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #8 skrivet: 23 februari 2019, 08:58:30 »
Nope bara forsätta leta.
Ta ett kort på själva pumpen där tiillopp och retur där man ser där rören syns där dom kommer in till värmepumpen.Den bilden du tog ser man filtret till köldbärarvätskan.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 8139
Filtret sitter på returröret från radiatorerna och kan se ut så här:

5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Jag har kikat på returen men finns inget som liknar filterbaal när jag googlar det. Kör på tillsats nu och inte ens det värmer upp alla element. Det får bli vvs-firma på måndag.

Utloggad Josth

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 3521
  • Kön: Man
Kan det vara problemet med igensättning av de stålomspunna gummislangarna?
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 2 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #12 skrivet: 23 februari 2019, 09:13:36 »
Jag har kikat på returen men finns inget som liknar filterbaal när jag googlar det. Kör på tillsats nu och inte ens det värmer upp alla element. Det får bli vvs-firma på måndag.
Fungerar det inte alls så har den nog löst ut på T1 knappen(el-patron)Tryck in knappen den röda tills det knäpper till.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #13 skrivet: 23 februari 2019, 09:17:38 »
Kolla så den där vvs-killen har ställt pumpen i auto.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Försökte ta bild på returen, men gjorde en film också för att få med allt. Jag hittar inget som riktigt liknar en filterbaal som på bilden. Några element är varma så det fungerar hjälpligt nu men temperaturen inne är fortfarande under 19 grader.

Nu står den inställd på tillsats, tycker du att jag ska ändra till auto?

Länk till film:
https://www.dropbox.com/s/x05uy2j1pyb594a/IMG_0577.MOV?dl=0


Utloggad Fredrik567

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Karlstad
  • Antal inlägg: 236
  • Kön: Man
Hmm jag ser inget direkt på returen, men vid sidan av pannan sitter detta inkapslat i frigolit, kan det vara detta?
Tror du har ett filter på bilden, direkt ovanför den röda kranen nederst i bild.
Fast ni kanske letar värmebärarfilter o inte köldbärarfilter.
//Fredrik
« Senast ändrad: 23 februari 2019, 10:29:48 av Fredrik567 »
Viessmann Vitocal 300-G 10kW, Thermia WT-T300 beredare, eget styrsystem byggt på Siemens S7-1200 plc. Detta värmer en och en halvplansvilla från 1964 på 230 kvadrat i Karlstad.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Ja jag tror att vi letar värmebärarfilter :)

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #17 skrivet: 24 februari 2019, 08:59:34 »
Har du otur eller din installatör som var lite lat så satte han/hon inte dit något smutsfilter :-\ Kan du ta ett kort till på fronten samma bild som du la in tidigare fast lite högre upp så man ser cirkulationspumpen.

Utloggad Rdx

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 2881
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #18 skrivet: 24 februari 2019, 09:15:13 »
Behöver ju inte vara en filterball kan ju vara ett traditionellt smutsfilter.

https://www.ahlsell.se/10/varme--sanitet/ventiler-och-matinstrument/vvs-filter/filter/5064187/
Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Södra Bohuslän.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Tog en bild på pumpen. Kan ta fler om det syns dåligt.

Ser inte något som ser ut som ett traditionellt smutsfilter heller så det kanske har varit en lat installatör. Tydligen sitter glykolbehållaren för lågt också så det tyder ju på detsamma.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #20 skrivet: 24 februari 2019, 09:37:27 »
Tog en bild på pumpen. Kan ta fler om det syns dåligt.

Ser inte något som ser ut som ett traditionellt smutsfilter heller så det kanske har varit en lat installatör. Tydligen sitter glykolbehållaren för lågt också så det tyder ju på detsamma.
Du ser den centrumskruven mässinng med spår.Om du lossar på den skruven och lyser med en ficklampa för att kolla om axeln snurrar.Du behöver inte vara rädd för att det sprutar vatten utan kommer smådroppa lite.Om den inte snurrar kan den ha fastnat och brukar hjälpa om man tar en skruvmejsel och snurrar till på den om den nu inte har gett upp helt.Fattar inte varför vvs killen ställde den i läge värmepump och inte i auto läge.Skulle han återkomma eller tyckte han att han hade löst problemet?

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #21 skrivet: 24 februari 2019, 09:54:22 »
Om du inte har ställt ner RUM värdet 29 så finns det risk för att din värmepump löser på hysteresen.Om du vill kan du gå in i servicemenyn och ställa upp hysteresvärdet till typ 15 för om du kollar på vad ditt BÖR värde på framledningstemperaturen(65) mot returen(52) så när din kompressor startar så hinner inte framledningstemperaturen med så den löser på hysresen.Lika kan du ställa upp returen till 55 från 52 och kommer inte påverka din temperatur eller påverka pumpen.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Skruvade upp den och den snurrar i alla fall så det är ju betryggande.

Ska testa inställningarna också.

Vvs-killen såg att den hade kört mycket på patron under vintern så han ställde den på värmepump och sa att det skulle funka.


youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #23 skrivet: 24 februari 2019, 10:44:53 »
Skruvade upp den och den snurrar i alla fall så det är ju betryggande.

Ska testa inställningarna också.

Vvs-killen såg att den hade kört mycket på patron under vintern så han ställde den på värmepump och sa att det skulle funka.
Risken är om returen blir(och den inställningen du har nu så löser den på HÖG RETUR )Kompressorn stannar och el-patron forsätter att köra eftersom du fortfarande har ett värmebehov och där har du nog anledningen att den har gått mycket på el-patron.Tycker du ska höja till 55 på returen och det drabbar egentligen bara dom stora fastighetspumparna och inte din pump.Ställ upp hysteresen minst 15 och ställ pumpen i auto lägen och kör.Men ta ner RUM värdet till 20-21 eller vad du hade tidigare.Men grundproblemet kan vara att du har flödesproblem och där skulle ett smutsfilter vara bra att ha.Kolla så att din retur inte går över inställt värde(55) för då stannar kompressorn och fläkten.Din framledningstemperatur ÄR värdet får inte gå under eller över BÖR värdet 15 för då stannar kompressorn.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Nu har jag gjort som du sa och nu värmer det igen. Det står värmepump + tillsats på pannan nu, men det kommer i alla fall värme ur framledningen.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #25 skrivet: 24 februari 2019, 13:01:39 »
Nu har jag gjort som du sa och nu värmer det igen. Det står värmepump + tillsats på pannan nu, men det kommer i alla fall värme ur framledningen.
Japp låt den gå några timmar och så får redovisa lite siffror igen och för hoppningsvis så har tillsatsen gått ur.Viken utetemperatur har du nu?Tillsats vill vi inte ha men allt beror på hur mycket integralen har sjunkit och det kan ta ett antal timmar eftersom du hade stort värmeunderskott.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Nu har den gått under dagen på Auto. Till en början värmde den upp huset, men nu är den tillbaka på samma sak som tidigare. Det står start om ...minuter och temperaturen sjunker sakta men säkert. Temperaturen ute har varit ca 5 plusgrader hela dagen.

Temperatur:
Ute 4
Rum 23
Framledning 37 (65)
Returledning 35 (55)
Varmvatten 46
Integral -690
Brine ut -1


youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #27 skrivet: 25 februari 2019, 04:36:48 »
Nu har den gått under dagen på Auto. Till en början värmde den upp huset, men nu är den tillbaka på samma sak som tidigare. Det står start om ...minuter och temperaturen sjunker sakta men säkert. Temperaturen ute har varit ca 5 plusgrader hela dagen.

Temperatur:
Ute 4
Rum 23
Framledning 37 (65)
Returledning 35 (55)
Varmvatten 46
Integral -690
Brine ut -1
Okej Du har fått lite bättre värden nu och det är lite positivt.Det är inte så att det ligger ett larm kvar som inte är kvitterat?Om du ställer pumpen i läge AV och sedan går till auto igen för vissa larm måste man kvittera manuellt.Vilken kurva kör du på?Nu står din kompressor still när du redovisar värdena så det är lite svårt att se vad som händer.Antingen löser den på hysteres eller så händer något under avfrostningen och shunten öppnar inte.Om avfrosningen inte fungerar som det ska så stannar kompressorn och fläkten men kompressorn fungerar när den producerar varmvatten.När din pump fungerar som den ska så är det integralen som styr när din drift av värme ska ske mao när kompressorn ska vara i drift eller av.Vet om kompressorn står still helt eller fungerar den när den producerar varmvatten?

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #28 skrivet: 25 februari 2019, 04:45:56 »
En fråga ser du hur stor skillnad det är mellan framledningstemperaturen och returen om du får igång kompressorn för det kan vara så att värmeväxlarn är igensatt och då måste du spola.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Har kollat så att det inte låg några larm.

Det som är konstigt är att när jag kör på bara tillsats så värms huset upp till given temp, men när jag kör på auto så blir det inte varmt. Annars kanske en givare hade varit fel? Kompressorn brummar i alla fall när den producerar varmvatten.

Hur spolar man om den är igensatt?
Har inte kollat tempen men ska ner och kika när jag kommer hem.

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #30 skrivet: 26 februari 2019, 05:17:31 »
Har kollat så att det inte låg några larm.

Det som är konstigt är att när jag kör på bara tillsats så värms huset upp till given temp, men när jag kör på auto så blir det inte varmt. Annars kanske en givare hade varit fel? Kompressorn brummar i alla fall när den producerar varmvatten.

Hur spolar man om den är igensatt?
Har inte kollat tempen men ska ner och kika när jag kommer hem.
Om du pilar ett steg till på brine så ser du inkommande.Har för mig att moståndet på den givar ska vara 28ohm om jag inte minns fel så visst kan det vara fel på givaren men då brukar den visa konstiga värden typ 228 eller liknande.För att bara kolla så din växelventil är okej så kan du följa röret upp bakom displayplåten upp och trångt så känner du växelventilen och på den sitter det en spak som du kan dra nedåt några gånger och det ska vara motstånd när du drar spaken nedåt(fjäderbelastad) och ska den fjädra tillbaka.Den får inte löpa lätt eller kännas slapp.En annan variant är att du lossar dom 4 toraxskruvarna som displayplåten sitter fast och tar bort plåten så ser du växelventilen.Oavsätt om det är givarfel eller vad som nu gör att din kompressor stannar eller inte vill gå så är det lite oroligt som din vvs kille sa att den hade gått mycket på el och lite misstänkt när det inte verkar som det sitter något smutsfilter så kan din värmeväxlare vara igensatt men kolla växelventilen och givaren på inkommande vad den visar.För att kolla framledningen och returen ska kompressorn vara i drift runt 10 minuter och läs av värderna då.

Utloggad Pjarki

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 15
  • Värmepump eller värmepumpar?
Jag ser inget efter brine in (som stod på 0C i morse). Framledning stod på 52 i morse när den körde och returledning 46. Var och kände lite efter växelventilen, men hann inte så jag får kolla när jag kommer hem. Men det som slog mig var att röret ovanför pumpen, alltså bakom displayen, var väldigt varmt. Brännvarmt. Men när det kommer ut på ovansidan av pannan så är det bra mycket svalare. Den gick på värmepump i morse för övrigt, men på tillsats igår kväll.

Tack så hemskt mycket för all hjälp, helt ovärderligt!

youji

  • Gäst
youji
SV: Problem med Thermia Atria, ingen värme på elementen, men varmvatten
« Svar #32 skrivet: 02 mars 2019, 04:42:14 »
Lättas är om du tar bort displayplåten så ser du växelventilen.På växelventilen sitter armen och det är själva motorn(ställdon) och nedanför armen med samma färg så sitter det en liten knapp på ventilhuset och trycker du in den och samtidigt vrider du MOTURS så lossnar ställdonet och du behöver inte stänga av pumpen men kolla så att den inte behöver göra varmvatten.När du har fått bort ställdonet så ser du själva insatsventilen och den har en förmåga att kärva fast och som du ser så är det inget som drar upp insatsventilen men om du tar en skruvmejsel och trycker hårt uppefrån på insatsventilen några gånger så brukar dom släppa.Sätt tillbaka ställdonet omvänt hur du fick bort ställdonet.Du borde ha ett ställdon som heter honeywell 4012 och då heter insatsventilen vczz6000/u och kostar runt 300+moms och den kan du byta själv.Är du säker på att du inte har någon brine in?Borde ha om du går in på temperaturer och går ner till brine ut och trycker du nedåt borde det komma upp brine in.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme