Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB  (läst 965 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nikitalord

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 233
Har en Toshiba Ras 10 köpt av vuab jkpg som krånglat lite genom åren med att inte antingen ge full värme eller bra kyla, samt vid värme ibland ej återstartat efter avfrostning. Vuab har gjort några servicebesök genom åren och bara konstaterat att trycken är riktiga, det tråkiga är att när de varit på plats återstartat ett antal gånger har pumpen hoppat igång och fungerat tillfredsställande, dock sista gången tyckte de kylförmågan var lite i klenaste laget men konstaterade inget fel och återkom sen inte och garantin hannatt gå  ut.

Förra sommaren gick det efter ett antal växlingar mellan värme och kylläge att få den att fungera och plötsligt kylde den bättre än någonsin tror jag mätte utblåstemp ner på 6 grader, även hela vinter gav den mycket bra värme men i år går det inte att lura igång den för kyla, vid varje återstart blir den sämre och sämre i kylförmåga, vid tidigare mätning utblåstemp på 12 grader är kompressorns ut/inlopp en 9/11 grader  Vid värme går utblåstempen upp kvickt till nästan 60 grader och in/utlopp 48/60 grader.  Just nu efter ett antal växlingar klar den att gå ner till 15 grader.

Om det skulle vara gasbrist borde väl inte värmeförmågan vara så god?
Har varit på väg att lägga en beställning på r410a från utlandet men funderar om det inte kan vara ventilfel.

Kan felet vara följande: Växelventilen tjärvar pga av skadade tätytor och kan därför inte ställa sig i rätt läge vid kyldrift, såg denna söndersågade ventil på nätet:

Om det är ventilfel så har detta varit med sen andra drift året då service besök började göras och man bara lämnade pumpen med att den nog var ok.
Garantin nu ute men är det ventilfel som varit med under hela garanti tiden och nu visar sig mer tydligt borde väl VUAB ta sitt ansvar eller bör man räkna med att pumpar livslängd är lika med garantitiden?

Utloggad Thompa71

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Partille
 • Antal inlägg: 175
 • Kön: Man
 • Installatör/servicetekniker luft/luft
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #1 skrivet: 30 juli 2018, 09:57:37 »
Temperaturerna du mätt på rören ser ok ut men frågan är om innerdelen stod på max fläkt och vilken temp du fick där. 

Om det går så kan man mäta rören på 4-vägsventilen och om den fungerar så ska det inte vara någon tempskillnad på in och ut.

Men visst kan det vara köldmedelsbrist.


Utloggad nikitalord

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 233
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #2 skrivet: 30 juli 2018, 12:28:38 »
Tackar för svar, tar gärna emot fler förslag.
Ang gasbrist:  pumpen har varit igång sen februari 2011 och vid sista gången de var här och servade och letade fel just innan garantin gick ut såg jag någon månad senare att det var grönt på dels skyddsplåten och även vid skyddslocket till serviceporten som inte var åtdragen så ev kan det ha läckt något där. Har ringt runt men svårt att få hit någon för mätning , 800gram r410a ink flaskmanometer kostar 1100:- från utlandet är det gasbrist är den lösningen billigare och betydligt trevligare än att behöva tjata hit vuab igen.
Mätningarna är gjorda med full fläkt men det spelar inte någon större roll har pumpen bestämt sig att gå på en viss temp så ligger den kvar där vad man än gör.
Tilläggas kan att innerdelen är helt ren.
I natt 17 plus ute temp och då hade den som minimum gått mer till 7 graders utblåstemp.  Just nu verkar den åter fungera någorlunda och ligger stadigt runt 10 grader i utblåstemp trots nu 28 graders värme vid utedelen.
Har tidigare fått tips från Toshiba generalagentens service kille att vissa levererades felbyglade, men har ej öppnat utedelen och kollat om rätta byglingar är klippta. Detta var den sista ras 10 Vuab hade i lager och köptes pga av den låga innerdelen.


Utloggad nikitalord

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 233
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #3 skrivet: 13 augusti 2018, 20:20:42 »
Öppnat upp ute delen i dag och konstaterat att styrkortet ej fått rätt byglar klippta samtliga intakta inga var klippta!  dvs den har varit kraftig begränsad i varvtal enl service manualen till 4560 varv dvs  22% lägre än vad en ras10 nd 5580 varv. Jämfört med en ras 13 som varvar 6180 varv dvs 10% mer ras 10'an så blir skillnaden 35%

Detta bör säkert ha inverkat på verkningsgraden och därför gjort att vi behövt stötta rätt mycket med elelement vintertid vilket fått merkostnad i uppvärmning.

Tycker det är märkligt att man från VUAB aldrig kollade upp om den levererats felbyglad trots att jag sista gången påtalade att det skulle ha inträffat på vissa enheter enl. Vuab Malmö.

Pumpen är ju köpt 2011 så garantin ute och till imorgon tisdag är det beställt felsökning från dem som tagit över servicen från VUAB, får väl hoppas det blir lite Goodwill från VUAB sida och de tar räkningen nu när det visar sig att den varit felbyglad och man missat detta trots ett antal felsöknings besök.

Synd man inte fick öppna upp den under garantitiden det hade nog sparat många kronor i uppvärming och även onödiga resor för service killarna jkpg-vmo tur retur är 14 mil.

« Senast ändrad: 13 augusti 2018, 20:29:28 av nikitalord »

Utloggad electroluxaren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1165
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #4 skrivet: 14 augusti 2018, 23:10:55 »
Tja verkningsgraden måste ju ökat rejält då den inte fått gå på max

Utloggad nikitalord

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 233
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #5 skrivet: 15 augusti 2018, 09:53:28 »
Den klipptes till en ras 13 vill jag senare sänka kompressorns varv och strömförbrukningen så är det bara att klippa nästa bygel.
Det blev en klar skillnad i varv men felet kvarstår.

Den vägrade gå ner i kyla trots att trycken låg rätt, prövades även med lite påfyllning av gas vilket inte gjorde någon skillnad.

Liten skillnad gjorde med skifte mellan de givare jag hade liggande, tc givaren, så enda kvarvarande möjliga felkälla är styrkortet på innerdelen.  Jag tror styrkortet kan ha fått skador med tanke på att felen inföll efter att högspännings generatorn till plasma filtret fått kortslutning efter att innerdelen varit översvämmad pga av felmontering.
Plasmafiltrets generator tjöt så högfrekvent så det tom hördes i telefon när den felanmälan gjordes och detta var när pumpen var nymonterad dvs inom garanti tiden.

Utloggad electroluxaren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1165
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Gasbrist eller ventilfel, garanti/fabriksfel VUAB
« Svar #6 skrivet: 15 augusti 2018, 19:57:26 »
Har du mätt överhettningen på max kyla?

Vad fick du isåfall?


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme