Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Grundvattenvärme - avlopp  (läst 2760 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
Grundvattenvärme - avlopp
« skrivet: 09 oktober 2017, 14:08:58 »
Jag har problem med min grundvattenvärme, eller rättare sagt evakueringen av vatten efter värmeutvinning. Jag provade att ställa frågan på Byggahusforum, men där spårade ämnet ur direkt, då ingen fattade att grundvattenvärme är en bra och beprövad form av energikollektor och dom istället tyckte att jag skulle övergå till en "normal" bergvärmeinstallation...
För att göra en lång historia kort: När jag köpte huset för 10 år sedan satt där en grundvattenvärmepump av fabrikat Terrawatt. Man hade då förmodligen haft problem med evakueringen av vatten efter värmepumpen, då man hade tagit upp ett hål på avloppsröret och satt fast en trädgårdsläng i hålet. Där sprutade det ut överskottsvatten ner i en avklippt dunk, som i sin tur via en trädgårdsslang ledde spillvattnet vidare till en avloppsbrunn. För 6 år sedan (2011) havererade nämnda värmepump, och jag anlitade då en lokal firma som installerade en Nibe 1145 till mig (acktank hade jag sedan tidigare, därav 1145 istf 1245). Man byggde då också bort nämnda hemmabygge med trädgårdsslangarna mm så att det blev en proffsig installation. För att få rätt flöde från brunnen--> genom VP--> till avlopp så hade man monterat två strypventiler. En före och en efter VP, och justerat in flödet för att uppnå ett deltaT KB på ca 3°. Allt fungerade jättebra och jag var nöjd med installationen.
För ett år havererade VP! Och då det fortfarande var garanti på grejerna så blev det ett garantiärende. MEN firman som installerade pumpen hade anslutit pumpen med grundvatten direkt in i kondensorn, och påstod att de kollat med Nibe att man kunde göra så (den gamla VP var kopplad så) om vattnet håller dricksvattenkvalitet (vilket det gör). Men enligt Nibe så har de aldrig sagt detta, utan att det måste monteras en värmeväxlare och påstår att det är en felinstallation varvid garantin inte gäller. Surt sa räven!
En annan firma blev inkopplad för att reparera VP och installera värmeväxlare innan pumpen, och det är nu gjort och så långt funkar allt bra. KB Delta T ligger på ca 4°.
Det som inte funkar är följande: De har under installationen av värmeväxlaren plockat bort den strypventil som tidigare satt innan VP. Den strypventil som satt efter VP är kvar. Om man justerar flödet så att det blir för stort så hinner inte vattnet evakueras utan tränger upp i avloppet och in i rummet där VP står, utan golvbrunn! Stryper man flödet så brusar det så högt om systemet så att man inte hör TVn, två våningar upp!! SÅ nu får jag göra en "hobbylösning" där jag leder det inträngande vattnet till en tunna, med en dränkpump som pumpar vattnet till ordinarie avlopp.
Man säger att det är fel på avloppet och att allt måste göras om från början, och lämnar mig därefter åt mitt öde! :'(
Jag köper inte denna förklaring! Det fungerade ju alldeles utmärkt under de 5 år som VP gick utan värmeväxlare. Dessutom så fungerar nuvarande avloppslösning när VP har gått en stund, det är bara de första minuterna efter varje VP start som vattnet kommer tillbaka. När VP gått en stund så sväljer avloppet allt vatten. När det är riktigt kallt ute, så VP går hela tiden, så sväljer avloppet allt vatten i flera dagar i sträck utan problem. Men vid varje VP start så läcker det in typ 40 liter vatten.
Om man lyssnar på det rör som vattnet kommer upp ur, så hör man tydligt att det "pustar" och fräser därifrån, vilket jag tyder som luft i systemet. Och det tror jag är problemet!
Men hur ska man gå tillväga för att lösa problemet? Hur får man bort luften? Eller ska man installera strypventil nr två igen? (varför tog man bort den från början?) Eller ska man göra om hela avloppet?
Vad tror ni experter på forumet?

Utloggad Lexus

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 4560
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #1 skrivet: 09 oktober 2017, 14:19:34 »
Vilket deltaT har du på grundvattnet?

Jag tror du har allt för högt flöde på grundvattnet, som då ger dig det problem du nämner.

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #2 skrivet: 09 oktober 2017, 14:57:33 »
Mellan vvx och VP är delta T ca 4° (In 5°, ut 1°) normalt sett. Ibland har det sjunkit ner mot 4-0. Innan VVX installationen så låg in resp ut temp på köldbärare på 7°-4°.
Jag tror också att det är för högt flöde som är problemet. En teori jag har är att man vid något tillfälle har bytt pumpen i brunnen. Den pumpen man då monterade har högre flöde än tidigare, varvid avloppet inte kan svälja mängden vatten som pumpas upp. Det förklarar varför det fungerade bra mellan 2011-2016 när man hade en ytterligare strypning installerad.
Men det förklarar däremot inte varför pumpen kan gå i flera dagar konstant, utan att det tränger in en enda droppe vatten, när systemet får gå utan avbrott. Det är som sagt bara vid uppstart som fenomenet uppkommer.

Inloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 27488
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #3 skrivet: 09 oktober 2017, 15:39:28 »
Du är på rätt spår, utloppet för vattnet från din växlare är antagligen en brunn och när denna är fylld med vatten så får du en häverteffekt som hjälper till att få undan vattnet.
När värmepumpen stannat så blir det en luftficka i brunnen som håller emot vid uppstart tills luften tryckts bort.
Lösningen att ha en för kraftig grundvattenpump och sen strypa ner flödet är inte optimalt, jag skulle se till att skaffa en grundvattenpump som ger rätt flöde från början och skippa strypningarna.
Sen borde det gå att sätta dit nån form av avluftningsventil med flottör på grundvattenutloppet?
Hittar ingen bra och billig, de flesta av denna storlek är till för kommunala avloppsystem.  :-\

Men det kanske räcker med att få rätt flöde så kommer det funka?
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #4 skrivet: 10 oktober 2017, 09:13:44 »
Utloppet går nog inte till en brunn, utan troligen till en stenkista på tomten. Min tomt är en sluttningstomt på en grusås, och nedanför vad jag tror är stenkistan tränger det ur marken upp rent vatten som rinner en liten bit innan det slutligen rinner ner i marken. Däri ligger nog en del av problemet, men frågan är om det kan orsaka de problem jag har inomhus? Jag gissar att allt började med att man bytt pump i brunnen, och att problemet började då. Så frågan är var man börjar, och vad som blir billigast att göra:
1) Man monterar strypningen igen (detta fungerade ju bevisligen mellan 2011-2016) Strypningen motiverades även från den firman som monterade denna, att flödet blev för stort innan, så att DeltaT blev för lågt..
2) Man byter pump i brunnen för att få rätt flöde. Vill egentligen inte göra detta, utan föredrar att köra på tills den havererar och jag måste byta.
3) Man monterar något som hjälper mig att få ur luften ur avloppet. Jag tror att om man får bort detta, så kommer det att funka med nuvarande flöde. Som sagt så kan ju VP gå i flera dagar utan en droppe inträngande vatten, det är bara vid uppstart som problemet sker.
4) Man åtgärdar stenkistan. Detta vill jag göra ändå, då det inte ser kul ut att det alltid är blött där på tomten. (Gräset växer iofs oerhört bra just där....) Men frågan är om det överhuvudtaget inverkar på mitt problem inomhus?

Utloggad svenske kocken

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
 • Antal inlägg: 7423
 • Kön: Man
 • Jag älskar värme!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #5 skrivet: 10 oktober 2017, 09:42:11 »
Som svar på 1. Deltat kan inte bli för lågt på kalla sidan med en grundvattenpump. Men en för stor pump drar onödigt mycket ström och sänker därmed verkningsgraden på anläggningen. Det förutsätter naturligtvis att det låga deltat inte beror på nått fel i VP. Stryper du flödet så drar pumpen ungefär lika mycket ström så det är smartare med en lite mindre pump som är billigare att driva. Med en mindre pump så kanske även "stenkisteproblemet" försvinner.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32893
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #6 skrivet: 10 oktober 2017, 09:45:11 »
Har du trekammarbrunn med infiltration som avlopp för huset?
I så fall kan de ha dragit ihop utgående vatten med den brunnen, det skulle förklara varför du får in vatten via avloppet.
Någon annan förklaring kan jag inte se?
OM vattnet rinner tillbaks i borrhålet varje gång grundvattenpumpen stannar så kommer du troligen att få in luft bakvägen från trekammarbrunnen, den luften skall sedan tillbaks till brunnen.
Att infiltrera luft är mycket svårare än att infiltrera vatten (tror jag  :-\ ) så du får ett motstånd tills luften dragit iväg och vattnet kan börja infiltrera i bädden.

Min teori är att backventilen som bör sitta antingen vid grundvattenpumpen eller någon annanstans läcker.
Du kanske skulle komplettera med en backventil till som sitter placerad så att den är enkel att rengöra.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #7 skrivet: 10 oktober 2017, 10:19:45 »
Nej, jag har kommunalt avlopp för huset. Och kommunalt vatten för tappvatten. Värmepumpen är ett helt eget system, som inte har med det vanliga avloppet att göra. Så det vatten som jag får in i huset och det som tränger upp ur marken ute är helt rent och håller dricksvattenkvalitet.
Att jag får in luft i systemet är inte konstigt. Det är ju öppet inne i huset! Det sitter som ett Y-rör där det normala flödet går i det ena röret, och till den andra armen på Y-et så har man pulat ner rör från expansionskärlet. Det är alltså inte tätt utan ett stort rör, som man leder ned det smala kopparröret från expansionskärlet i . Svårt att förklara, och har inga bilder på det tillgängligt. Det pustar ju ut luft i puffar där vid uppstart av VP, och till slut så svämmar det in vatten. Om man skulle byta detta mot ett tätt rörsystem kanske man slipper problemet?? Eller blir det för högt mottryck då?

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13164
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #8 skrivet: 10 oktober 2017, 10:34:59 »
Vad är det för vattenpump? Går det inte att montera någon form av varvtalsstyrning på den för att justera ner flödet?
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32893
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #9 skrivet: 10 oktober 2017, 13:37:52 »
Nej, jag har kommunalt avlopp för huset. Och kommunalt vatten för tappvatten. Värmepumpen är ett helt eget system, som inte har med det vanliga avloppet att göra. Så det vatten som jag får in i huset och det som tränger upp ur marken ute är helt rent och håller dricksvattenkvalitet.
Att jag får in luft i systemet är inte konstigt. Det är ju öppet inne i huset! Det sitter som ett Y-rör där det normala flödet går i det ena röret, och till den andra armen på Y-et så har man pulat ner rör från expansionskärlet. Det är alltså inte tätt utan ett stort rör, som man leder ned det smala kopparröret från expansionskärlet i . Svårt att förklara, och har inga bilder på det tillgängligt. Det pustar ju ut luft i puffar där vid uppstart av VP, och till slut så svämmar det in vatten. Om man skulle byta detta mot ett tätt rörsystem kanske man slipper problemet?? Eller blir det för högt mottryck då?

OK, då förstår jag, jag skulle i så fall ansluta röret från expansionskärlet "fast monterat" till ledningen ut i stenkistan, så att allt är tätt.
Om det skall bli helt korrekt rent säkerhetsmässigt kanske du måste sätta in en extra säkerhetsventil på röret efter att du gått ihop med de två ledningarna.
Annars kanske det skulle gå dra iväg skavallerröret från expansionskärlet till rummet bredvid där du har ett golvavlopp?
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #10 skrivet: 10 oktober 2017, 13:50:48 »
Man kan ju undra varför man inte dragit ut skvallerröret dit, det är ingen dörr mellan rummen.
Men om man gör så, och byter y-röret mot ett rakt rör utan avstickare, tror vi då att det inte blir några följdproblem? Jag har en siffra i huvudet att det är 40liter/minut som pumpas upp från brunnen, så man vill ju verkligen inte få in detta i huset vid ett haveri.
Det var det som hände när den gamla VP havererade, den började tokläcka internt. Och det gick tyvärr inte att laga läckan, men det blev ganska häftiga vattenskador av den mängden vatten som fylld upp pannrummet tills det rann över tröskeln till nästa rum. Det tog i o f s inte så lång tid...
Som det är nu tror jag att jag pumpar ut en knappt halvfull regntunna med vatten, ca 4ggr om dagen. Detta med vatten som läckt ut från systemet....

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #11 skrivet: 10 oktober 2017, 13:52:31 »
Frågan är bara om man kan ta hjälp av viken röris som helst? Det verkar ju inte som att de två firmorna som varit här innan (och den firman som var här innan jag köpte huset) har vetat riktigt hur dom ska lösa problemet, utan de har olika teorier och hänvisar till någon annan.......

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32893
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #12 skrivet: 10 oktober 2017, 14:32:38 »
OM vi säger så här.
Idag har du en AKTIV vattenskada där det läcker in vatten dagligen.
Om du pluggar Y:et så kommer det att bli tätt.
Att det börjar läcka internt kan du aldrig skydda dig ifrån, annat än med läckagealarm, och då lär det ju ändå hinna bli blött.

Det skulle eventuellt kunna räcka om Y.et flyttades upp under tak så att skvallerröret fick leda in vattnet högt, då skulle du få en vattenpelare en bit upp i röret när värmepumpens cirkpump startade, men vattenpelaren kanske skulle vara tillräckligt hög för att det skulle gå lättare mot stenkistan.
Jag skulle dock inte chansa med en sådan lösning om det funkar OK att dra skvallerröret från expkärlet till det andra rummet.
Att montera tillbaks den andra ventilen också kanske inte är så dumt om du vill strypa flödet en aning, du får mindre missljud om du fördelar strypningen över två ventiler.
Däremot är det som andra skrivit, ingen fördel att ha ett stort deltaT på grundvattensidan, ju högre flöde du har där (och på värmepumpssidan) desto mindre förluster får du i värmeväxlaren.
Det du kan vinna på att strypa grundvattenflödet är att pumpen kanske drar lite mindre energi, men det  kan variera rätt mycket mellan olika typer av pumpar, om jag skulle strypa flödet så skulle jag i så fall vilja verifiera att det verkligen sänkte driveffekten på grundvattenpumpen också, annars är det bättre att du har ett högt flöde.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Beppo

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 63
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #13 skrivet: 10 oktober 2017, 15:51:38 »
Kloka ord!
Y-röret sitter högt upp, ca 180cm över golvet. Från den punkten så går röret ner genom golvet och sedan ut, förmodat i sluttning ner till stenkistan som ligger ca 6-7 meter lägre än huset ca 30 meter från VP. Men vattenflödet ut är initialt för dåligt.
Undrar varför firman som monterade värmeväxlaren tog bort den andra strypningen? Flödet räcker ju till för att hämta energi, men den kvarvarande strypningen går av ljudkomfortsskäl inte att använda!
Måste få tag på en röris som vet vad den gör, och inte bara hittar på massa bortförklaringar....

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32893
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Grundvattenvärme - avlopp
« Svar #14 skrivet: 10 oktober 2017, 15:56:54 »
Då finns det som jag ser det bara ett alternativ, att se till att röret efter vvx är tätt hela vägen.
Dra om skvallerröret från expansionskärlet, och sätt in den andra ventilen igen (om det inte kostar skjortan i alla fall).
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?