Problemet är att just plana solfångare ger mindre framförallt på vintern pga dess konstruktion.
Ser man på årsbasis så syns inte det problemet eftersom dom kan kompensera dålig verkan på vintern med att producera lite mer på sommaren. På sommaren finns det så det räcker ändå, det är sen höst, vinter och tidig vår man vill optimera för.
Då gäller det att ha vakumrör, och tillräckligt många beroende på hur och var dom är monterade, samt hur stort hus du har och hur mycket värme du gör av med. Montera rören i en lutning på mellan 70 och 90 grader beroende på hur mycket snö man tror att det kommer, och att man ska montera i söderläge.
90 grader ger generellt sämre än 70, men snön stannar inte kvar på panelerna då så det kan vara bättre med 90 grader om man tror att det kommer massa snö.
Sen gäller det också att det är rätt nere vid ack-tankarna, och att tekniktanken inte är för stor.
En lång solslinga längst ner i tanken, och duschvarmvattenslingan ska ha en förvärmningsslinga som börjar nere och går enbit upp, sen ska slutvärmeslingan gå hela vägen upp till toppen.
All överskottsvärme som man får på sommaren måste man ta hand om, det görs bäst med extra ack-tankvolym som öppnas när första tanken är uppe i rejäl värme. Det är inte heller en dålig idé att ha en till magnetventil som öppnar flöde till elementsystemet när alla tankar är uppvärmda om det skulle hända. Då skickar man ut varmvatten i systemet (elementen ska vara avstängda förutom i t.ex. källaren, tvättstuga, badrum där man ändå kan ha nytta av värmen.
Det är tre viktiga bitar, men det är fler saker som måste vara rätt, t.ex. hur alla in och utgångarna i tanken är placerade, en dm hit eller dit gör skillnad i hur mycket man får ut av solen.
Dom flesta tekniktankar som säljs är inte optimerade utan tyvärr bara tillverkade för att ge tillskott när det är som varmast, dvs när man behöver det som minst. Men visst är det trevligt att slippa elda större delen av sommaren, eller slippa betala el eller pellets för att få duschvatten. Men det är mycket bättre att få ut mer av solen och slippa tillskottsvärme under större delen av året.
Rätt dimensionerat och rätt gjort så behöver man i stort sett ingen tillskottsvärme under 8-9 månader.
Bor man långt norrut blir det såklart annorlunda.