Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Funderingar kring byte av J-VP.  (läst 2721 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad StefanP

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: stockholm
 • Antal inlägg: 151
 • Kön: Man
Funderingar kring byte av J-VP.
« skrivet: 29 december 2014, 15:17:20 »
Hej gott folk och god fortsättning!  tOOmten

Här kommer ett riktigt tungt inlägg.

Ska hjälpa mina föräldrar att byta sin  IVT C7 från 2003 inom en viss framtid är det tänkt. Till vad är oklart.

Jag har tidigare läst mycket på detta forum och mycket inför detta men jag finner inte det definitiva svaret, för att det inte finns något sådant förstås =). Men tänkte att man kanske kan resonera och filosofera vidare tillsammans  tummenupp  :) Om ni är intresserade av att klura på detta förstås =)

Lite bakgrundsinfo:

Utöver C7an sitter det en efterkopplad el-VVB på 110 liter 2-fas 3 kw (utan tempangivelse på vredet)

Värmepumpen klarar utan tillskott till ca nollstrecket, lite beroende på VV-behov och om och hur mkt det eldas i spisen och hur snabbt temperaturen sjunker utomhus

Eftersom kompressorn går konstant då det är kallare än runt nolllan så har jag valt (efter råd här på forumet för himla massa år sedan) att ha en ganska låg temperatur på den interna VV-beredningen som i praktiken blir förvärmning av VV,  den är inställd på 47 grader med av/på vid 42/52 om jag minns rätt. Just för att VP ska få fokusera på uppvärmning av huset som den gör betydligt effektivare förstås.

Varmvattenkapaciteten är för dålig idag, fyller man badkaret  så är det mest ljummet vatten kvar till första duschen om man har tur.
Vidare kan man konstatera att VVC som betjänar en ganska lång sträcka stjäl mycket energi (är min uppfattning iaf), VP laddar VV ca 2,5 timmar per dygn fördelat på ca 22 laddningar, dvs i snitt en gång per timme.

VVC-returen går till VP-vvb så vi kan väl anta att den tar värsta smällen av VVC-förlusten.

Framledningstemp är ca 43 grader vid -20, det är alltså golvvärme =).


Har jordvärmeslang på 2x240 meter.... Absolut kallaste KB-in har varit en gång -0.9 men annars kommer man väl ner till -0,4 en "vanlig vinter".  Idag ligger den på +0,6. Fördelen är att den hämtar sig ganska snabbt, den kallaste kbn behöver inte vara i feb/mars utan kan lika gärna vara nu i dec/jan.

Ventilation: Det är mekanisk frånluft och tilluftsventiler i väggar.

Jag har räknat lite krass på angiven effekt vid lite olika driftslägen och har kommit fram till följande behov:

Exkluderat varmvatten så har huset ett behov på ca 300 watt per grad i tempskillnad inne/ute vid runt nollan. Behovet ökar förstås något eftersom kyleffekten av tilluften ökar ju kallare det blir ute.

så låt oss säga att DVUT = -20 = 41 grader tempskillnad = 300*41 = 12 300 watt @ 42-45 gr framledning är behovet.

Vidare tillkommer effekt för VVC. jag vet inte riktigt om 400 watt är ett rimligt men det är det vad jag kan räkna fram om om man räknar lite enkelt en dag runt nollan när ingen är hemma. Och jämför det mot vad VP drar en varm sommardag då ingen är hemma verkar ligga runt 350watt (alltså förbrukning kompressor * angiven COP / dygnets timmar) och återigen är det alltså lite oklart med hur mkt el-vvb bidrar. Men man kanske kan anta att det drar lite mer på vintern så jag börjar med att räkna på 400 watt.  Så får ni hojta till om jag tänker fel =)

Vidare kan man fundera på vad VV-produktionen vid riktigt tappning kräver för effekt över tid. Låt oss anta 500 watt tills vidare.

Eftersom vi utgår från runt nollan så har jag räknat ut hur mycket effekt det krävs att värma upp tilluften vid DVUT. Jag kom fram till på det flöde vi har att det behövs ytterligare 900 watt vid DVUT.

Det blir 12300 + 400 + 500 + 900 = 14100 watt.

Sedan om stopp och starter på dagens system, den gör ca 30 starter per dag mellan det att det inte föreligger något uppvärmningsbehovs tills det uppvärmningsbehovet blir så pass stort som vid 3-5 grader, då kanske det går ner till runt 5-10 starter per dag, vid noll så är det 0-3 starter per dag, kallare än det så går det non-stop till våren kommer =)... eller om det såklart går från -15 till -5 snabbt. Så jag tror det är ett ganska snabbt system trots golvvärmen i platta på  mark.  Jag hade ett större intervall förut men då pendlade inomhustempen för mycket ansåg jag.

Lite om hur jag har funderat.

1. Använda befintlig kollektor, om KB-in visar sig bli för låg över tid så får man helt enkelt förlänga slingan, vet inte om det är praktiskt möjligt, annars komplettera med en borra.

2. Extern VVB. Vi har ca 270 liter idag och detta räcker alltså inte till. den inbyggda VVB håller väl i snitt 47 grader och el-vvb håller runt 53 grader i snitt.  Dvs ca 49 grader i snitt. Jag tänker att en extern VVB ska vara 300 liter och hålla 51-55 grader för att matcha behovet utan risk för att överdimensionera. Men med tanke på VVC-förlusterna och effekt på VP (10-14 kw av/på) så kanske det borde vara större för att minska antalet starter, för att öka tempdiffen är kanske inte så lämpligt? typ 50-60? Eller kan man acceptera att den går ner mer och nöja sig med legionellakörningen?

3. Inverterstyrd eller av/på. Spontant gillar jag av/på med tanke på att det är beprövat.  Vidare så hade väl IVT en inverterstyrd förut men jag kan inte hitta någon idag? Om jag minns rätt kan man ju fundera på varför de har slutat?

Jag har läst runt lite här och det råder delade meningar har jag förstått. Å andra sidan kan man ju glömma arbetstank, eller om man ska köra acktank (i komb med solfångare) samt för stora VVB vilket är skönt både i kostnader för material och arbete samt att det är utrymmeskrävande. Men om man tittar på effekten på Nibes 4-16 kw så undrar man ju om man blir lurad av specen? den verkar ju nästan aldrig ge 16 kw utan 8,63 vid 45/0 och det är väl det jag bör dimma efter?

4. Uppkoppling. Vi har idag rickards hård- och mjukvara mot regon :). Det har gett mig från början bra möjlighet att se till att VP går optimalt samt att övervaka så den går rätt då min far inte är så intresserad eller kunnig om detta.  Och idag så fjärrstyr jag även VPn på det sättet kring semestrar och övervakning på distans. Med det sagt vill jag poängtera att jag vill ha en VP som har detta intregrerat utan behöva ha en pc stå vid sidan om uppkopplad via serviceporten  a:gl
Jag har även ställt in att det kommer varje midnatt en rapport med dygnets värden och estimerade förbrukningar, väldigt uppskattat =)

5. Märken. Jag har tänkt Viessmann, IVT eller Nibe. Finns säkert andra bra märken som jag inte har erfarenhet av.

Viessmann: Jag har beställt ett par viessman-installationer i jobbet och dessa går fantastiskt tyst och har bra app till telefonen som kopplar upp sig direkt mot VP via nätverket. Jag har dock inte haft möjligheten/tiden att botanisera i styren för att hitta  vilka parametrar man kan justera och om man kan nå "ända fram". Dock så har de stor erfarenhet med solfångare och kombinerade system så både app och styren har väldigt mycket att bjuda på utifrån det jag har sett. En nackdel som är rätt viktig är att de har alla anslutningar rakt bakåt, så man kan inte ställa enheten dikt mot vägg utan det går åt en hel del utrymme i djupled. Jag tycker inte heller om att alla deras tankar är cirkulära, t ex har nibe en vvb på 300 liter som är fyrkantig och som bygger som värmepumpen, ungefär iaf.

IVT: Inte jätteförtjust i märket egentligen (mest mentalt kanske) men faktum att C7an har tickat på bra även om det låter som den ska gå sönder varje gång den startar =), men sådan har den alltid låtit så det ska väl vara så =). Tempgivare känns oprecisa, har fått byta styrventil men det kan ju hända alla. Förutsätter att dom generellt har förbättrat sig på 10 år också =). Som jag förstår så har de också app som ansluter direkt till värmepumpen via nätverket och det kan ju vara en bra lösning.  Jag är dock lite anti till företag som gör det svårare att tillgå detaljerad teknisk info och att man måste delge namn och epost för att ladda hem manualer. Som tur löser google biffen men ändå.

Nibe: De enda som har inverterstyrd pump i denna skara. De har ingen app alls, eller jo till android (kör ios) som är SMS-baserad, känns inte OK år 2015. De har förvisso en webbtjänst som heter Nibe Uplink som VP kan ansluta till men som kostar 250-500 kr per år (jag vill kunde ändra värden så "Bas" räcker inte.
Principiellt är jag anti sådant som kräver en serverlösning av extern part samt att man ska behöva betala. Å andra sidan drar väl min nuvarande lösning med en gammal pc säkert 200 kr per år i bara el, men som sagt, principer =).

6. Täckningsgrad
Jag tänker 99% effekttäckning, men vid fast effekt så blir det förstås mycket av och påslag. Jag tänker att man ska nöja sig med 3 kw tillskott, vid extrem kyla, det blir ju faktiskt kallare än -20 vissa vintrar, januari 2010 var det -32 en morgon, förvisso rekord men det var många dagar med mellan -22 och -27. Men då får man ta att det blir något svalare i huset samt elda i spisarna =). Men även att 3 kw kan bumpa in om det behövs vid extrem VV-åtgång om man håller nere storlek på VVB-beredare, samt vid fel på kompressorn förstås.

Men det kanske är dumt tänkt?


7. Effekter/Pumpar

IVT HQ E10 ger vid 0/45 = 10 kw och 3,8 i COP
IVQ HQ E13 ger vid 0/45 = 12,8 kw och 3,8 i COP.

NIBE F1145-12 ger vid 0/45 = 11,29 kw och 3,58 i COP
NIBE F1155-16 ger vid 0/45 = 8,63 och 3,77 i COP (!!!!) (Inverterstyrd)

Viessman 10 kw ger vid 0/45 = 9,62  kw och 3,59 i COP
Viessman 13 kw ger vid 0/45 = 12,65 kw och 3,57 i COP

Allt enligt EN14511, tillverkarnas egna siffror.

Vet inte om IVT har lyckats bättre med kompressorn/växlare eller om de har lyckats välja snålare cirk pumpar eftersom de har något bättre COP än de 2 andra.
Såhär känns ju inverterstyrd inte helt rätt, eller?

8. Sol/arbets/acktank
Med tanke på att kollektorn är lite väl klen för en 13 kw egentligen samt att det förligger ett VV-behov året om och en VP-lösning jobbar året om även fast det bara är några timmar per dygn mellan juni och augusti så är det lockande att fundera på solfångare för att täcka sommar/halvårsbehovet som också kan avlasta kollektorn och även kanske hjälpa den återhämta sig lite. Detta skulle ju innebära att man behöver lagra energin någonstans vilket kanske blir en utmärkt kombo om man väljer en VP av storlek 13 som behöver någonting att minska av och påslagen på. Dessutom kanske man kan få bort nästan samtliga tillslag på kompressor på sommaren
Vad tror ni?
Sen kan man ju fundera hur det ska vara med tankstorlekar. Jag menar vid höst och vårkant när man har 6-8 grader på KBin och 30 grader på framledning så kommer det ge ruskigt med effekt.

9. Val

Eftersom KB-in kommer sjunka till ett par minusgrader (är min högst ovetenskapliga gissning) så tappar jag ännu lite mer effekt, å andra så behöver jag nog inte riktigt 45 framledning vid DVUT. Men å andra sidan så kan det faktiskt bli kallare, men kanske inte i år. Detta gör att jag lutar än mer åt den lite starkare pumpen.

Vidare är min personliga tro att framtiden kommer bjuda på mer volatila elpriser och säkert väldigt höga när man behöver den som mest även om det säkert kommer ta 10 år tills vi är där.  Därför tycker jag man bör dimma en anläggning som har ett så litet behov av tillskott som möjligt.Vad tycker ni? :)

mvh Stefan
flyttade till lägenhet i stan men utövar ödmjukt värmepumpsfunderingar på landet.

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18959
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #1 skrivet: 29 december 2014, 15:40:54 »
Tycker inte så mycket egentligen men Nibe 1255 ger ca 18 kw vid 0 in och 35 ut men din brine lär bli kallare så vid -5 in och 35 ut ger den ca 15,5 kw när den går på max effekt och både Daikin och Nibes inverters kan man få att begränsa effekten om brine tempen blir för låg men det bör inte bli nått problem med jordslinga.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad StefanP

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: stockholm
 • Antal inlägg: 151
 • Kön: Man
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #2 skrivet: 29 december 2014, 15:54:10 »
Tycker inte så mycket egentligen men Nibe 1255 ger ca 18 kw vid 0 in och 35 ut men din brine lär bli kallare så vid -5 in och 35 ut ger den ca 15,5 kw när den går på max effekt och både Daikin och Nibes inverters kan man få att begränsa effekten om brine tempen blir för låg men det bör inte bli nått problem med jordslinga.

hej

tack för ditt svar.

Vart hittar du denna siffra? Jag har läst i detta dokument http://www.nibe.se/nibedocuments/14605/639574-3.pdf

EDIT: Ok nu fattar jag att den ger mera men tycker specen är lite märkligt uppställd om man tittar på siffror kontra grafen, är 100% kompressor 50 eller 60hz?
« Senast ändrad: 29 december 2014, 16:28:58 av StefanP »
flyttade till lägenhet i stan men utövar ödmjukt värmepumpsfunderingar på landet.

Utloggad Tumpi

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 564
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #3 skrivet: 29 december 2014, 17:49:06 »
En modern Nibe eller Tex Thermia har ju inga problem med sina inbyggda vvb. 180 l räcker gott åt fyra pers hos oss vid dusch före och efter bastu.

Men det verkar som ni värmer huset en hel del med vvc. Skulle det gå att göra om? Elberedare närmare tappstället. Finns det handdukstork el dyl på vvc?

12 kw:s pump borde räcka långt om behovet är 12300watt vid dut, om jag läste rätt. Din jordvärmeslinga sätter sina begränsningar.
Platta på mark 170m2. 170 meter Borra, 15 meter till berg. Danfoss DHP-H 8. Roth Golvvärme med flödesmätare 20mm rör ca 700 meter. Enervent Pingvin Eco Ede FTX Totalförbrukning 8400 kwh 2011. 8600 kwh 2012. 8300 kwh 2013. Contura braskamin. El bastu
Garage 42m2 värms med Daikin Nano X 25

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18959
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #4 skrivet: 29 december 2014, 17:52:43 »
hej

tack för ditt svar.

Vart hittar du denna siffra? Jag har läst i detta dokument http://www.nibe.se/nibedocuments/14605/639574-3.pdf

EDIT: Ok nu fattar jag att den ger mera men tycker specen är lite märkligt uppställd om man tittar på siffror kontra grafen, är 100% kompressor 50 eller 60hz?
Den ger 8.89 vid 50Hz så när den ger 18 kw snurrar den nog på bra men har ingen koll på vilka Hz den går på vid max effekt.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad StefanP

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: stockholm
 • Antal inlägg: 151
 • Kön: Man
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #5 skrivet: 29 december 2014, 18:19:56 »
En modern Nibe eller Tex Thermia har ju inga problem med sina inbyggda vvb. 180 l räcker gott åt fyra pers hos oss vid dusch före och efter bastu.

Men det verkar som ni värmer huset en hel del med vvc. Skulle det gå att göra om? Elberedare närmare tappstället. Finns det handdukstork el dyl på vvc?

12 kw:s pump borde räcka långt om behovet är 12300watt vid dut, om jag läste rätt. Din jordvärmeslinga sätter sina begränsningar.

Hej!

Det är ett ganska stort badkar, inget fancy med bubblor utan bara platsbyggt och nedsänkt i plattan som sväljer en laddning vatten.
Det är ett smalt och långt format hus,  som en båge typ med badrum i ena änden och kök halvvägs åt andra änden, i mitten av huset så går det ut en tarm där all teknik finns samt tvättstuga.  Om jag minns rätt så la rörmokaren plus-prisol-rören, om han nu inte la vanliga prisol-rör av någon anledning jag inte vill spekulera i. Detta ligger under plattans isolering så den är inte så mycket att göra åt om man inte vill dra nytt, och det är 1-plans med platt tak så det blir inte så lätt att dra nytt utan att göra ingrepp. Man kanske kan justera vvc-flöden för att göra det något bättre men bra blir det inte =). Huset är ju ändå byggt 2003 så det är ju lite trist och märkligt förstås.
Lägger en bild på loggen senaste dygnet.
flyttade till lägenhet i stan men utövar ödmjukt värmepumpsfunderingar på landet.

Utloggad StefanP

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: stockholm
 • Antal inlägg: 151
 • Kön: Man
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #6 skrivet: 21 maj 2015, 11:18:26 »
Hej!

Vill bara meddela att beslut har tagits. Det blir en Nibe 1155-16 samt VPB 300 på befintlig markslinga på ca 500 meter och vi kommer utvärdera markslingans kapacitet om några år för att se om den skall kompletteras på något sätt.

Detta ger en lösning som är kompakt i rummet som inte är ett eget teknikrum utan delas med groventré så ett smidigt intryck som vi tror denna kombo kommer att ge samt en jämn rumstemperatur. Vi är något oroliga för varmvattenvolymen men tror att även fast det blir samma totalvolym idag så är volymen jämnare samt att produktionen är kraftfullare så det kan nog bli bra men inte helt säkra.

Tack för ni som har bidragit med input.

mvh SP
flyttade till lägenhet i stan men utövar ödmjukt värmepumpsfunderingar på landet.

Utloggad oooo_quattro

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Stad/land: Sandared-Borås
 • Antal inlägg: 141
 • Kön: Man
SV: Funderingar kring byte av J-VP.
« Svar #7 skrivet: 12 januari 2016, 13:01:13 »
Hej. Nyfiken hur det har gått för dig...?  :)
Fungerar allt fint  ;) eller har den nya fina VP:en pressat ner KBin för mkt?  :o

Tegelvilla från -63. Entréplan med 195m2 samt 30m2 ej uppvärmt vidbyggt poolhus. Suterrängplan med 185m2.
Uppvärmning IVT E7 Bergvärme med ca 140m borra. 9kW poolvärmepump. Total elförbrukning ca. 27000kWh/år

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?