Jag skulle nog vilja säga att det aldrig innebär någon risk för skada att lämna en luftvärmepump påslagen, hur kallt det än är.
Det är värre att lämna den avstängd och låta utomhusdelen bli helt utkyld, för att sedan göra en "kallstart" under svåra förhållanden. De två mest svårartade fallen är följande:
1) Några plusgrader och riktigt fuktigt och blött väder, så att kretskorten i utomhusdelen är genomblöta av utfälld kondens. Då är det stor risk för krypströmmar och överslag när man slår på strömmen. Risken för sådana haverier är större på invertervärmepumpar än på enkla on/off-värmepumpar. Risken är också större på lågprismärken där man kan befara att korten inte är så väl skyddslackade och rengjorda från fabrik.
2) Att slå till värmepumpen då det är mycket kallt. De flesta luftvärmepumpar som finns i drift i Sverige idag har ju någon form av kompressorvärme för att minska risken för vätskeslag eller haverier pga trögflytande olja vid en svår kallstart, men tyvärr är det inte alla som har någon förregling eller startfördröjning som hindrar kompressorn från att starta då den är för kall. Det kan vara lämpligt att koppla in ström till värmepumpen några timmar innan man startar den, för att inte riskera sådana problem.