Hej
Har ställt en massa frågor i olika trådar(tack för alla svar). Tänkte nu dela lite erfarenheter som jag gör(och gjort) när jag gått från en IVT Greenline 11 årsmodell 98 till en Nibe 1255. Kanske någon får nytta av nåt och dessutom kan jag fråga lite om hur man kanske kan optimera driften av nya pumpen.
Förutsättningar: Hus i lättbetong, ca 240 kvm(varav 15 graders källare 80 kvm), byggår 1951, originalfönster tvåglas, 25 cm kutterspån på vind. Beläget mitt i Jämtland. Energiförbrukning på elpanna 46000 kwh.
Gamla Vp: Installerad 1998 med tre separata enheter: pump, elkassett, vvb. IVT Greenline 11. Borrhål 175 m aktivt. Har fungerat i princip trasselfritt. Spets från ca -12. Höll en innetemp på 18-19 grader och använde braskamin för att hålla runt 20-21. Årsförbrukning i medel/år ca 21000 kwh.
Ny Vp: Nibe 1255 med kompletterande borrhål på ca 145 m aktivt. Total borr 320 m. Nu även innegivare som är ställd på 20 grader(av någon anledning blir huset varmare än så när tempen ute faller ner mot -10, skumt)
Nya pumpen har gått i drygt två veckor och elförbrukningen omräknad på månadsbasis(december) ligger strax under 2000 kwh. Enligt el-leverantören så står december för 13,5 % av årsförbr. vilket skulle motsvara ca 15000 kwh på årsbasis. Jag inser att denna uträkning innehåller många tänkbara felkällor men en liten hint kan det kanske ge. Denna december har ju hittills varit extremt mild men ändock de flesta dagar på -sidan.
En sak jag funderar på är skillnad mellan ut och retur på Vb. Som det ser ut ligger skillnaden på bara lite drygt 5 grader. Borde det inte vara lite mer skillnad? Eller ökar skillnaden när det blir kallare ute tro? Kanske har jag för små/få radiatorer(Totalt 18 st av varierande modeller och storlekar).
Bifogar bild på brunn och installation. Kopplingsbrunnen ser ut som en rörmokares värsta mardröm men jag tycker att det är snyggt gjort och så slapp man ta fler hål i huset.
Hälsningar LOB(fråga gärna om det är något men helst inte vad det kostat för det vill jag inte tänka på)