0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ursäkta en novis, men när ni pratar om att öka gradminuterna, är det gradminuterna som man hittar i framlednings menyn 2.8 (default - 400 nånting) ?
Citat från: ellen skrivet 15 december 2005, 22:28:15Ursäkta en novis, men när ni pratar om att öka gradminuterna, är det gradminuterna som man hittar i framlednings menyn 2.8 (default - 400 nånting) ?Ja, det värdet kan man normalt höja till minst 900 utan att det märkbart påverkar inomhuskomforten.Det gör att man undviker ett antal tillskottkörningar/år, lite beroende på hur ens värmepump är dimensionerad, ju större effekt-täckningsgrad man har desto färre timmar att tjäna, ju mindre effekt-täckningsgrad, desto fler timmar att tjäna.
På 1230 (och 1130) hittar man TS-gradmin i menu 9.1.1 (startvärde tillsats). Tyvärr har Nibe minskat inställningsmöjligheterna till mellan -30 och -500. I 1215 (och 1115) kan värdet varieras mellan 50 och 2500.Däremot kopplas eltillsatsen ur vid det inställda värdet +100 (som även kan ändras i menu 9.1.2) på 1230. På 1215 kopplas eltillsatsen ur först när gradminutrarna räknat ner till VP-gradmin.Sen antar jag att 1230 räknar på samma sätt som 1215, att eltillsatsen går in först när gradminutrarna passerat VP-gradmin PLUS TS-gradmin.
Om jag förstår detta rätt, ökar jag detta värde i 9.1.1 slår eltillsatsen in senare
1. Öka TS-gradmin till max. Detta gör att man kan klara tillfälliga köldknäppar utan att eltillskottet går in. Normalt märker man knappt något på innetempen om gradminutrarna räknar ner till max på grund av att ju kallare det är ute desto flackare är värmekurvan. Exempel; kurva 8 och -20 ute så innebär 5 graders skillnad på utetempen 3 grader på framledningstempen vilket motsvarar ca 1 grad på innetempen.Nackdelen kan vara att om gradminutrarna väl räknar ner till max så tar det lång tid innan eltillskottet går ut igen.2. Stänga av eltillskottet. Det går utmärkt att stänga av eltillskottet och behålla legionellahöjningen. Men man bör koppla in eltillskottet om man reser bort. Om kompressorn lägger av utan att styrsystemet märker detta så kan värmesystemet annars frysa sönder.3. Begränsa VB-fram max. Kolla hur varmt framledningsvatten VP:n klarar av att köra mot ditt värmesystem utan eltillskott och ställ in VB-fram max på detta värde. Börvärdet på VB kommer då aldrig att överstiga detta värde oavsett hur kallt det blir ute. På detta sätt så sticker inte gradminutrarna iväg.Tips 2 och 3 kan innebära att innetempen blir lite lägre under de kallaste perioderna men vill man snåla på elen så får man ta på yllesockorna och fleecetröjan.