Att ta grundvatten ur berget, kyla ned det och återföra det kan ge mkt stora energimängder.
Det är en effektiv form av bergvärme eftersom man ju hämtar värmen från betydligt större volym berg mha den bästa värmebäraren som finns, vanligt vatten.
Men, dels finns det inte tillräckligt tillflöde av vatten på alla ställen, dels krävs en extra värmeväxlare för att olika föroreningar i vattnet från stort djup inte ska sätta igen värmepumpens förångare efter en tid.
Dessutom måste alltid två lika djupa hål borras för att undvika stort pumparbete för att hämta upp vattnet till ytnivå.
Iofs kunde man säkert borra 2x100m istf 1x200m till samma kostand, och vid gott grundvattenflöde få ut mer energi.
Hela upplägget kräver dock som sagt mkt sprickor i berget så att vatten kan komma till hål ett, och lämna hål 2.
Och har man ändå bra grundvattenflöde så kan man ju å andra sidan kyla på bra med ett enda hål, det kommer ju att flöda grundvatten förbi borran hela tiden så den blir aldrig så nerkyld som ett torrt hål.
Av den anledningen är det väl inte så vanligt med grundvattenvärme.
Den vanligaste tillämpning borde väl vara om man redan har en djupborrad brunn med lämpligt vatten och bra tillflöde, som ev inte ska användas mer för dricksvatten.
(Går ju iofs att använda det vatten man pumpar upp, kan tänka mig folk med växthus osv som har hög vattenförbrukning, de kan ju ta en del vatten och kyla ned det och skicka tillbaka i hål 2, och resten till vanlig vattenanvändning)
Då kan man borra ett grunt hål på kanske bara 50m 10-15m längre bort på tomten och släppa tillbaka vattnet i det på samma djup som det hämta i den gamla brunnen.
Finns säkert exempel på mkt lyckade installationer i detta fall, liksom sådana där man fått problem med igensättning av förångare eller extra vvx och det inte fungerat som tänkt.