Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Framledningtemp  (läst 1748 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Nybörjare

 • Gäst
Framledningtemp
« skrivet: 03 augusti 2004, 22:59:56 »
Jag undrar vad som styr tempen på radiatorvattnet, hur blir det tex. "bara" 35 gr?
Bergvärmepumpar är ju inte varvtalsstyrda så dom bör ge full effekt när dom går. Vid ex. 0 gr ute ska jag ligga på ca 35-37 grader, hur styrs detta? Maxtemp för VP är ju 55 gr.  Finns det en shuntventil, eller slår kompressorn av och på hela tiden. Det är ju bättre COP vid lägre framledn. temp så kompressorn måste ju gå lättare då.
Jag vet att det kanske är dumma frågor men jag fattar verkligen inte detta.
Hoppas på svar

admin

 • Gäst
Re:Framledningtemp
« Svar #1 skrivet: 03 augusti 2004, 23:36:14 »
CTC är den enda (tror jag) tillverkare som har shunt. Där får du den framledningstemp som reglerdatorn begär.

Kompressorn värmer en "acktank" genom att starta och stoppa runt det av reglerdatorn beräknade börvärdet.
Eftersom framledningstempen i CTC:s värmepumpar förmodligen inte skall gå under börvärdet så arbetar förmodligen kompressorn upp temperaturen i acken från börvärdet och uppåt, kanske 5-10 grader, jag är inte helt säker på hur det fungerar.

De allra flesta värmepumpar jobbar dock direkt mot radiatorsystemet, vad som avgör framledningstempen i ett sådant system är dels vattenvolymen - ju större vattenvolym, desto längre tid får VP:n arbeta med låga framledningstemperaturer. Det tar ju en viss tid att höja temperaturen i ett radiatorsystem som innehåller mycket vatten. Finns det ett stort värmebehov så att värmepumpen tvingas gå långa perioder gäller dock samma som för radiatorsystem med liten vattenvolym - se nedan.

I ett radiatorsystem med liten vattenvolym stiger temperaturen snabbt upp till den maximala temp som värmepumpen kan ge. Vilken den temperaturen blir avgörs i hur effektiva radiatorerna är.

I mitt fall har jag dimensionerat mitt eget radiatorsystem specillt för värmepumpsdrift, därför har jag överdimensionerat radiatorerna och detta ger i sin tur en låg högsta framledningstemp.
När värmepumpen går kontinuerligt så uppnås aldrig mer än 43 grader i framledningstemp, detta ger en hög verkningsgrad på anläggningen eftersom COP vid den framledningstempen ligger på ca. 4.0. (Nibe 1210-7).

I ett s.k. högtemperatursystem med enrörssystem krävs oftast relativt höga framledningstemperaturer, i värsta fall kan det resultera i att värmepumpen löser ut p.g.a. hög framledningstemperatur - radiatorerna klarar helt enkelt inte av att göra av med den effekt som värmepumpen ger vid t.ex.55 grader. 55 grader är en vanlig gräns när värmepumparna inte kan ge högre temp utan stoppar på driftpressostaten.

För att undvika detta finns det vissa tillverkare som satsat på modeller som kan ge en högre framledningstemp, bl.a. IVT HT, Warmitek och Viessman.

Ett annat sätt att få lägre framledningstemperaturer kan vara att byta ut/flytta ett antal av radiatorerna i huset till större/effektivare modeller.

Utloggad ME

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 1207
  • www
Re:Framledningtemp
« Svar #2 skrivet: 03 augusti 2004, 23:44:26 »
CTC jobbar med spannet börvärdet till  börvärdet+ 5 grader.

Lägsta området är mellan 35 till 40, detta tror jag är pga varmvattnet. Men vem det kanske till och med så ctc's tekniker vet att vatten är som lättast att kyla och värma vid 37 grader. Så det kanske finns en mening med att vår kroppstemeratur är.. ja just det 37 grader :)
CTC Ecoheat 8.5 - v2, 200m borrhål      -=-

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Re:Framledningtemp
« Svar #3 skrivet: 04 augusti 2004, 00:05:24 »
Citera
Bergvärmepumpar är ju inte varvtalsstyrda så dom bör ge full effekt när dom går. Vid ex. 0 gr ute ska jag ligga på ca 35-37 grader, hur styrs detta? Maxtemp för VP är ju 55 gr.

Tycker att Din fråga inte alls är dum, utan väl berättigad. Har tidigare utan framgång ställd en liknade fråga, dvs hur åstadkommer man den önskade (låga) temperaturen.  Svaret brukar vara 'flytande kondensering', ett svar som inte säger mycker om hur man får en VP att levera den av styrsystemet efterfrågade temperaturen ( eller värmemängden)
I forumets sista (referens-)avdelning sägs :
Citera
...Normalt ordnas flytande kondensering så att värmepumpen startar och stoppar "runt" ett av reglerdatorn framräknat börvärde (baserat på utetemp)...
Är det verkligen så illa? Eller används i dagens system några sätt att reglera tillflödet av energi i kb-kretsen, i strypventilen eller på annat håll för att anpassa den leverade effekten till husets aktuella behov?
Om inte, borde varvtalsreglering eller system med låg och höglastsprocessorer intressanta tekniska (men inte nödvändigtvis ekonomiskt berättigade) lösningar för denna anpassning
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

admin

 • Gäst
Re:Framledningtemp
« Svar #4 skrivet: 04 augusti 2004, 11:49:35 »
De tillverkare som jag vet arbetar med alternativa lösningar för att få en så låg (men dock tillräckligt hög) framledningstemp som möjligt är Warmitek (bergvärme, Ytjordvärme) och ComfortZone (frånluftsvärmepump).

Warmitek har två kompressorer, vilket innebär att vid låga effektkrav så går bara den ena av de två kompressorerna. Detta bör göra att framledningstempen blir låg och verkningsgraden hög. Vid stora effektbehov startar kompressor 2 och framledningstempen stiger, med minskad verkningsgrad som följd. Denna lösning bör dock (förutsatt att verkningsgraden i övrigt är jämförbar) ge en något högre årsmedelverkninsgrad än för värmepumpar med endast en kompressor och ingen varvtalsstyrning.

ComfortZones frånluftsvärmepump har en kompressor som är varvtalsstyrd vilket gör att den aldrig arbetar med högre framledningstemperaturer än nödvändigt. Vid låga effektbehov kommer deras värmepump at ha en hög COP.
Detta tekniska övertag använder de på så sätt att de låter sin värmepump fortsätta att gå även när stora effektbehov finns och frånluftens temperatur tillåts gå så långt ned i temp som -15 grader. Värmepumpen har vid så låga temperaturer på frånluften inte så hög verkningsgrad, men om man ser över året så kompenseras detta av den höga verkningsgrad som den uppnår under större delen av året.

Den toppeffekt som de kramar ur sin värmepump (ca 5 kW) är helt outstanding vad gäller frånluftsvärmepumpar med de luftflöden som kan anses normalt i en egnahemsinstallation.

ComfortZones värmepump i ett bergvärme/jordvärme-utförande skulle vara extremt intressant på marknaden idag. Hoppas de arbetar med en sådan lösning...

Som jag tidigare skrivit så tror jag att den tillverkare som kommer med en varvtals/amplitudstyrd värempump som tar gratisvärmen ur berg eller mark kommer att ta en stor del av den svenska (minst) marknaden - detta i och för sig förutsatt att den ligger så till i pris att totala besparingskalkylen visar på ett bättre utfall än de konventionella värmepumparna.

Att kompressorer och styrning skulle vara dyra och komplicerade komponenter tror jag inte på. Exakt den teknik som behövs sitter ju faktiskt i en massa luft/luft-värmepumpar som man köper för mindre än 10000 kr.

Observera att detta är priser ut till kund, inkusive moms.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser