0 medlemmar och 4 gäster tittar på detta ämne.
Visst kan man kanske släppa iväg de snabbaste till internet och ägna mer tid åt den långsammare hälften, men jag, som hade lätt för att läsa och ledes ihjäl av alla de som stakade sig hela tidene, lärde mig nog en del ändå på den klassvisa högläsningen.
Det är inga grundläggande fel på skolan.
Med dessa basala insikter som grund, borde insatserna för att höja resultaten i den svenska skolan se annorlunda ut än vad de gör i dag. I stället för att lägga ut hundratals miljoner kronor på ett läslyft, ett matematiklyft eller något annat tillfälligt lyft, borde regeringen satsa på att redan från början lära alla barn de grundläggande färdigheterna att läsa och skriva.Det bör också innebära att man på allvar införlivar den informationsteknik som barn numera föds in i, något som skolan i dag inte riktigt klarar. Inga senare åtgärder kan reparera brister i baskunskaper. Det finns i nuläget inga studier som visar att riktade satsningar har någon större effekt, vilket framgår av Skolverkets egen interna rapport ”Nyttjande av statliga satsningar inom skolområdet”.
Utvärderingar visar på sjunkande kunskapsresultat bland eleverna och att den svenska skolan har blivit allt mindre likvärdig. Ett av statens styrmedel för att bidra till en likvärdig utbildning av hög kvalitet är inspektion av skolhuvudmännens verksamhet genom tillsyn och kvalitetsgranskning. Skolinspektionen utövar tillsyn över all skolverksamhet, för att se att den följer författningarna på skolområdet. Skolinspektionens kvalitetsgranskningar bedömer verksamheten mer ingående och utgår från mål och riktlinjer.
Skolinspektionen har ett brett och krävande uppdrag. Enligt Riksrevisionens bedömning finns det ett glapp mellan de förväntningar som riksdag, regering och allmänhet har på Skolinspektionens tillsyn och kvalitetsgranskning och vad Skolinspektionen i praktiken har kapacitet att göra. Granskningen visar att tillsynen inte är tillräckligt verksam. Till exempel anger 60 procent av de rektorer som har svarat på Riksrevisionens enkät att de inte anser att Skolinspektionen bedömde hur lärarna genomförde undervisningen när den egna skolan inspekterades. Tillsynen inriktas ofta i praktiken på brister i olika dokument som åtgärdsprogram och individuella utvecklingsplaner. Sådana dokument säger mindre om undervisningens kvalitet men är av betydelse för elevernas rättssäkerhet, och det är därför viktigt att Skolinspektionen kritiserar dokumenten när de inte lever upp till lagkraven.
Menar du på fullt allvar att skolinspektionen skall tillåtas växa så mycket att de har tid att utvärdera enskilda lärare, samt komma med förslag på åtgärder, samt genomföra dessa på ett tvingande sätt?Jag fattar ingenting.
I vart fall går det inte om man samtidigt vill sänka skatterna.