Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Erfarenheter av IVT !!!  (läst 12476 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Leopold

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 289
SV: Erfarenheter av IVT !!!
« Svar #15 skrivet: 30 november 2005, 20:37:18 »
Hej alla och tack för ett bra forum! Jag har fått mycket hjälp i valen och kvalen. IVT föll valet på så vad kan väl passa bättre än att rapportera tillbaka hur det blev i den här tråden.

Erfarenheterna efter ett par veckor, kort sagt: otroligt bra pump på alla vis utom att det är litet svårt att samla upp allt smältvattnet om man nu är intresserad av det (det är jag). Jag får hitta en lösning på den lilla biten för jag vill inte ha 10 liter vatten per dygn punktbevattnat vid källargrunden på vintern.

Så här strax under noll så avfrostar den mängder med vatten, det formligen skvalar om den en gång i halvtimmen. Novis som man är så frågade jag mig om detta verkligen skulle vara nödvändigt. En snabbkoll av läget på ytterdelen bekräftade att det inte finns annat att göra för den, hela kylpaketet korkas igen totalt av snö/is på en halvtimme som vid varje cykel smälts bort fullständigt. Allt är alltså precis som det ska där, bara det att det är litet besvärligt att ta hand om allt vattnet.

Ok, nu måste jag förklara varför jag är så otroligt nöjd med den här installationen:
1. Pumpen är mycket effektiv. Huset är på 250 kvadrat fördelat på 100 bottenvåning, 50 övervåning, 100 måttligt uppvärmd källare (17-18 grader). Öppen planlösning, värmebehov ca 15 MWh/år, hyfsat isolerad villa från tidigt 70-tal, trästomme med tegelfasad, kopplade tvåglasfönster, Växjö-trakten. Endast ett fåtal radiatorer behöver vara igång numera, en i källarens tvättstuga som även har en luftavfuktare som ger bra med värme, några i badrum och toaletter som går igång om dörren är stängd längre stunder.

Pumpen värmer med lätthet bottenvåning och ovanvåning, till 21-22 respektive 20 grader, mycket små differenser mellan rummen. Över tiden i varje rum upplevs temperaturen helt konstant. Detta ned till hittills -5 ute där pumpen arbetar på under halv effekt (11-14 kWh/dygn). Jämn fin värme som når hela rumsvolymen ända ut till fönsterna, eliminerar nästan helt kallraset jag hade med mina gamla slitna bimetallreglerade elradiatorer. Till källaren når inte särskilt mycket värme genom stegen i trapphuset, ändå tillräckligt för att hålla tempen vid 16-18 grader utan eldning i kaminen.

2. Smart och tyst innerdel, perfekt placering. Vi bestämde oss för att sätta den i trapphuset, spaljé och öppna trappsteg gör att det funkar som en slags lins för luftflödet. Pumpen placerades på yttervägg mellan bottenvåning och övervåning i nivå med bjälklaget, på så vis drar den mycket av inloppsluften från ovanvåningen. Jag upptäckte rätt snart att det bästa driftsläget för att få jämnaste värmefördelning bottenvåning-ovanvåning är heat, swing, 21 grader inställd temp, auto på fläktens varvtal. Låter man den jobba med swing-läget så tycks den experimentera litet med olika spridningsmönster för att maximera spridningen av värmen. Om man tex eldar på litet i källaren så reagerar den direkt för att distribuera värmen som kommer upp från trapphuset dit den aldrig nådde tidigare, fortfarande konstant temp bottenvåning och ovanvåning. Otroligt effektiv reglering.

Normalt dränks ljudet från innerdelen av vardagsljuden, man tänker inte på att den finns. På natten så hörs den mera tydligt men knappast tillräckligt för att märkas i sovrum om man inte råkar ha det precis i närheten. Avfrostningscyklerna är det som märks mest, en del knäppande från plasthöljet och rören som kommer av de hastiga temperaturväxlingarna, även litet svagt gurglande som från ett kylskåp om man lyssnar noga precis invid maskinen. Men som sagt, inget som stör någon i denna familj.

3. Luftkvalitet. Till att börja med försvann kondensen vi hade på insidan av vissa fönster, plus att luften känns mera syrerik och frisk överallt. Förmodligen ett vanligt fenomen med L/L värmepumpar eftersom dom vispar runt luften så effektivt. I källaren märktes största skillnaden, där hade vi en antydan till "källardoft" ibland. Nu doftar det bara ren frisk luft överallt. Möjligen kan det vara plasmacluster-generatorn som hjälper till en del för att åstadkomma intrycket av renare luft, den kör vi på blått läge dvs med både positiva och negativa joner.

4. Tyst utedel. Den är såpass tyst under de flesta driftsförhållanden att den knappast kan störa ens den känsligaste granne, låter oftast inte mera än en vanlig frånluftsfläkt. Visst man ska nog inte ha den för nära sina grannar. Framför allt går den inte att höra inifrån huset, delvis beror detta kanske på att vi satte den på markstativ och betongplintar.

Ja det blev ett långt inlägg men sammanfattningsvis kan jag säga att detta är nog den bästa investering jag gjort på länge i komfort. Att den dessutom sänker elnotan är ju närmast fantastiskt, det ska bli kul att se vad det gör i slutänden. Besparingen blir nog inte rekordartad eftersom vi tyckte vi kan kosta på oss en något högre och framför allt jämnare inomhustemp nu.

Edit: häromnatten blev det äntligen litet kallare så att den fick litet mer att bita i, på morgonen vid 8-tiden var det -9. Med fläkten på auto så blir det en del blåst och blåsljud helt klart, fortfarande inte direkt störande men jag skulle inte vilja ha den i vardagsrum, kök eller liknande i detta driftläge. Kompressorn visade sig morra en del när den får anstränga sig, detta går att uppfatta som ett svagt surr inifrån huset om man lyssnar i närheten av ytterdelen i källaren. Utomhus är det fortfarande ingen fara för grannarnas skull. Det blir intressant att se hur det går vid längre perioder av kyla och vid vilken temperatur den inte klarar att hålla tempen på bottenvåning och övervåning.
« Senast ändrad: 02 december 2005, 16:47:06 av Leopold »
Hus 1: 1 1/2-plan (100 m2 + 50 m2, 20-23 grader C) med källare (100 m2, 16-20 grader C). Byggår 1972, Kronobergs län. Mekanisk frånluft. IVT Nordic Inverter L/L "5kW"-modellen från 2005. Kakelugn för stödvärme och mys, ca 2 m3/år. Årsförbrukning 2006: 19 MWh totalt (26-27 MWh tidigare år med direktel). Uppgraderat till fjärrvärme 2009 vilket stör vinstkalkylen en hel del.

Hus 2: 1 uppvärmt plan ca 65 m2, 20 - 23 grader C. Stugan byggd 1890-tal, tidstypisk isolering. Murstock med anslutet kakelugn och vedspis centralt placerat, sporadisk eldning idag ca 1 brasa /dygn i kakelugn och ev mer om stödvärme behövs. Daikin Caldo xrh40 står för merparten av uppvärmning sedan 2018-12-14, avvaktar förbrukningssiffror över tid och totalt men ca 10 kWh/dygn förbrukning enbart VP vid utetemp -7 -- +2.

Utloggad runte

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: Bodenområdet
 • Antal inlägg: 369
 • Kön: Man
SV: Erfarenheter av IVT !!!
« Svar #16 skrivet: 18 december 2005, 14:25:28 »
Hej, du glömde nämna att bilen började ta mycket mindre bensin också *hehe* *hehe* *roflmao* *roflmao* *hehe*
Toshiba RAS-10JKVP-E Daiseikai + braskamin, villa ca 100m² + ca 40m² fristående garage/förråd, direktel på allt. Huset beläget ca 85 km söder polcirkeln

Utloggad Leopold

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 289
SV: Erfarenheter av IVT !!!
« Svar #17 skrivet: 19 december 2005, 09:58:42 »
Hej Runte, ja hur kunde jag missa det... nu när vi inte behöver inte elda så mycket i kakelugnen så det blir betydligt mindre med ved att dra hem från skogen, då tar bilen följdaktligen mindre bensin  ;)

Allvarligt talat så är jag fortfarande mycket nöjd med utfallet. I natt tex blev det -12, då går pumpen på max och tempen i källaren minskar då neråt 15-16 grader trots en rätt kraftig kanalfläkt som förbinder husets kallaste rum (gillestugan i källaren där kakelugnen finns) med det varmaste (bottenvåning). Självklart behövs då tillskottsvärme om man vill använda  utrymmet till något vettigt, tex att man eldar litet. Kan också nämna att vi har en rätt väl tilltagen förbrukning av hushållsel, utanför eldningssäsong ca 1000 kWh/mån inkl varmvatten, 4 pers i familjen; detta hjälper självklart pumpen en del.

Det enda som skulle kunna vara en nackdel med denna min första värmepump är att det susar och blåser en del när den går på max. Min är placerad så att det stör så litet som möjligt och det visade sig fungera fint.
Hus 1: 1 1/2-plan (100 m2 + 50 m2, 20-23 grader C) med källare (100 m2, 16-20 grader C). Byggår 1972, Kronobergs län. Mekanisk frånluft. IVT Nordic Inverter L/L "5kW"-modellen från 2005. Kakelugn för stödvärme och mys, ca 2 m3/år. Årsförbrukning 2006: 19 MWh totalt (26-27 MWh tidigare år med direktel). Uppgraderat till fjärrvärme 2009 vilket stör vinstkalkylen en hel del.

Hus 2: 1 uppvärmt plan ca 65 m2, 20 - 23 grader C. Stugan byggd 1890-tal, tidstypisk isolering. Murstock med anslutet kakelugn och vedspis centralt placerat, sporadisk eldning idag ca 1 brasa /dygn i kakelugn och ev mer om stödvärme behövs. Daikin Caldo xrh40 står för merparten av uppvärmning sedan 2018-12-14, avvaktar förbrukningssiffror över tid och totalt men ca 10 kWh/dygn förbrukning enbart VP vid utetemp -7 -- +2.

trött

 • Gäst
trött
SV: Erfarenheter av IVT !!!
« Svar #18 skrivet: 29 januari 2006, 16:34:26 »
Jag har haft en optima 700 och en 290 sedan våren 2001 och det har aldrig fungerat som det ska. Första vintern så stannade cirkulationspumpen, när vi var borta, och det blev minusgrader inne.
Efter det så har tillskottet hoppat i och ur som det vill, sommar som vinter. Jag vet inte hur många timmar jag har haft reparatörer här hemma som försökt att reparera och bygga om pumpen på plats.

Ingenting har hjälpt, det dyker bara upp nya problem.  huvuddunk. 2005 så fick vi äntligen hem en specialist från ivt. Han kunde omgående se att det bl.a saknades en cirkulationspump, den av ivt auktoriserade firman hade bara monterat en cirkulationspump. Vidare så såg han att vi hade en läcka på optiman så att kylvätskan var i det närmaste slut. Nu senast efter vinterns kallaste natt så vaknade vi av att det var 12grader inne. Ner och titta på pumpen som visar att optiman går men producerar ingen värme och inget tillskott ligger på. Nytt besök av reparatör som efter två timmar ser att kompressorn är trasig. Så nu sitter man där med en värmepump som enbart går på tillskott och funderar på hur man ska gå vidare fiR:     Funderar på en luft-luft?
« Senast ändrad: 29 januari 2006, 19:25:30 av trött »

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme