0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
100000 tror jag inte på utan en säker källa. Visserligen behövs ingen panna utan bara VP men installationskostnaden efter rot utöver borrandet och rör i hålet är inte stora pengar. Var kommer siffran 100000 ifrån?En Nibe F2026-10 kostar 45000 och så plus laddpump och lite rör och isolering. Långt ifrån några 100000. Med ett hus från 1986 på 120 kvadrat kan inte förbrukningen var helt i höjden heller så de där 50000 (räknat i väldigt lägsta laget) är inte helt enkla att tjäna igen eftersom det går att elda med ved när det är riktigt kallt./Marcus
Köper man endast en luft/vatten vp så löser man endast värmen man måste endera köpa innerdelen eller styr och växelventiler eller en elberedare så det tillkommer en del kostnader.
Fast nu står det ju i första inlägget att det redan finns en komplett anläggning:"Maga vedpanna och 2st stockbro ack tankar 750liter st ena tanken sitter det elpatron + vv slinga i."Så allt som behövs är en värmepump som kan värma den tank som har vv-slingan, och under den värsta vinterkylan finns den ganska nya vedpannan som backup, och om man inte ids elda så finns elpatronen.EcoAir 107 kostar ca 40 000 (http://www.rorprodukter.se/varmepumpar/ctc_varmepumpar_luft_vatten) och EcoLogic som styr mot befintligt system kostar hos samma säljare ca 9000 (http://www.rorprodukter.se/varmepumpar/tillbehor_ctc_varmepumpar/ctc_ecologic_ext_med_shuntsystem--6246440)Rotavdraget för luftvatten är hälften av 25% av totalkostnaden, så om vi drar till med 10 000 för att koppla in värmepumpen blir totalen ca 60 kkr, hälften av 25% är 7 500 vilket ger 52500 kvar. Så för halva kostnaden har S-vall fått ett system som sköter värme och tappvarmvatten under 9-10 månader av året och kan samtidigt dra nytta av vedanläggningen när det är riktigt kallt. Ekonomin i det hela beror på hur man värderar kostnaden för veden (inklusive arbetstiden) men om man räknar på ett lågt års-cop på värmepumpen (2,0) så får inte veden kosta mer än ca 300-400 kr/m3s inklusive arbetskostnad för att kapa, klyva, torka och transportera för att konkurrera med värmepumpen.Om man sen väljer CTC eller Nibe eller nåt annat fabrikat är väl mindre viktigt. Huvudsaken är väl att man hittar en leverantör/installatör som man känner att man kan lita på.
Ja ska man få vv ur acktanken måste man köra fast kondensering mot tanken men då blir ju cop sämre har hört siffror runt 30% men vet inte om det stämmer. Om inte acktanken har 4 vägs shunt då kan ju elpatron värma toppen av tanken och värmen tas ut på mitten av acken och vp jobbar med flytande kondensering men 4 vägs shunt brukar inte vara så vanligt.