Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Blivande kyltekniker  (läst 5403 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Crixus

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Blivande kyltekniker
« skrivet: 10 december 2012, 12:26:44 »
Hej! ny på forumet, ska läsa en yrkesutbildningen inom energi och förhoppningsvis ta ett certifikat i kylteknik, skulle gärna veta vad man behöver för redskap med sig för att klara av ett jobb som kyltekniker/värmetekniker ? (jag är helt novis inom denna yrkesroll).
Då jag även är lite osäker på matten (länge sen man läste det..) vad för slags mattekunskaper behöver man i yrkeslivet inom kylteknik ?
Tacksam för vänliga svar  :)

Utloggad lödläckan

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 393
  • Karma +1/-0
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #1 skrivet: 10 december 2012, 19:25:01 »
olika mätställ (manometrar), termometrar, våg (10gram -50Kg), tömningspump, vacuumpump, kväveflaska med reduceringsventil, provtryckningslåda(vatten), cirkulationspumpar, olika köldmedier, slaskflaska för olika km. rörkrökningsutrustning, manualer för de vanligaste mask. ström-spänningsinstrument, gassvets, brandsläckare, varmluftblåsare, balja för kylning av slaskflaskan vid tömning, div givare för olika maskiner, certifikat för kyla, heta arbeten, andra reservdelar för olika maskiner, etz,etz.

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1152
  • Karma +19/-3
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #2 skrivet: 10 december 2012, 20:04:10 »
<inför studier>

låna/köp/titta i Henrik Alvarez 'Energiteknik' i två delar ISBN 91-44-04509-3 och ISBN 91-44-04510-7 - Studentlitteratur

inom ventilation, fläktar, pumpar, kompressorer samt kylsystem så är det termodynamik och bernoullis ekvationer som till stor del gäller där.

bläddra i denna och titta på dess ekvationer (som i flesta fall är lösta hela vägen)

kan du hantera  logaritmer, exponenter, kvadrötter och kvadrat typ gymnasie-matte så bör du klara av detta - i elläran och kanske elkraften så bör man också klara trigometri (dvs sin(), cos(), tan() )   vilket också hör till gymnasiematten - ett plus om du också vet vad komplexa tal är.

kort sagt har du läst igenom dessa två böcker och kanske räknat igenom en rad av dess uppgifter ( titta på kompressor, pump och kyldelen om det är detta du skall fokusera dig på) så är du förmodligen väldigt välrustad för studierna när det gäller termodynamik och flöden.

Elläran och elkraften är ett eget kapitel för sig och om det skall gnuggas ordentligt är en mycket tung post (typ ett helt läsår i gymnasiet som det såg ut på början av 1980-talet) och skall man rota med kompressorer och dess elsystem så bör man ha ganska mycket hum på hur elmotorer fungerar och dess hjälpapparater - dels den traditionella sorten (ON-OFF-kompressorer)  men också hur inverterkompressorer fungerar - detta för att kunna felsöka i elsystem på ett bra sätt senare i yrket och inte byter ut fullt fungerande kompressorer på kundens räkning pga. taskig felsöknings-skill/giriget och svindleriförsök som det tyvärr görs allt för ofta numera. Tänker man bli mer avancerad industrikylnisse så småningom så kan det vara god ide att titta på reglerteknik och reglerteori.

obs. man behöver inte ta allt på en gång, man kan studera och lära sig efter skolgång också om man har intresset att utvecklas även på jobbet

vill du leka hemma i datorn när det gäller kylslingor så kan du gratis ladda hem coolpack - en gratis simulatorpaket av hyffsad kvalitet men kanske inte så nybörjarvänlig gränssnitt (lite bättre program har sällan det), det finns andra också men kan kosta pengar. blir du mer avancerad och kanske vill jobba med köldmedier som inte supportas av coolpack så blir det att titta på refprop - ibland kan dessa i reducerad storlek för typ studenter laddas hem gratis, men är normalt ett köpeprogram.



när det gäller utrustning - se tidigare postning (ganska billiga prylar i jämförelse med dom prylarna jag konkar omkring med när man skall hantera olika typer av radioutrustning - då har man lätt över halv miljon kronor i instrumentvärde i bakluckan...).

« Senast ändrad: 10 december 2012, 20:23:37 av xxargs »

Utloggad Crixus

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #3 skrivet: 11 december 2012, 17:03:24 »
Tack så mycket, xxargs och lödläckan  :)

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1152
  • Karma +19/-3
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #4 skrivet: 11 december 2012, 22:46:59 »
Nu vet jag inte din kunskapsnivå eller ålder, men om du vill se lite vad elläran och växelströmsläran kan innebära så kan du titta följande tråd: www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=47237

Denna tråd  börja med behov att man vill begränsa strömmen med en kondensator för en 110 Volt datorfläkt när den är ansluten till 230V.

Här är en typexempel där 'uppskattning' inte alltid träffar rätt och skulle ge en överspänd, överlastad och varmgående fläktmotor om man följde sin 'intuition' eller med 'rimliga uppskattningar/förenklingar' som man ofta gör.

Här används både lite sinus och cosinus en smula men mera komplexa tal mha. miniräknare för att lösa uträkningarna

Det är en sak att tänka på inför studier - köp en miniräknare som om möjligt och om tillåtet kan komplexa tal, helst lika enkelt som att räkna med vanliga tal (dvs. hp42s... ni kan kolla vad dom kostar - väl begagnade) - att köra på en app i nallen eller datorn är inte samma sak som en riktig miniräknare med riktiga knappar och på prov kanske du inte få ha nallen alls med dig.

Nu kanske urvalet av räknare är styrd av kursen man går i (ofta är symbolräknande liksom grafiska miniräknare förbjudna i olika prover), men annars för att försäkra sig att miniräknaren är 'fullvuxen' i avseende komplex hantering är att prova följande:

roten ur -1 => 'i' eller '0 +i*1' ; skall fungera direkt eller kanske någon knapp slå på komplexa mode första gången när räknaren är ny, utan i övrigt handikappa räknaren i vidare räkning (casio 'tekniska' räknare som hävdar komplex räkning på kartongen blir helt oduglig i det läge - inga resultat eller något annat kan sparas, användas i vidare räkning eller kunna välja mellan polär eller rektagulär visningsmode) 

somliga räknare kan man inte göra det med root-knappen direkt men fungerar med -1^0.5 (dvs. y upphöjt till x-knappen med komplex indata, gäller tex hp32, hp33s eller hp35s)

asin(2) => 1.57 -i*1.32 (bör fungera på de flesta miniräknare som kan komplexa tal - får man error här så bör man verkligen leta om det finns någon komplex mode att slå på)

och så kommer vi till det verkligen svåra som många miniräknare som hävdar klarar komplex support _inte_ klarar av:

acosh (0.5) => 0 + i*1.047.  (fungerar för hp15C, hp28s, hp42s, hp48 och uppåt)

Det är inte ofta man behöver acosh med komplex stöd i sina uträkningar, men när man stöter på dessa så är de helt nödvändiga ( tex. räkna på T eller PI-dämpare med komplexa laster ).

En fickräknare som faktisk klarar komplex räkning och är fortfarande liten nog för bröstfickan, kanske byter batteri var 3'-år (vet dock inte hur dom nya är) och troligen får användas på skolprov iom. att den är numerisk och inte är symbolräknande eller grafisk,  är hp15c - en nytillverkad serie 'hp15c limited edition' (hp15c ursprungliga introduktion var år 1982)  finns hos vissa bok/kontorshandel som Svanströms (kallar sig numera Office depot) - finns inte synligt på webben längre men affärerna kan fortfarande ha kvar - dock inget för den som sikta på en teknisk miniräknare för max 200:-... men å andra sidan en kvalitetsräknare har man många år efter studierna och dom allra bästa var dom som designades och byggdes på mitten och slutet av 1980-talet i både användar,  slitage och hållbarhetssynpunkt oavsett tillverkare - den epoken kommer aldrig igen...
   
Fast drömmen är om man få tag på en riktig fysisk hp42s...

En sak till. De avancerade (stora) räknaren som tex TI-Nspire, hp50 etc. med tusen funktioner och som kan vara väldigt frestande att köpa, kommer efter inledande 'leket' (då du i regel inte få ha dessa på skolprov etc.)  bara att hamna i skrivordslådan då de är stora och klumpiga samt batterislukande och några år senare när du tar fram den nästa gång så har batterierna läckt och räknaren förstörd eller inbyggda LiIon-batterier helt paj och kostar massor att byta.

Det som däremot används jämt och ständigt, är på skrivbord och labbord är dom fysiskt mindre men fortfarande mer avancerade tekniska räknarna - åtminstone bland oss som gick gymnasie och högskola på  80 och 90-talet ;-) .

   


 

Utloggad bopakoster

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: 58 53N 11 02E
  • Antal inlägg: 4997
  • Karma +3/-0
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #5 skrivet: 11 december 2012, 23:08:50 »
Oj det var svåra saker det där! Fick läsa sån matte på KTH, allt nästan glömt nu.
Har några avancerade(?) räknare kvar som inte blev utslitna i jobbet, hp27s och Casio fx-82MS. Ingen aning om dom går att räkna imaginära tal på. Men den som jag använder helst är en liten sharp EL-853, den har aldrig klickat pga batteritorsk, fick den på 70-talet, den är solcellsdriven och funkar även i elbelysning. Klarar plus o minus gånger o division ja till och med kvadratrot, nog för en pensionär.
Men jag önskar dig Crixus lycka till med din utbildning, och förlåt mig för denna lilla utvikning från ämnet!
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år, efter uppvärmning av gårdshus till 11MWh/år
Installerat LL-pump i renoverat gårdshus på 40m2, Misubishi MSZ dec2021.
Timpris debitering Tibber från nov 2020, Ngenic Tune styrning av bostadshuset mot bl.a. lågpristider sedan feb 2023

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1152
  • Karma +19/-3
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #6 skrivet: 11 december 2012, 23:41:57 »
ingen av dina nämnda klarar komplex/imaginära tal


Hmm, kan lätt bli en miniräknartråd, men min hp42s är från 1988 (hp27s har samma chassie men annan mjukvara) och kanske gjort 5 batteribyten tills idag datum (senast för en vecka sedan då jag såg lite rost/läckage på batterierna... :o ) och fungerar oklanderligt - aldrig tappat någon data i minnen - med tanke på vad den miniräknaren fått utstå under åren i daglig bruk och transport i innerfickan på jackan mest hela tiden så är det en under att den fungerar och fortfarande inte ser allt för sliten ut... verkligen kvalitetsprodukt.

försöker använd nyinköpta hp15C och även hp35s på jobbet - men jag är alldeles för inkörd i knappmönster i  hp42s så allt för ofta blir det free42 i datorn om den är igång..

« Senast ändrad: 11 december 2012, 23:54:51 av xxargs »

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13216
  • Karma +21/-11
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #7 skrivet: 12 december 2012, 09:42:21 »
HP48 is the shit.  tummenupp
Jag har tre stycken själv och hackade en del assembler på dom bara för att det var kul. Det var inte många som hade programmerat på en 64-bitars CPU i början av 90-talet  8)
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad karlmb

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Hindås
  • Antal inlägg: 3361
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Riktiga motorer är multiplar av 3
    • etanol.nu
SV: Blivande kyltekniker
« Svar #8 skrivet: 28 januari 2013, 16:03:14 »
Hp-räknare är det enda som gäller!
Håller med en 15c kommer man långt med, 22S tror jag kom sedan och kostar inte mkt.
Mkt av det man vill åt med HP är ju RPN.
Numera finns de som appar till smartphones också!  tummenupp
Sjövärmepump modell 1981..:
http://e-logger.se/pub?CTH1&p=4
Installerad i hyffsat tilläggsisolerad trävilla byggd 1939, öster om Göteborg, ca 150 m2 + tillbyggd 2a vån, ännu ej uppvärmd (Totalt ca 240 m2 när allt är klart).
Genomgående golvvärme på träbjälklag i bv, kommer att bli huvudsakligen radiatorer på övervåningen. 3-glas i nästan hela huset.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 888
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!