Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Så trimmar du in din bergvärmepump  (läst 74730 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32129
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
Så trimmar du in din bergvärmepump
« skrivet: 20 september 2012, 13:01:55 »
Guiden fungerar även för jorvärmeanläggningar.
(Detta är ett första utkast, som lär rättas/kompletteras löpande)

Grattis till din nya värmepump!
Med hjälp av denna guide hoppas jag kunna hjälpa dig att optimera driften, och öka effektivitet och livslängd på din anläggning.

En jord/bervärmepump kan ju komma i många olika fabrikat och modeller, och denna guide kanske inte passar för riktigt alla installationer, men för de allra flesta så skall guiden kunna fungera.
Det finns några grundläggande saker som är viktiga för att få en bra funktion på denna typ av värmepump:

1. Tillräckligt stort "värmetag", alltså en tillräckligt djup borra (bergvärme) eller tillräckligt lång markkollektor (jordvärme), om du hittat denna artikel för att du skall trimma in din anläggning så¨finns troligen inte mycket att göra åt denna del av systemet, men det är och förblir en viktig del av helheten.

2. Ett värmeavgivande system som är tillräckligt väl dimensionerat för att vid låg temperatur på utgående värmevatten kunna värma huset - även vid DUT (årets kallaste dag), men brukar säga att det är önskvärt att det aldrig skall behövas mer än 55 grader för att värma huset.

3. En väl injusterad reglerdator.

4. Ett väl injusterat värmeavgivande system.

Denna guide är huvudsakligen skriven för de av er som inte har en arbetstank i systemet.

För att en värmepump skall fungera bra är flödet i radiator/golvvärmekretsen av största vikt, de flesta tillverkarna rekommenderar att skillnaden i temp, deltaT, mellan fram och returledning skall ligga i intervallet 5-10 grader, så jag brukar i mina råd rekommendera att man siktar på ca 7-8 graders detaT.
För att ställa in ett bra grundflöde i systemet så bör alla termostater stå fullt öppna, och flödet justeras sedan på cirkulationspumpen på ett sånt sätt att man får ett deltaT på 5-10 grader.
Vissa värmepumpar har justeringsmöjligheter på cirkpumpen i tre fasta lägen, och andra har steglöst inställbara cirkulationspumpar, vissa värmepumpar har t-o-m cirkpulationspumpar som själva säkerställer "rätt" deltaT, i denna guide utgår jag ifrån att cirkpumpen inte är självreglerande.

När du ställt in flödet så att deltaT ligger inom angivet intervall är det dags att börja justera in flödet över de individuella radiatorerna, om det behövs.
Här är det en stor fördel om du har tillgång till en IR-termometer, de kan köpas billigt vår webshop: https://www.energibutiken.se/sv/28-ir-termometrar
För att få bra mätvärden med denna typ av termometer är det viktigt att du inte mäter på omålade metallrör, OM du vill mäta på rör, sätt först en bit tejp på rörledningen för att få bra mätvärden.
DeltaT skall helst vara 5-10 grader över varje enskild radiator (när kompressorn är i drift), och på de flesta moderna radiatorer, och på alla golvvärmesystem, finns det justeringsmöjligheter. På radiatorerna sitter det ofta en grundflödesjustering dold bakom termostaten, du måste alltså demontera termostaten för att kunna justera grundflödet.
På golvvärmefördelarnas returledning finns som regel en trimventil som man kan justera på.
Speciellt viktigt är det att strypa flödet på radiatorer med väldigt låg deltaT, då detta "kortsluter" systemet och för varmt vatten går tillbaks till värmepumpen, vilket i sin tur gör att du måste köra "för låga" flöden på andra radiatorer eller golvvärmeslingor för att kompensera för detta.
Onödigt låga flöden gör att värmepumpen tvingas producera onödigt varmt vatten för att värma huset, och onödigt varmt vatten kostar, räkna med ca 3% högre driftskostnad för varje grad varmare vatten som värmepumpen producerar. Lägsta möjliga temp är viktigt!
När alla grundflöden är justerade så kan det bli för kallt i vissa rum, och för varmt i andra... nu gäller det att strypa en aning på radiatorer eller golvvärmeslingor i rum som är för varma, och öka flödet en aning över radiatorer och golvvärmeslingor i rum som är för kalla, när alla justeringar är genomförda skall du ha önskad temp i alla rum, och en deltaT på 5-10 grader mellan fram och returledning på värmepumpen.

Om du efter justering av flödet har för varmt eller för kallt i huset så skall kurva och parallellförskjutning justeras.

Kurvan är den styrning som ser till att värmepumpen producerar varmare vatten ju kallare det blir ute.
Parallellförskjutning är den styrning som ser till att du kan justera hela kurvan upp/ned om du har en temperatur som är för hög eller för låg oavsett utetemperatur.

Jag brukar rekommendera att man justerar inomhustemperaturen på parallellförskjutningen om det är 0 grader eller varmare utomhus, och om det är -5 grader eller kallare utomhus så justerar man på kurvan.
Ex.
Om det är +5 grader ute, och du har 2 grader för kallt inne, justera "parallell" med +2 till 3 grader.
Om det är +5 grader ute, och du har 2 grader för varmt inne, justera "parallell" med -2 till 3 grader.
Om det är -10 grader ute, och du har 2 grader för kallt inne, öka värdet på kurvan med 1-2 steg.
Om det är -10 grader ute, och du har 2 grader för varmt inne, minska värdet på kurvan med 1-2 steg.
Vänta ca 1 dygn innan ytterligare justeringar görs.

När temperaturen varierat mellan plus och minusgrader några gånger har de flesta hittat en kurva och en parallellförskjutning som ger bra innetemp oavsett av utetemp.

När du hittat rätt inställningar för flöde, kurva och parallellförskjutning så kan du titta på inställningarna för start/stopp av kompressorn, här styr olika tillverkare på olika sätt, men generellt sett skall du eftersträva att ställa styrningen på ett sådant sätt att kompressorn inte under några omständigheter startar mer än max 30 gånger/dygn.
Husets värmetröghet gör att det är onödigt, och onödiga start och stopp sliter på kompressorn, kontaktorer, mjukstartselektronik samt mekaniska detaljer i anslutning till kompressorn.
Dessutom har värmepumpen dålig verkningsgrad just i start och stopp-ögonblicket, och en tid därefter.

På Nibe kan man justera antalet starter genom att justera värdet för gradminuter.
På IVT och CTC genom att justera värdet för kopplingsdifferens/hysteres
På Thermia justera man värdet för integral/gradminuter Läs mer om Thermia här: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=2682.0

När du justerat antalet start/stopp så kan du, om behov finns, strypa in en eller ett fåtal av rumstermostaterna så att de vid övertemp som beror på t.ex. solinstrålning, matlagning eller annat, kan strypa bort flöde.
Tänk dock på att varje termostat som stryper påverkar flödet och deltaT i radiatorkretsen, driften av värmepumpen blir inte lika effektiv, och det är osäkert på om det i slutändan ger någon besparing. Jag brukar säga att det är i princip gratis att vädra de gånger man får för varmt i huset om man värmer med värmepump, detta av den enkla anledningen att rätt injustering, och stabila förutsättningar ger en optimal funktion på värmepumpen.

I extremfall, om man har alla termostater inställda på önskad rumstemp så kan t.o.m värmepumpens kompressor lösa ut p.g.a. högt tryck på kompressorns trycksida.
Detta sker när många eller alla termostater stryper bort flöde, och det som då händer är att flödet uteblir, och värmepumpens temperaturgivare inte registrerar den snabba temperaturökning som sker.

/Rickard
« Senast ändrad: 31 oktober 2017, 07:17:51 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad bopakoster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: 58 53N 11 02E
 • Antal inlägg: 4843
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #1 skrivet: 20 september 2012, 18:11:18 »
Kanske du ska skriva att detta är ett vinterjobb?
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år

Inloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8732
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #2 skrivet: 20 september 2012, 18:39:29 »
Om det är -10 grader ute, och du har 2 grader för kallt inne, öka värdet på kurvan med 1-2 steg.
Om det är -10 grader ute, och du har 2 grader för kallt inne, minska värdet på kurvan med 1-2 steg.
för kallt i andra raden skall vara för varmt.

Citera
På IVT och CTC genom att justera värdet för hysteres
IVT kallar skillnaden mellan till-  och frånslagstemperatur för kopplingsdifferens. Det bör kanske stå "värdet för kopplingsdifferens resp. hysteres" (om det är så det kallas i CTS:s manual).
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32129
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #3 skrivet: 21 september 2012, 06:10:52 »
Kanske du ska skriva att detta är ett vinterjobb?

Nja, det är väl egentligen så att det är ett jobb som tar större delen av första året i anspråk.
För att kunna justera parallellförskjutningen gäller det ju att "hänga med" så fort det börjar bli värmebehov.
Kurvan kan man låta vara tills det blir -5 eller kallare, och att då komplettera med att det är ett vinterprojekt känns lite kaka på kaka.  ;)
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad bopakoster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: 58 53N 11 02E
 • Antal inlägg: 4843
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #4 skrivet: 21 september 2012, 13:24:25 »
OK, tack, jag håller just nu på att trimma om VPn efter höstens installation av tredje glasrutorna, så din tråd här sitter som handsken!
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år

Utloggad rallykalle

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Trollhättan
 • Antal inlägg: 1315
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #5 skrivet: 21 september 2012, 16:52:27 »
Får man inte justera när det är en temperatur mellan +5 och -10?     :)

Innan jag läste detta gick jag på gamla skriften som bara nämnde "när det är kallt/varmt ute" och valde då att
göra den bedömningen utifrån om jag frös när jag var utomhus.

Sen numera har jag mer gjort en bedömning där jag struntar i om det är kurvan eller förskjutningen, utan går bara på vilka temperaturskillnader
det blir med antingen ena eller andra ändringen. Känner jag att jag behöver en väldigt försiktig, eller en lite mer vågad ändring, så simulerar jag.
Oftast är ju förskjutning en mildare.

Är detta fel väg att gå?
* Modul-villa från 1981, 2meter torpagrund (plast mot grusgolvet). 3glasfönster.
* 110+62m² - kallvind hoppas på isoleras&inredas.
* 64m² dubbelgarage inkl. 2 slutna rum - planerat underhållsvärme.
* Mekanisk ventilation, kök,bad,wc, fönsterventiler övrigt.
* Lantligt, nära vatten, ofta rått i luften.
* Nydragen 2rör, nya c22 Viessmann radiatorer. Näsan 10 kvadrat golvvärme i badrum, styvare slang, spånskivor och värmeplåtar.
* Inga tidigare driftuppgifter på ved- & el-pannorna, Tidigare beräknad ~6.2kw för bara värma 110kvadrat.
* 160meter borrhål varav 156meter högflöde-borrhål med Turbokollektorslang.
* Nibe 1245 8kW standard setup.
* ~21grader inomhus. ~9grader 118kvadrat(under kallaste vintern) källare & 1 rum.

- tänkte utöka med specialsvetsade kärl, förvärmning. kamin/solpanel vore kul.
- ej färdigbyggt badrum, förbrukar alltså inget varmvatten.
- Planer inför vinter 2013: åtgärda felaktiga dimensioner på rören samt tjock isolering runt dessa.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32129
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #6 skrivet: 21 september 2012, 17:00:48 »
Om man hårddrar det hela kan man säga att vid +17 grader är det enbart parallellförskjutningen som gör någon skillnad på utgående vattentemp.

Har man hittat en parallellförskjutning som ger bra innetemp i intervallet +5 till +17 grader skall man helst inte röra den mer utan fokusera på kurvan när det är kallare än -5°C ute.
Dock så finns det ju vissa fenomen som har med luftfuktighet o.dyl. att göra som gör att inneklimatet i intervallet -5°C till + 5°C kan kännas kallt, även om man hittat en bra rumstemp när det är varmt och när det är kallt ute, i detta intervall skall man istället knäcka kurvan, för att finlira så det blir perfekt även i området runt 0 grader.
Då inte alla värmepumpar har möjlighet att knäcka kurvan så har jag utelämnat det från guiden.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad rallykalle

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Trollhättan
 • Antal inlägg: 1315
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #7 skrivet: 21 september 2012, 17:05:54 »
Men så har jag inte upplevt att någon annan har gjort, bara fokuserat på förskjutningen.

Ska jag ställa min kurva på 0, och börja stega på förskjutningen då tills jag hittar något bra och sen under vintern börja lattja med kurvan?

Känns ju som om det kommer bli helt galna värden sen?  typ 0,-10   Fast kanske funkar bra ändå..* Modul-villa från 1981, 2meter torpagrund (plast mot grusgolvet). 3glasfönster.
* 110+62m² - kallvind hoppas på isoleras&inredas.
* 64m² dubbelgarage inkl. 2 slutna rum - planerat underhållsvärme.
* Mekanisk ventilation, kök,bad,wc, fönsterventiler övrigt.
* Lantligt, nära vatten, ofta rått i luften.
* Nydragen 2rör, nya c22 Viessmann radiatorer. Näsan 10 kvadrat golvvärme i badrum, styvare slang, spånskivor och värmeplåtar.
* Inga tidigare driftuppgifter på ved- & el-pannorna, Tidigare beräknad ~6.2kw för bara värma 110kvadrat.
* 160meter borrhål varav 156meter högflöde-borrhål med Turbokollektorslang.
* Nibe 1245 8kW standard setup.
* ~21grader inomhus. ~9grader 118kvadrat(under kallaste vintern) källare & 1 rum.

- tänkte utöka med specialsvetsade kärl, förvärmning. kamin/solpanel vore kul.
- ej färdigbyggt badrum, förbrukar alltså inget varmvatten.
- Planer inför vinter 2013: åtgärda felaktiga dimensioner på rören samt tjock isolering runt dessa.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32129
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #8 skrivet: 21 september 2012, 17:39:34 »
Justering av kurvan ger väldigt liten påverkan på vbf om det är plusgrader ute, men stor påverkan när det sedan blir kallt ute, därför bör man inte justera på kurvan om innetempen misstämmer när det är varmt ute.

Allra bäst blir det om man när det är riktigt kallt (DUT) ute ställer parallell på 0 och justerar kurvan tills det blir lagom varmt inne.

Om man då noterar börvärdet vid t.ex. -20 grader, och det är 55 grader så kan man justera parallell OCH kurva när det blir varmare ute (om innetempen blir fel då) Se bifogad bild.

Om du har parallell 0 och kurva 9 och bra innetemp vid -20°C, men det blir två grader för varmt inne när det är +10°C ute så måste du minska 1-2 steg på parallellförskjutningen.
Som du ser i bilden så kommer det att påverka vbf med ca 2-3 grader vid +10°C, men med ca 7 grader vid -20°C.
Då du vet att du behöver ha 55 graders vbf vid -20°C så måste du alltså, om du minskar parallell med två steg, öka kurvan med ett steg för att det inte skall bli kallt inne när det blir kallt ute igen.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Smurfen.

 • Har på nått sätt blivit
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 18743
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #9 skrivet: 21 september 2012, 19:54:41 »
Jag tycker att man kan göra en egen kurva i stället för att hålla på med förskjutningar på tex Nibe 1245 är det mycket enkelt och antar att det är det på andra nyare vp också. Blir det kallt inne vid -10 ute så är det enkelt att öka framledningen nån grad där tummenupp
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad rallykalle

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Trollhättan
 • Antal inlägg: 1315
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #10 skrivet: 21 september 2012, 20:07:53 »
Jag tycker att man kan göra en egen kurva i stället för att hålla på med förskjutningar på tex Nibe 1245 är det mycket enkelt och antar att det är det på andra nyare vp också. Blir det kallt inne vid -10 ute så är det enkelt att öka framledningen nån grad där tummenupp

Jo jag hade tänkt börja notera vilka temperaturer som fungerar bra, för sedan kunna göra egen kurva. =)
Fast justnu är jag nyfiken på om jag skulle gåut och börja om att söka kurvor på rätt sätt.
Kanske därför jag inte får riktigt jämnt när kvällarna kommer.
Kanske svår tid nu när man börjar närma sig att den är under +6 grader ute.
* Modul-villa från 1981, 2meter torpagrund (plast mot grusgolvet). 3glasfönster.
* 110+62m² - kallvind hoppas på isoleras&inredas.
* 64m² dubbelgarage inkl. 2 slutna rum - planerat underhållsvärme.
* Mekanisk ventilation, kök,bad,wc, fönsterventiler övrigt.
* Lantligt, nära vatten, ofta rått i luften.
* Nydragen 2rör, nya c22 Viessmann radiatorer. Näsan 10 kvadrat golvvärme i badrum, styvare slang, spånskivor och värmeplåtar.
* Inga tidigare driftuppgifter på ved- & el-pannorna, Tidigare beräknad ~6.2kw för bara värma 110kvadrat.
* 160meter borrhål varav 156meter högflöde-borrhål med Turbokollektorslang.
* Nibe 1245 8kW standard setup.
* ~21grader inomhus. ~9grader 118kvadrat(under kallaste vintern) källare & 1 rum.

- tänkte utöka med specialsvetsade kärl, förvärmning. kamin/solpanel vore kul.
- ej färdigbyggt badrum, förbrukar alltså inget varmvatten.
- Planer inför vinter 2013: åtgärda felaktiga dimensioner på rören samt tjock isolering runt dessa.

Utloggad bopakoster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: 58 53N 11 02E
 • Antal inlägg: 4843
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #11 skrivet: 21 september 2012, 21:43:41 »
Jag har inte möjlighet att knäcka kurvor utan får hålla mig till de som Nibe bjuder på. Därför lurar jag på om det inte skulle räcka att finna två fungerande punkter(utetemp/framledning) i diagrammets höger och vänstersida. När jag funnit dessa så kan man skjuta kurvskaran längs parallellförskutningen tills man finner den kurva som ligger närmast/skär båda punkterna. Bra verktyg för detta bjöd, var det Purjo eller Labold på för en tid sedan i en pdf fil som innehåller alla kuvor med förskjutningar från +4 till -4 om jag minns rätt. Hittar inte länken nu, återkommer.
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år

Utloggad bopakoster

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: 58 53N 11 02E
 • Antal inlägg: 4843
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #12 skrivet: 21 september 2012, 22:53:41 »
Jag har inte möjlighet att knäcka kurvor utan får hålla mig till de som Nibe bjuder på. Därför lurar jag på om det inte skulle räcka att finna två fungerande punkter(utetemp/framledning) i diagrammets höger och vänstersida. När jag funnit dessa så kan man skjuta kurvskaran längs parallellförskutningen tills man finner den kurva som ligger närmast/skär båda punkterna. Bra verktyg för detta bjöd, var det Purjo eller Labold på för en tid sedan i en pdf fil som innehåller alla kuvor med förskjutningar från +4 till -4 om jag minns rätt. Hittar inte länken nu, återkommer.
Eureka!
Nu har jag hittat Nibe-kurvorna, det var inte purjo eller Labold utan Elmer, som i den här tråden på post #18 bifogade en fil med värmekurvor från 1-15 med parallellförskjutningar från +4 till -4.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=26862.msg374626#msg374626

skickar dessutom med filen ifråga.
2 vuxna i 150m2 enplansvilla (profilbilden) med inredd vindsvåning + 80m2 källare byggd 1937 på västkusten.  Inflyttat 2007. Installerat bergvärmepump Nibe 1225-8 i dec 2008. Borra 140m. Tilläggsisolerat 95mm invändigt väggar 400mm på vinden. Energiglas som tredje ruta i alla fönster. Tillbyggnad 30m2 med krypgrund 2015. Golvvärme i badrum och tillbyggnad övriga rum radiatorer. Sänkt elenergiåtgången från 45 till 9MWh/år

Utloggad Fredrik H

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Stad/land: Ljungskile
 • Antal inlägg: 20
 • Kön: Man
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #13 skrivet: 23 september 2012, 22:08:49 »
Du nämnde max 30 starter för kompressorn, men vad är bra antal att komma ner i och vad är möjligt med bibehållen värme i huset??

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32129
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
« Svar #14 skrivet: 24 september 2012, 07:09:16 »
Det beror lite på hur bra isolerat huset är, men någonstans mellan 10 och 20 starter/dygn räcker för att få till en fullgod värmekomfort.
Med detta menar jag att rumstempen inte hinner falla så mycket mellan starterna att du upplever att det blir kallt innan nästa kompressorstart kommer.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?