Jag vet inte hur CTCs kurvor ser ut. Men om jag förklarar hur det fungerar på exempelvis thermia så kanske det blir lite enklare att felsöka, eller så blir det bara svårare, vi får se
I mitt fall är exempelvis kurva 40 en indikation på vilken framledning som krävs vid 0 grader utetemperatur för att hålla 20 grader inne.
Om jag ändrar rumbör på värmepumpen till 21 så kommer kurvan förskjutas med 1 x faktor, där faktor är hur många grader högre framledningen behöver vara för att ge 1 grad högre rums temperatur. Vi säger att detta är 2 som standard.. så blir 21 i rum bör med kurva 40 alltså 42 grader i framledning vid 0 grader utetemp.
Vid 25 i rumbör är det alltså, vid 0 i ute-temp, 40 + (5*2) = 50 grader framledning.
Rumbör är alltså i thermias fall ett sätt att förskjuta kurvan, öka eller minska, den temp som kurvan anger behövs vid en given ute-temp.
Anledningen till detta är att olika kurvor har olika brant lutning med utgångspunkt vid 17 grader plus.
-----------------------------------------------------
Därför brukar man ställa in rätt kurva genom att utgå från vilken temperatur man vill ha inne. Vi säger 22 grader. Då ställer man in rumbör på 22. Därefter justerar man kurvan upp om det är för kallt inne och ner om det är för varmt - i takt med att ute-temperaturen går upp respektive ner.
Målet är en kurva där temperaturen inne är stabil oavsett ute-temp. Den kan vara konstant för låg, eller konstant för hög. Men hela tiden med ungefär samma temp. Det blir då så smidigt att har man en kurva som vid rumbör 22 ger 21 grader från +10 grader till -10 grader i ute temp, ja då behöver man bara öka till 23 grader i rumbör så bör temperaturen inne vara 22 grader från +10 till -10 i ute-temp.
----------------------------------
För att ytterligare komplicera saker är det ofta så att en kurva kan behöva knäckas kring +5, 0 och -5. I mitt fall har jag för mig att kurvan behövde knäckas vid 0. Detta är dock svårt att utröna direkt. Det krävs lite tester i flera olika ute-temperaturer för att veta säkert.
Som du förstår blir det alltså enklare om man dokumenterar förändringar av kurvan. Där man anger inställning, temp inne och temp ute. Man bör också räkna med ett dygn innan en ändring verkligen får fullt genomslag pga tröghet i hus etc.
------------------------
Så en ökning av kurva kommer alltid öka temperaturen, om än lite, beroende på hur mycket du justerar upp kurvan.
Likaså kommer en sänkning av kurvan alltid sänka temperaturen.
En ökning av förskjutningen, rumbör, kommer alltid öka tempen
och en sänkning kommer alltid sänka tempen.
----------------------------------------------------
En hög kurva är brantare än en låg. Om den har utgångsläge på ena sidan vid 17 grader i ute-temp så kommer en kurva med 40 vid 0 grader ha mycket högre framledning vid -10 grader än vad kurva 35 har. En större skillnad än den som anges vid 0 grader. Som ett grovt exempel skulle alltså skillnaden vid +17 grader vara 0. Skillnaden vid 0 grader ute vara 5 grader, uppenbarligen, och skillnaden vid -10 kanske är 10 grader.
--------------------------------------
Därför kan vi konstatera att
om det blir varmare inne när det blir kallare ute så har vi en för brant kurva och den behöver sänkas. Vi låtsas att jag har kurva 40 och det var normal temp inne vid 0 grader ute. Men vid -10 så är det för varmt inne. Då sänker jag min kurva till 37 och noterar samtidigt att jag behöver knäcka kurvan ett antal grader vid 0 i ute-temp. Mitt mål blev således att ha kurva 40 vid 0 i ute-temp och kurva 37 vid -10, förenklat uttryckt.
Och därför kan vi konstatera att om det blir kallare inne när det blir kallare ute så har vi en för låg eller flack kurva.