VärmepumpsForum Allmänt > Allmänt forum

Vad går sönder i en högtryckstvätt...

<< < (5/8) > >>

tipo874:

--- Citat från: "joka" skrivet 05 maj 2012, 10:20:53 ---Har en gammal högtryckstvätt av märket KEW Hobby  :D
(har även två nya Nilfisk som jag använder  tummenupp )
Den är säkert 20 år gammal och har stått i många år.
Testade den och den stog och pumpa luft en bra stund innan den började spruta vatten men sen la den bara av igen och är omöjlig att få till att spruta vatten igen  :)
Torkar de sönder innuti eller nåt tro  Sc:,h
Är väl aldrig ens värt att försöka ta isär den och ens kolla vad som kan vara felet på den  ???
Är väl enklast att bara köra den till tippen, eller  :-\
Var ett jädrans tryck i den trots att den var så liten till storleken men det känns som just märket "Kew" inte är direkt kännt och lätt att få tag i delar till så det är värt besväret  :D
Ska till tippen sen så  svara snabbt nu annars får den stå en månad till och ta plats i garaget  >:(

--- Slut citat ---

Min gamla Kärcher 570 började krångla på liknande sätt för många år sedan, och jag lämnade iväg den till en firma i stan för att få ett kostnadsförslag. Det skulle bli så dyrt att det inte var försvarbart. De undrade om de skulle slänga den, men jag tog med den hem i delar, och de ville inte ens ha nåt för jobbet att plocka isär den.

Grejen var att jag fick en ny slang tillverkad till den ett år innan, en längre, riktig hydraulslang, och det kändes fel att hiva den.

Jag gjorde ren kolvar och sånt från kalk, och köpte nya tätningar, vilket fanns hos den lokala lagerhandlaren. Smorde upp allt rörligt med armaturfett och satte ihop den igen, och den har funkat bortåt 10 år till :)

Fast nu brjar den bli seg igen, så det är väl dags för en ny vända.

torbjorn_forsman:

--- Citat från: "joka" skrivet 05 maj 2012, 10:41:43 ---Här är lite bilder på Kew:en, samt mina två Nilfisk  ;)
Nilfisken till vänster köpte jag senast  tummenupp

--- Slut citat ---

Den där gamla KEW högtryckstvätten är mycket bekant. Jag har haft en sådan sedan ca 1996, och gjort i ordning några stycken liknande som jag har kommit över i trasigt skick.
Det vanligaste felet är att plastpluggen vid övertrycksventilen spricker, det brukar inträffa om vattnet fryser i den. Ny plugg kostar ca 50 kr som reservdel.
Det kan bli stopp i silen vid vattenintaget, och på äldre exemplar där den är gjord av metalltrådnät kan bitar av detta lossna och fastna i pumpen.
Manometern brukar aldrig fungera.
Någon enstaka gång kan det komma in vatten i drivmekanismen för pumpen så att lager mm skadas av rost, då låter den som en stenkross och det är inte värt att åtgärda.
Kom ihåg att strömbrytaren sitter längst ut i ena änden av den stora knappen på locket, tyvärr den ände som inte är märkt med "tillslagssymbol). Med tiden när plasten blir vek så händer inget alls om man inte trycker rakt över strömbrytaren när man ska slå till eller från.

En del modernare, billiga KEW/Altos/Nilfisk-tvättar, sådana som har tryckstyrd strömbrytare för motorn och stänger av helt och hållet när man inte tar ut något vatten, har en högvarvig motor av typ dammsugarmotor och en planetväxel med plastkugghjul mellan motorn och pumpen. Där brukar plastkugghjulen haverera, och det brukar inte vara lönsamt att åtgärda. Samma konstruktion (och samma standardfel) finns också på många lågpristvättar av mystiska märken.

JPEG:
Det kanske kan vara intressant att dela min erfarenhet från två av Kärchers modeller. Den fösta jag köpte för mer än 20 år sedan en K585, en kompakt modell, som fungerar fortfarande utan anmärkning och har jobbat åtskilliga 100tim med renspolning av hälleberg och stenplattor mm.

Skaffade en K5.85M Plus 2008, för att slippa släpa mellan stugan och hemma. Efter första säsongen började det att skramla i pumpen, men det blev aldrig av att reklamera den innan garantin gick ut.

Jag hittade en servicemanual på en engelsk sida med sprängskisser och tog hem pumpen för att kolla upp den under vintern. Det skramlade och blev till slut tvärstopp när jag spolade av båten sista gången. Tänkte att det var exenterplattan som påverkar kolvarna, som lossnat eller att det var ett lagerhaveri.

Skicka aldrig något på tippen utan att ha konstaterat vad det är fel är min filosofi.

Skruvade isär kåporna och fann till min förvåning att det var bara fläkten som slappt från motoraxeln, den var bara friktionspressad på motoraxeln.

Fixade till ett bättre montage så att den inte skall säppa igen. Mins inte hur, men den fungerade hela förra säsongen på stugan.

/Peter

 

Tågråttan:
Så här blev jag av med mina högtryckstvättar...  :'(

Min första Kärchers gick sönder när jag glömde den ute en minusnatt, orkade inte ens bry mig om att laga den då den tillhörde den billigare varianten.. Den andre Kärcher, en 40-års precent från min mellanbror blev jag av med då jag lånade ut den till min storebror för 6 år sedan,"Möjligen en Ove Sundberg" har inte sett röken av den sen dess..

Köpte en ny kärcher 5.585 igår och kommer inte låna ut den eller glömma den ute en vinternatt...

Volvo245GLT:
Själv så har jag två tvättar i garaget.. Den ena, en liten gul Kärscher fick jag av en polare som i sin tur hade fått den av en polare som inte tyckte att den hade det tryck som den borde ha.
Kopplar på vatten och ström, och sen brummar det i den och vattnet sprutar ut med betydligt större kraft än vad man normalt får från en vanlig trädgårdsslang. :)
Ingen aning om den fungerar som den ska, men antar det? Funkar fin-fint till motortvätt m.m..

Den andra, en större 3-fas (!) Kränzle som jag norpade hos farsan får jag inte att fungera... Ger den ström och vatten, det hörs att den går men vattnet som kommer ut har bara marginellt högre tryck än det som kommer ur den med motorn av..
Antar att något är fel. Kan förväxlade faser få den att gå baklänges och bete sig på det viset, eller är det bara att köra skiten på tippen? Chansade bara på fasledarna när jag monterade en passande handske till det gamla uttaget i källaren och orkade inte kolla mer på det sen.
Känns ju som att det skulle kunna vara lite bättre blås i den annars. :)

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Svara

Gå till fullversion