0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag har ingen aning om varför man valt att koppla så men jag har sett likadana kopllingar i andra sammanhang.När det gäller enfasmotorer som denna så finns det ju egentligen inget som skiljer fas och nolla åt, annat än det faktum att nollan har samma potential som jord, vilket ur motorns världsbild är helt orelevant information. Det roterande magnetfält som man behöver skapas genom att med kondensatorn tidsmässigt förskjuta strömmen genom den andra ledningen, kallad startlindning eller hjälplindning beroende på hur motorn är designad.Rotationsriktningen styrs av vilken sida som om kondensatorn som du ansluter fasen, vilket gör att kopplingen blir viktig så inte prylarna går baklänge.
Sitter inte kondensatorn mellan R (run) och S (start) och anslutningen vidare mot neutral sitter på R (run)--- Om jag tar din text bokstavligen och S och R är ihopkopplade till samma punkt på kondensatorn och på andra sidan kondingen går till neutral, så är det i mina ögon en smula konstigt.Det kan iofs. vara en induktiv start/drift där induktansen mellan R och S lindningen är väldigt olika med stor parasitinduktans på S-lindningen - och så har man kondingen i serie med det hela för att begränsa strömmen vid start och också förbättra effektfaktorn en smula - en mycket skum lösning i så fall, och förmodligen så är den inte startstark heller.Har du en tångampere-meter och kan kika vilka strömmar det går på sladdarna till R, S före kondensatorn samt totala strömmen när den går i stabil last samt när den är precis nystartad - och så skulle man också vilja veta den totala effektfaktorn (en stickproppselmätare som kan visa PF) - skulle också behöva spänningen över kondingen vid nystartad och stabil drift samt kondensatorns värde... dock var försiktig om du mäter kondingens spänning...---Nedanstående gäller när man har live och neutral kopplad till C resp R och man har en konding mellan R och S.Det är inte självklart att man kan byta plats på lindningarna med kondensatorn - dom kan ha helt olika resistans och lindningsvarv beroende på start och driftkaraktär.Extra relästyrd startkondensator kanske man puttar in som extra hjälp parallellt över driftkondensatorn om kompressorn går tungt i starten eller skall starta mot full tryck som tex. klimatkammare.Driftkondensator hjälper också till vid starten men levererar bara begränsad ström till startlindningen och motorn kanske bara klarar en halvtung start, därefter fungerar driftkondensatorn till att förbättra effektfaktorn utåt elnätet och gör också att motorn går mer harmoniskt och mindre pulsande i moment eftersom kondingen lagrar och levererar tillbaka när huvudströmmen passerar nollgenomgången - i en vanlig motor utan driftkonding så är rotorn momentlös just då vid strömnollgenomgången och vid last ger en varierande radiell hastighet vilket ibland kan ha betydelse - om inte annat rent (miss)ljudmässigt. Driftkondingen hjälper också till att hålla rotorströmmen på rätt nivå och i slutända så resulterar det i när båda lindningarna arbetar så ger det mindre kopparförluster - de reaktiva strömmarna som är nödvändig för att ge rotorn moment fördelas sig på två lindninghärvor med betydligt större total koppararea i stället för bara en lindning - dvs. något högre verkningsgrad.
Båda kopplingarna är lika - dvs. S(tart) går via kondensator till samma matning som R(un) och den andra matningen går till C(ommon)Det är ingen ide att bry sig om det står 'neutral' och 'live' i en viss ordning i ett schema och det är omvänt på ett annan schema eftersom när du vrider din stickpropp 180 grader innan du sticker in den i uttaget så har 'neutral' och 'live' bytt plats och grejorna måste tåla att koppla in båda alternativen. Egentligen borde det heta 'live 1', 'live 2'Att det heter neutral och live är Amerikansk arv och deras ruttna elsystem eftersom de bygger på att ena ledaren skall vara 'ofarlig' och folk räknar med det i uttagen, misstag görs i inkoppling och olyckor sker. Här i Europa med schuko-kontakter så betraktas båda ledarna som strömförande eftersom du kan vända kontakten - att den ena polen råkar ha en spänning väldigt nära skyddsjorden är ointressant i sammanhanget och man kan räkna med att den är på olika hål i olika uttag på olika platser i olika installationer. Det enda som skall kunna betraktas som ofarligt är skyddsjorden. Nu finns det en standard även här men hela grejen är att du skall inte kunna räkna med att tex. höger sida på uttaget är en neutral utan båda anslutningshålen alltid betraktas som farlig och man agerar efter detta.