Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Installatör drar till med "10% mer gas än förut"  (läst 2418 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad pheur

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 32
Installatör drar till med "10% mer gas än förut"
« skrivet: 27 juli 2011, 11:20:56 »
Hej,

Har en FD35 där jag inte varit helt nöjd med prestandan. I samband med ett byte av fläktmotorn (gnissel, inget som påverkar prestandan i övrigt) så gick man igenom hela installationen för att se om man kunde hitta något som tydde på den icke-fulla prestanda jag upplevde vid -15 och neråt.

Installationsfirman gick igenom rördragningen, tömde gasen och vägde den. Min rördragning vet jag inte exakt på centimetern hur lång den är men den är på någonstans mellan 6-7 meter. Som alla "vet" så är maskinen förfylld med gas för upp till 7 meter men installatören säger åt mig att mängden gas ändå är optimerad för ca 3,5 meter. Så han fyller på med "10% mer än förut". Vart fick han dessa 10% ifrån?

Jag ville inte argumentera för att försöka få mer information men jag blev väldigt ställd av uttalandet för det lät som att 10% mer var rent taget ur luften. Borde det inte vara så när på milligrammet hur mycket gas man sätter in beroende på längden av rören?

Någon med insikt i detta som kan ge en kommentar?

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32108
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Installatör drar till med "10% mer gas än förut"
« Svar #1 skrivet: 27 juli 2011, 11:25:20 »
Man brukar komplettera med 20g/meter extra rör.

Vet inte säkert, men det känns ju som att det skulle kunna vara en fördel med lite mer soppa i maskinen just vid kall väderlek, men inte heller jag har den erfarenheten att jag kan säga det med någon som helst säkerhet.

Och även OM det är en fördel, vad innebär det för prestanda och funktion när det är varmare ute?
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1139
SV: Installatör drar till med "10% mer gas än förut"
« Svar #2 skrivet: 27 juli 2011, 17:43:10 »
Det är väl tradeing som mycket annat och soppan krymper en del i volym när det är kallt och kanske gör att evaporatorn inte är vätt hela vägen till utgången vid -20 grader vilket gör att den värmeupptagande arean är mindre och evaporatorn går kallare än optimalt (sämre COP och kapacitet)

Densiteten för R410A ökar från 1170 gr/liter vid 0 grader (+5 grader lufttemperatur) till 1259 gr/liter vid -25 grader (vid -20 grader lufttemperatur) - dvs flytande volymen är 92% vid -20 grader lufttemperatur i jämförelse med volymen vid +5-gradig drift.

Eftersom du ligger lite på max rörlängd med den befintliga laddningen så tror inte att det är så dumt att du fick lite extra soppa för att kompensera så att det motsvara 3.5 meter rörländ i fyllning (ca 70 gram tillskott) som den är normalt optimerad för  och kanske en smula till för att optimera lite mot situation med kall drift med kanske ytterligare 30 gram. dvs totalladdningen är kanske 1.1 kg istället för 1.0 kg - dvs. 10% ökning.

det som kan kosta är att den kanske fungerar något sämre i AC-läget då det kanske blir lite väl fullt i kondensorn och därmed mindre kylande yta och lägre COP...

å andra sidan så har du nu en smula läckmarginal.


Utloggad Emans

 • Värmepump???
 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 196
 • Så här har det sett ut mest hela vintern.
SV: Installatör drar till med "10% mer gas än förut"
« Svar #3 skrivet: 28 juli 2011, 22:57:41 »
Slutar det läcka när han kommit ner i rätt mängd då eller?
Team Boro trähus med öppen planlösning från 1986 med vidbyggt garage 127m boyta med Bacho ACJ luftburen elvärme och återvinningsaggregat VM1 från villavent. Installerade en Camina Art Etoile täljstenskamin 2006. Förbrukning innan kamin21-22000kwh efter kamin 15-16000kvh. Installerade en Daikin FTXL20G2V1B 20101120. Har en Nibe Compact 200 varmvattenberedare. Vi bor numera 3 personer i hushållet äldsta dottern utflyttat 2008. Bor efter kusten i södra hälsingland. Förbrukning 2011  13971kwh + 0.5 kbm ved.

Utloggad xxargs

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 1139
SV: Installatör drar till med "10% mer gas än förut"
« Svar #4 skrivet: 29 juli 2011, 00:28:27 »
Det skall inte läcka alls om det är ordentligt gjort. och 'ingen läcka' är när det läcker mindre än 5 gram per år ock skarv, dom bästa elektroniska detektorerna kanske ligger runt 2 gram/år i känslighet

Det finns det ett fyllningsintervall där maskinen går bra och optimum (bäst COP) är vid 3.5 meter rörlängd (dock vid +7 grader drift) med orginalfyllningen och man når gränserna för bra funktion vid 0 resp. 7 meter rör med viss prestandanedsänkning (dvs. COP kanske är några 1/10-delar lägre än optimum, också vid +7 grader C)

kylnissen fyllde säg på 70 gram för att optimum skulle flytta sig från 3.5 meter till 7 meter som din anläggning har nu i rörlängd och för 7 grader C temperatur, dessutom fyllde han gissninsgvis 30 gram till för att optium skulle passa bättre en driftfall vid -10 - -20 grader temperatur där kylmediet i den kalla sidan krympt lite i volym av kylan och kanske inte räcker för att fukta hela slingan i evaporatorn ut om det inte fylls på lite extra,  istället för driftfall vid  +7 grader C som det är beräknat från fabrik.

mao. jag tycker han har gjort en helt rimlig justering.Med läckmarginal menas då här att _om_ det skulle läcka (normal är det inte tillåtet mer än 5 gram per år och skarv - dvs. värden under detta så anse det inte som läcka) så tål du att tappa de 100 gram som fylldes på innan du kommer tillbaka  i samma läge som strax innan kylnissebesöket - din anläggning fungerar men är lite klen när det är riktigt kallt som du nämde tidigare.

Med 100 gram och  två skarvarna som hyptetiskt läcker 4.99 gram/år (eller 4 skarvar som läcker 2.5 gram/år var)  gör att du har 5 år innan du är i samma läge igen som kort innan kylnissebesöket.

i praktiken så kanske det läcker halva mängden och det håller för 10 år istället - kom ihåg att ingenting är helt tätt - det läcker alltid lite så fort det är skruvade anslutningar

inte ens med hårdlött hela vägen som kyl och frys räknar man att det är tätt utan kanske en förlust mellan 0.1 - 1 gram per år genom porer i själva metallen, glasförslutningen av elledaren in till kompressorn etc.

 ---

Givetvis så slutar det inte läcka även efter att dom 100 grammen har pyst ut efter förhoppningsvis mer än 10 år - det finns inget i aggregatet som märker detta och på något sätt skulle kunna hindra fortsatt läckage...nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?