Jag bor i ett vinterbonat (sutteräng) funkishus (ex-fritidshus i träd, med källarvåning i betong, byggt 1960) vid en liten sjö, utanför Stockholm. Uppvärmning idag: direktverkande el. Både källarplanet och övre våningen är ung. 55m2 (se ritning). I källaren finns sov-och badrum med golvvärme. På övre våningen finns ett el-element i köket samt 2 små element i vardags/arbetsrummet. Elementen räcker inte till när det är ung. -10. Mellan våningarna finns en spiraltrappa. I det lilla trapphuset -med sjutdörr mot vardagsrummet- finns inget värmeelement och dörren hålls därför mest stängt nu.
Det finns också en dörr mellan vardagsrum och köket (som oftast är öppen).
Jag har följande frågor:
- Luftcirculation: Jag hade tänkt att installera värmepumpen i trapphuset (=estetiskt bättre), ovanpå fönstret (= mittemot skjutdörren mot vardagsrummet). Får man då tillräcklig luftcirculation till vardagsrummet eller förlorar man mycket värme i trapphuset (och till källaren)?
- Norr vs syd?: Jag läste att man inte skall ställa värmepumpen på ett 'kallt' ställe.... Om jag väljer trapphuset kommer pumpen att stå på norra sidan av huset (dvs aldrig sol på denna sida), om det blir i vardagsrummet blir det på södra sidan (=ovanpå fönstret, på vänster långsidan)... (denna plats är solig på sommaren men får inte mycket direkt sol på vintern pga träden).
- ljud: På samma sida som trappshuset finns mitt sovrum, under köket. Undrar om pumpen kommer det att störa sömnen? Kan man stänga av den på natten?
- Skall jag välja 25 eller 35, GE eller FD? eller finns det bättre alternativ till mitt lilla hus? Viktigt att pumpen är riktigt tyst och att det blir varmt även vid -20 grader....
Tacksam för råd på någon av dessa frågor!