Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Vakumpump  (läst 18673 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1157
  • Karma +19/-3
SV: Vakumpump
« Svar #15 skrivet: 31 oktober 2010, 02:02:10 »
Ok - så slutligen registrerade jag mig då...

Personligen så anser jag inte de mekaniska mätarna vara något att ha om man skall kontrollera vakum från 10 mBar och nedåt (ok jag vet att det finns mekaniska referensmätare som går till delar av mBar i 10-papp klassen - men hur många har sådana) - visaren påverkas också av den dagliga barometerståndet som kan gunga över 100 mBar över dagarna och skalmässigt så handlar det på sin höjd om någon del av mm. visarrörelse mellan 10 - 0 mBar och överskuggas av den mekaniska trögheten i visarmekaniken på mätaren  - skalan är helt enkelt inte tillräckligt fint uppdelat och mekaniken tillräckligt bra för att visa detta.

För hempulare som har lyckat skaffa sig någon typ av vakumpump på något sätt så brukar kontrollen av vakum vara det svåraste - så var det för mig också för ca ett år sedan också  (nu har jag grejor för att mäta till 1e-10 mBar eller så och en vakumkammare som går ned till 1e-6 mBar - hoppas på 1e-7 mBar när jag hittat läckan ;-) )

Julas ensteg vakumpump som man köper för sisådär 1500:- (samma modell finns även hos andra säljare av värmepumpsgrejor då dessa i den prisklassen kommer från samma kinesiska tillverkare) och även om det står på märkplåten 10 Pa (0.1 mBar) som slutvakum så får man vara glad om vakumet kommer en bit under 1 mBar (100 Pa)  på dessa vakumpumpar  (brukar landa runt  0.5 - 0.7 mBar när man kör med enbart kopparrör mellan pump och mätare - ej slang då slang gasar hela tiden fukt och kolväten och det tar aldrig slut hur länge man än pumpar) - För övrigt så gav biltemas kompressorolja av modellen som fanns för något år sedan (inte den nya som finns idag - den är ej provad ännu) något bättre vakum än den oljan som följde med vakumpumpen!!  
 
Vid tillfälle när jag desperat försökte kolla hur bra/dålig vakum jag hade på julapumpen tillsamman med en lånad piranitryckmätare som kalibreringsreferens så funderade jag på hur man skulle skapa sig en egen vakummätare för senare användning när jag inte hade piranimätaren längre med hjälp av glödlampa som sensor och detta utmynnade i följande, se länk http://forum.saabturboclub.com/viewtopic.php?f=18&t=188891&start=360

Detta kan kanske vara användbart för er som inte har vakummätare för att åtm. få en hum om pumpen är duglig då nästa alla piranimätare baserad på varmtråd, termistor etc. rör sig väldigt lite från atmosfärstryck till området kring 10-5 mBar  och rör sig med stor utslagsändring vid trycksänkning från 1 mBar och nedåt.

Med biltemas håltagna ljusstaksglödlampa art.nr 88-206 som sensor och vid 1.40 Volt spänning över lampan och om strömmen genom lampan kryper ned under 25 mA så har man nåt under 2 mBar absoluttryck (kravet för bil-AC är högst 2000 micron eller 2.66 mBar) och närmar man sig 20.5 mA så är man nere på 0.3 mBar  och når man 18 mA så är det bara gratulera då man har nått ca 0.15 mBar

Kort sagt minskar inte strömmen alls genom lampan hur mycket man än suger med pumpen så duger inte pumpen för kyl/AC hur mycket man än önskar och vill...   detta torde utesluta alla kyl och fryskompressorer som man försöker använda som vakumpump, likaså mebranpumpar, tryckluftejektorpumpar, vattensug  mm. då dessa helt enkelt inte räcker till.
  
och slutligen - med en riktig vakummätare (helst analog/digitala siffror visande och inte en sådan med 3 eller fyra lysdioder som tänds i stora trycksteg typ i 500, 1000, 1500 och 2000 micron) och tvåstegs vakumpump så inser man snart hur svårt det är att få till varaktig vakum i tex. mätstället med sina gummislangar - man kan pumpa hur länge som helst och det gasar vattenånga och kolväten ur slangarnas gummi utan att det någonsin tar slut...

Vid seriösare vakum en bit under 0.1 mBar så använder man inte gummislangar längre utan då är det metallbälgar överallt som gäller. O-ringar av Viton i rörkopplingar kan användas till ungefär 1e-7 mBar och därefter så är det metallpackningar som gäller hela vägen...

 

  


 



Utloggad Boss87

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 14
  • Karma +0/-0
SV: Vakumpump
« Svar #16 skrivet: 12 februari 2011, 21:45:33 »
En bra vakuumsugning ner till 750micron lr lägre är väl de bästa ? Vart går gränsen till vilket värde man bör vakuumsuga till? var är rekommenderat?

Utloggad ORAKLET

  • VVS-Tekniker
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5464
  • Karma +28/-13
  • Kön: Man
SV: Vakumpump
« Svar #17 skrivet: 13 februari 2011, 09:01:06 »
5 grader under den kallaste anläggningsdelen *vinkar* 750 micron är väl ingen vidare vacuumsugning ;)

Annars kan du läsa den otrolige xxargs inlägg.  Dem är faktiskt det,otroliga. Där kan man lära sig mkt.

Måste säga det xxargs, vet att du brukar snoka upp dessa trådar, grymma inlägg Thumbsup *vinkar*

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1157
  • Karma +19/-3
SV: Vakumpump
« Svar #18 skrivet: 13 februari 2011, 14:14:36 »
Nivån beror på hur kallt maskinen arbetar, hur kallt rören är vid vakumsugningen och om maskindelarna och rören är förtorkade eller ej.

Är rören förtorkade och fyllda med torr skyddsgas, raskt hanterad med koning mm. för så lite fukt och luft in i rören som det bara går och snabb vakumsugning efter så är man mindre känslig för kall väderlek och kan sugas med framräknad 'sommarvakum', då alla rören redan är torra iom. förtorkningen.

Nödvändig  vakumnivå för 'sommarvakum' tittar man efter i vattnets P-T tabell och om evaporatorn arbetar vid -25 grader C som kallast så tittar man på vattenångtrycket vid 5 grader kallare, dvs. -30 grader C som i det här fallet blir 0.37 mBar  dvs. du skall ha 0.37 mBar eller lägre i systemet en halvtimme till timme efter man stängt kran till vakumpumpen. Ju kallare systemet arbetar ju jobbigare är det att vakumpumpa det.    

Är rören mellan inner och uteenhet öppna eller plastproppade i ändarna vid leverans och lagring eller öppnade mer än en halvtimme så är dom att betrakta som fuktiga och då måste man suga mycket djupare vakum till typ 0.005 mBar stadigvarande vakum efter torkningen om rören vakumpumpas i minusgrader - i praktiken inte görbart med vanlig vakumpump då man dels inte når så låg vakum och att även om pumpen klarade detta så skulle det ta 10 dagar vakumpumpning för samma torkgrad som görs på någon timmen och vid 0.3 mBar när rören är 25 grader varma.

Använd förtorkade rör om man skall göra installationer med rördragning i kallt väder - annars lämnar du installationen med massor av fukt kvar i rörväggarna även efter mycket lång vakumpumpning, som sommartid lätt hade pumpats ut med några timmars vakumsugning.

Fukten som jag pratar om här avser inte fukt som kan sitta som frosthinna på metallytan då den relatvt lätt kan sumblimeras bort med vakum i 0.3 mBar nivån och lägre - utan vi pratar om fukten som sitter i metallens och ev metalloxidens alla porer och skrovligheter pga. kapillärkondensation och den delen är inte så temperaturkänslig utan istället avhängig av den relativa fuktigheten i rörutrymmet  vid -30 grader så är daggpunkten, dvs. Rh 100% vid 0.37 mBar och därmed är porerna i metallytan fylld med vatten ända upp till ytan i porerna, skall jag ned till 10% fuktighet så måste Rh sänkas till 10% vilket betyder att vakumnivån måste pumpas till 0.037 mBar, skall jag till 1% Rh så måste det pumpas till 0.0037 mBar etc. (obs lite förenklat för att vara illustrativ på prinsipen, en verklighetens sorbents vatteninnehåll är sällan linjär med % Rh utan det mesta händer med  0 - 100 % fukthalt sker i området 0-30% Rh... mao. behöver man i praktiken ha ännu bättre vakum om man skall ned till 1% vatteninnehåll av vad ytan kan absorbera som totalt.)

Vid 25 grader så är daggpunktet ca 23 mBar, skall jag till 10% Rh så pumpar jag till 2.3 mBar, för 1% Rh så pumpar jag till 0.23 mBar - därför kan en en kopparrörs porer torkas till 1% fuktighet på innerytorna redan vid 0.23 mBar när röret är 25 grader varmt medans fuktigheten fortfarande är nära 100% mättat vid 0.23 mBar vid -30 grader C kallt.
  
ovanstående är orsaken till att det är så svårt att torka rör med vakum i kyla - därför använd förtorkade rör (som man kan göra själv i värsta fallet med rörrullen kopplad till vakumpumpen i en bastu/ugn i 1-2 dygn, tryckutjämnar med torr kvävgas och knip/banka platt rörändan med  tång och löd snittytan gastät tills den skall användas).
« Senast ändrad: 13 februari 2011, 14:31:50 av xxargs »

Utloggad Plutus

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 575
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Vakumpump
« Svar #19 skrivet: 27 februari 2011, 21:59:36 »
Om man är osäker på vacuummeterns upplösning, kan man "spola" systemet med gasen som ska användas. När man vacuumsugit så länge att vacuumpumpen inte ändrar ljud när man stänger ventilen, fyller man i lite köldmedium (behövs inte mer än det syns på manometern) Sedan vacuumsuger man igen. Det ger ingen garanti att det är torrt, men får ut oönskade gaser lite snabbare.
Hemmabyggd värmepump med frekvensstyrning och luftkyld underkylare. Vedpanna som spets,

Utloggad xxargs

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 1157
  • Karma +19/-3
SV: Vakumpump
« Svar #20 skrivet: 05 mars 2011, 12:34:33 »
Att lyssna på ljud trodde jag också skulle fungerar ett tag i början av min 'vakumkarriär'  - med en vakummeter som mäter på 1/1000-dels mBar eller graderad i micron så blir man betydligt klokare...

mao. gissa inte!. skaffa grejor att mäta istället med om man skall vara säker...

« Senast ändrad: 06 mars 2011, 02:10:24 av xxargs »

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!