Oftast beror det på kalldrag mellan spånet och golvbrädorna, att ett gammalt sågspånsisolerat golv känns kallt.
Det brukar fungera utmärkt att ersätta spånet med mineralull, antingen bryter man upp golvbrädorna och gör jobbet uppifrån eller också, om det finns gott om plats i krypgrunden och det gamla ytskiktet inte behöver bytas, kan man plocka ner trossbotten och arbeta underifrån. Som ny trossbotten kan man använda hårda mineralullsskivor "fasadskivor" som man sätter på tvären under golvåsarna. Golvåsarna sitter förmodligen inte med något standardiserat c-c-mått i ett gammalt hus, så man måste skära till och lägga pussel med mineralullsskivorna.
Under alla förhållanden bör man passa på tillfället att städa bort organiskt material ur krypgrunden och gärna lägga ut byggplast för att hålla markfukten nere.
Tänk på att det kan finnas mycket otrevligheter - mögel, råttbon, fågelbon och annat - i en gammal sågspånsfylld trossbotten. Ta en allvarlig funderare på risken för sorkpest, och räkna med att även om du egentligen inte har någon allergi så kan mögel och damm leda till att man på sin höjd kan arbeta för fullt en dag och sedan får gå omkring och känna sig allergisk och eländig tre dagar innan det går att fortsätta göra någon nytta.
När det är mycket sågspån att ta hand om lönar det sig att hyra en stor spånfläkt med slangar, det spar mycket arbete (och dammbelastning) jämfört med att handskotta sågspånet och ta ut det i sopsäckar eller skottkärror.