Hej,
försöker få grepp om vad som behövs för att installera ytjordvärme?
Förutsättningar:
1½ plans hus(150 kvm) med källare(lågt i tak ca 180 cm) utan uppvärmning, så när som på den värme som alstras i pannrummet, samt stor förrådsbyggnad(kanske vill värma delar av detta i framtiden). Huset är hyfsat isolerat och klätt med tegel plus att vi har 3-glas fönster överallt. Radiatorerna är en blandning av 'gamla', halvnya och nya, eftersom renoveringar skett i olika etapper.
Tomten är ca 6.200 kvm, där ca 2000 kvm är 'trädgårdsdel', resten fria ytor med en del sten i marken(på vissa partier).
Vi bor i Skåne.
Nuvarande installation:
Albin kombipanna TRIO de lux(oljan borttagen) plus två ack.tankar(Strömsnäs 500L), där den första tanken innehåller varm vattentank(130L) samt 2 elpatroner. Detta innebär att pannan används ibland som en 'ren' vedpanna(en dålig sådan). Så, pannan ska ut, eftersom den iär gammal och inte är bra för vedeldning. Dessutom måste jag köpa veden, så det blir ganska dyrt.
Energiförbrukning:
har inte riktigt grepp om det, eftersom jag blandar el med ved, men översatt till olja, gissar jag ca 3 kbm för uppvärmningen...?
Vi har nog fastnat för ytjordvärme med 2 x 250 m som slingor, eftersom vi har rätt stor tomt.
Har kontaktat ett antal rörfirmor för att få grepp om kostnaden.
Vi har fått 2-3 'offerter', där innehållet minst sagt varierar. Det verkar som om 'klumpsummemetoden' är vanlig, dvs man får egentligen aldrig veta vad de olika komponenterna resp momenten kostar. Har flera den här erfarenheten?
Jag försöker bl a få grepp om jag måste slänga ut t ex ack.tank 1(som innehåller vvb plus elp)? Jag måste ju ändå installera en 'delad' anläggning.
Eller beror det på vilket fabrikat man väljer? Har tittat på en NIBE 1135(utgående modell) resp 1145
Alla förslag emottages tacksamt!