Här följer min guide för dig som skall köpa en luft/luft-värmepump.
Först lite om funktionen.Luft/luft-värmepumpen hämtar sin energi ur utomhusluften, I utedelen sitter en fläkt som blåser stora mängder (normalt ca 2500 m3/h) luft genom en s.k. förångare där köldmediat värms upp och överförs till inomhusdelen.
Det upphettade köldmediat kyls sedan av i innedelens kondensor och innedelen avger då värme.
Styrningen av förångning och kondensering är en relativt komplicerad process, och inte alla tillverkare har lika effektiva värmepumpar., speciellt inte när utetemperaturen blir låg.
För att förångning/kondensering skall fungera så bra som möjligt styrs i de allra flesta luft/luft-värmepumparna både fläktarnas och kompressorns varvtal - allt för att uppnå ett så optimalt förhållande som möjligt för värmepumpen. Vid temperaturer under ca +5ºC så frostar utedelen på, automatisk avfrostning sker då för att utedelens kapacitet inte skall bli för låg.
Verkningsgraden, COP, är låg vid temperaturer under -15 grader. Relativt stora skillnader finns dock mellan tillverkarna. För nordliga delar av landet är det viktigt att hitta en värmepump som ger både hög uteffekt och som har hög COP vid låga utetemperaturer.
Läs gärna Energimyndighetens test som du hittar här:
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/luftluftvarmepumpar-2009-2013/Vem passar luft/luft-värmepumpen bäst för?- Huset bör ha en öppen planlösning så att värmen kan spridas jämnt.
- I hus med direktverkande el är luftvärmepumpen ett av de intressantaste alternativen, relativt bra besparing i förhållande till investeringen.
- Då luftvärmepumpen inte kan värma ditt tappvarmvatten är det en fördel om hushållet har en låg tappvarmvattenförbrukning.
- Du bör inte så stora krav på jämn temperatur i alla rum, räkna med ca 1 grad skillnad i rumstemp för varje "dörröppning" som värmen skall transporteras.
- Helst ett hus byggt i ett plan, värmespridningen mellan markplan och övervåning kan fungera rätt bra, men det är svårt att innan man installerat avgöra hur det kommer att fungera.
- Det är bättre ju längre söderut i landet du bor, luftvärmepumpens driftsförutsättningar vid riktigt låga temperaturer (typ vid -15°C) gör att besparingen inte blir så stor
Placering av innerdelen viktigFör att värmepumpen skall fungera optimalt och få så hög verkningsgrad som möjligt skall den helst placeras centralt i huset, och inte i ett trångt utrymme.
Placeras den t.ex. i en liten hall med dörröppningar mot de angränsande rummen så finns risken att det helt enkelt blir så varmt kring värmepumpen att den drar ned uteffekten, även om du upplever att det är för kallt i resten av huset, detta kan åtgärdas genom att öka det önskade rumsbörvärdet, men det ger då en märkbart sämre verkningsgrad på värmepumpen.
Har man en hall med öppen planlösning mot intilliggande rum är det ofta en bra placering, innerdelen sitter där på ett ställe som oftast inte stör någon - vare sig luftdrag eller "buller" från fläkten kommer åt dig!
I hus med två våningar är det inte ovanligt att man placerar värmepumpen "i trappen" så att den huvudsakligen värmer bottenvåningen, men så att man kan rikta om luftflödet så att en del av värmen söker sig till övervåningen, även denna typ av placering brukar vara bra med avseende på "störfaktorn"
För en lyckad trapp-placering är det en fördel om trappen är av öppen konstruktion, och att värmepumpen inte placeras för högt, problem med FÖR mycket värme på övervåningen kan annars bli resultatet.
Äldre hus har ofta många små rum, och i de fall man har en planlösning som inte är bra ur luftfördelningssynpunkt kan det vara vettigt att köpa två mindre värmepumpar, än en stor som inte kommer åt att värma hela huset.
Det finns flera fördelar med dubbla värmepumpar, räknar nedan upp några:
- Jämnare spridning av värmen.
- Mindre behov av tillskott från annan (dyrare) värmekälla vid låg utetemperatur
- Under större delen av året kan TVå värmepumpar gå på lågfart, och ger då en bättre COP (verkningsgrad) vilket ökar besparingen jämfört med en stor värmepump som går för fullt.
- Två värmepumpar som går med låg effekt bullrar mindre, och bör rimligen även hålla längre.
Utedelens placeringVar/hur placerar man bäst utedelen...
Det finns många olika fabrikat av värmepumpar på marknaden, vissa av dem går bra att placera på väggkonsoller, det mest praktiska, men vissa vibrerar så mycket att det är svårt att få till en installation som inte bullrar p.g.a. de vibrationer som fortplantar sig i husets stomme.
Innan du bestämmer dig för hur du placerar din värmepump, kolla med andra som har just den värmepump du köpt, hur fungerar deras placering, störs de eller ej?
När man monterar en luftvärmepump på väggkonsoller medföljer som regel rätt hårda vibrationsdämpare, har du problem med vibrationer som fortplantar sig i väggen efter installation, eller vill gardera dig innan installation så säljer Värmepumpsforum i webshopen extra mjuka vibrationsdämpare som de flesta kunderna får en stor förbättring av, du kan köpa dem här:
http://www.energibutiken.se/sv/19-vibrationsdampareOm man vet med sig att man är känslig när det gäller buller bör man överväga placering på markstativ, om du väljer markstativ anser jag att du bör lägga ned lite engagemang på ett bra fundament, visst går det bra att gräva ned några leca eller betongsuggor, men bäst anser jag en liten gjuten platta är.
Luta plattan lite ut från husgrunden så att kondensvatten och smältvatten från avfrostningarna inte rinner in under krypgrunden, under sulan, eller ned efter källarväggen.
Någon form av vattenavvisare eller uppsamlingskärl under utedelen är alltid positivt om du inte vill belasta husgrunden med en onormalt stor vattenbelastning.
I vissa fall anläggs t.o.m avloppsledningar till dagvattenavlopp (elvärekabel krävs för att hålla ledningarna tinade när det är minusgrader ute) men detta kan jag tycka är lite överkurs...
I vilket väderstreck skall utedelen monteras?För högsta möjliga verkningsgrad skall utedelen placeras minst 10 cm från vägg, och rent gererellt med så öppet läge som möjligt, stänger du in värmepumpen bakom buskar, under trappor, eller liknande så försämras tillförseln av varm luft till förångaren, tänk på att, beroende på modell, värmepumpen suger upp till 6 kW värme ur uteluften, placerar du utedelen så trångt att luften recirkulerar så skapas en mikroklimat närmast uteddelen där luften kyls av, vilket i sin tur resulterar i lägre COP än annars.
Jag anser inte heller att man skall bygga in utedelen med värmepumpsskydd o.dyl som finns att köpa som tillbehör.
En placering i söderläge är att föredra, höst och vår kan solen bidra med rätt mycket värme i söderläge, värme som gör att din värmepump ger bättre besparing! Skillnaderna är nog inte stora, men har du möjlighet att välja rekommenderar i alla fall jag att du väljer placering i söderläge.
Utedelens placering styrs dock ofta av var den lämpligaste placeringen av innerdelen finns - och hur långa rör man kan/bör dra mellan ytterdel och innerdel.
Då innerdelens placering är långt viktigare än utedelens så är en placering i valfritt vädersteck helt OK om man tar hänsyn till de övriga saker jag nämner ovan.
Jag har vattenburet värmesystem, passar inte luftvärmepumpen för mig?Naturligtvis kan man spara pengar med en luft/luft-värmepump även i hus med vattenburen värme och byggt i fler än ett plan, faktum är att luft/luft-värmepumpen nog är den värmepump som snabbast tjänar in sig, detta oavsett vilken hustyp man har! Men, och detta är ett viktigt men, den spar inte mest pengar varje år! Långsiktigt skall man därför överväga noga vilket val man gör. Om man vet med sig att man tänkt bo länge i sitt hus, kanske har barn, eller avser skaffa, (högre tappvarmvattenförbrukning) och att man ändå kanske inom några år måste göra investeringar i stt uppvärmningssystem, ja då skall man titta på de andra alternativ som finns.
Låt dig inte luras av de glättiga annonsernaUteffekten som anges för luft/luft-värmepumparna är uppmätta vid +7 grader ute, när de i princip är som effektivast och ger den högsta uteffekten, på vintern när det är riktigt kallt ger de bara ca 50% av den uteffekt som anges i reklamen.
En av Forumets medlemmar (Gano) har gjort ett talande diagram över detta, och jag infogar med glädje detta i denna guide.
Kurvorna motsvarar Sanyo 124 (kraftfull värmepump), IVT 12FR (stor värmepump) och Mitsubishis 25 GA (liten värmepump).
Hustypen är ett välisolerat direktelshus byggt på 70-talet med ca 20 cm mineralull i väggar och bjälklag, och så här ser det ut!
Slutligen under denna punkt kan man väl sammanfatta det så här: Luft/luft-värmepumpen är en "säker" investering så till vida att den i princip garanterat tjänar in sig på 2-4 år, den ger dock ingen besparing vad gäller tappvarmvatten, och den klarar inte av att sprida värmen till alla utrymmen, t.ex. ekonomidel och garage, källare och övervåningar om den placeras i markplanets bostadsdel.
I hus byggda i fler än ett plan kan man naturligtvis sätta in en värmepump med två eller fler innedelar, eller bättre, 2 värmepumpar, det blir dock dyrare, och payoff-tiden kan bli något längre även om den årliga besparingen ökar.
Luft/luft-värmepumpens fördelarBillig.
Relativt enkel (billig) att installera.
Kan även kyla hyset när det är varmt ute.
Kort återbetalningstid, oftast intjänad på 2-4 år.
Vissa personer (många) upplever att de får ett bättre inomhusklimat. tack vare de luftfilter som värmepumparna är utrustade med.
Luft/luft-värmepumpens nackdelarBuller, fläktarna hörs, speciellt när de går på höga varvtal, vilket är viktigt ur effektivitetssynpunkt. Detta gäller både ute och innedelen.
Ingen tappvarmvattentillverkning, minskar den möjliga besparingen.
I hus som inte har öppen planlösning och/eller i hus byggda i mer än ett plan så blir den procentuella besparingen liten p.g.a. att värmepumpen inte kommer åt att värma hela huset.
Luftfilter och kondensor behöver rengöras, med någon eller några veckors mellanrum.
Dålig verkningsgrad vid utetemperaturer under -10ºC, vid -15ºC ger de flesta värmepumparna bara ca 1.5-2.0 i COP.
Annat uppvärmningssytem "måste" finnas, när det är som kallast ger de som minst uteffekt! Om "det andra" uppvärmningssystemet är i dåligt skick kan det innebära relativt höga totala driftskostnader för uppvärmningen, även om själva värmepumpen tjänar in sig.
Att tänka på innan köpDet finns sannerligen en hel del att välja på! Jag tycker att man skall köpa ett beprövat fabrikat, eller ett fabrikat som man har fått goda referenser på.
Köp helst värmepumpen inklusive installation, det ger dig bästa garantierna, och borgar för en bättre funktion eller ett gratis åtgärdande av problemen - om de skulle uppstå.
Se till att den värmepump du väljer är anpassad för svenskt klimat, både med avseende på funktionen och avfrostningen/avrinningen av avfrostningsvattnet.
Välj en värmepump med R410A som köldmedium, de har högre verkningsgrad och ger en större årlig besparing, speciellt på kallare breddgrader.
Köp en "inverter", d.v.s. en varvtalsstyrd värmepump, den ger bättre verkningsgrad och som regel en lägre genomsnittlig ljudnivå.
Tag gärna in referenser med avseende på installatören, det är trots allt installationen som skall säkerställa maximal besparing och minimalt bekymmer med buller/drag och värmespridning.
Köp inte för liten värmepump, tänk på att en 6 kW värmepump bara ger ca 2-3 kW värme vid -15ºC.
Välj med omsorg, läs testen som jag länkat till ovan, och läs på mer i värmepumpsforums luft/luft-värmepumpsavdelning som du hittar här
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=26.0. Tag gärna in fler än en offert, använd gärna Värmepumpsforums kostnadsfria offerttjänst,
www.energioffert.se , kolla runt på internet, stora installationsföretag som ELON, (IKEA!), Ahlsell, YORK m.fl har ofta kampanjer på vissa modeller.
Scanna även av tillverkarnas svenska hemsidor för att se om de har riktade kampanjer.
Om du köper installationen, kom ihåg att det finns stor risk för att garantierna inte gäller på värmepumpen om den som installerar inte är ackrediterad.
Att sälja en installation inkl. idrifttagning för en icke ackrediterad installatör är dessutom olagligt, alla yrkesmässiga installationer måste ske av ett ackrediterat företag.
I vissa kommuner krävs tillstånd för att få installera luft/luft-värmepump, detta p.g.a. bullret utomhus, kolla med din kommun vad som gäller där just du bor.
Hur mycket kan man sparaJag brukar säga att en besparing (i ett eluppvärmt hus) normalt ligger på ca 20-25% av den tidigare totala energiförbrukningen. Större besparingar än så kan dock göras om man har rätt förutsättningar enligt de beskrivningar jag gjort ovan, räkna dock inte med mer än 50% på den tidigare totala energiförbrukningen. Ju större hus man har, desto lägre blir den totala procentuella besparingen, störst besparing (i procent) får man i hus med liten yta, öppen planlösning, byggt i ett plan. Om du avser köra din värmepump som kylmaskin på sommaren, räkna med avsevärt mindre procentuell besparing. I reda siffror påstår jag att en normal förväntad besparing i en "normalvilla" som förbrukar 20-25 000 kWh/år innan installationen ligger i intervallet 4000 - 7000 kWh/år.
Vad kostar detEn normal luft/luft-värmepumpsinstallation kostar idag ca 15000 - 25000 kr, om du väljer fler innedelar så tillkommer naturligtvis ytterligare ett antal tusenlappar.
Men att installera själv då?Visst kan man göra det! Det finns dock ett antal tänkvärda saker att reflektera över innan man går åstad och beställer sin värmepump.
Det är förbjudet att installera en värmepump på egen hand, även de så kallade "Quick Connect-pumparna" som t.ex Jula säljer, Jag är lite osäker över straffskalan för detta brott, men tror att detta gäller:
- Icke certifierade företag som installerar luft/luft-värmepumpar bryter mot gällande regler och kan tvingas betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kr.
- Fysisk person och ideell förening 3000 kr.
- Juridisk person som inte är en ideell förening 10 000 kr.
Utöver detta kan påföljden bli dagsböter eller fängelse i upp till 2 år.
Samma påföljd kan drabba beställaren om denne bedriver yrkesmässig verksamhet.
Uppföljningen av olagliga installationer är dock mer eller mindre obefintlig, jag har personligen aldrig hört talas om någon som fått böta...
Här finns mer info om regelverket:
http://www.naturvardsverket.se/sv/Produkter-och-avfall/Fluorerade-vaxthusgaser/Du-som-anvander-och-hanterar-kyl--luftkonditionerings--och-varmepumpsutrustning-som-innehaller-F-gaser/Privat/http://www.naturvardsverket.se/sv/Produkter-och-avfall/Fluorerade-vaxthusgaser/Lagar-och-regler-om-vissa-fluorerade-vaxthusgaser/Raffen, en av forumets medlemmar, frågade naturvårdsverket om reglerna kring pumpar med quick connect-kopplingar inkl vad som gäller vid saluförandet av dessa, han frågade också om ovanstående länkar, och om bestämmelserna även gällde för dessa pumpar, och fick då detta svar från dem.
Hej,
Ja, den text du hänvisar till gäller. Det som är avgörande för om en viss pump får säljas/installeras av privatpersoner är just definitionen av "installation". Om ingen sådan sammansättning görs av minst 2 delar som innehåller/är avsedda att innehålla köldmedier, är det inte att räkna som en installation och går då inte in under dessa regler.
De som säljer aggregat som kräver installation av certifierad personal bör naturligtvis informera om detta. Framförallt får de inte saluföras som om man som ocertifierad privatperson kan installera själva.
Privatpersoner får inte längre installera pumpar (där man sätter ihop 2 delar med köldmedier). Det är naturligtvis svårt att kontrollera om så sker. Vi har haft ett antal fall där man som privatperson installerat på felaktigt sätt, och i efterhand gäller då inte hemförsäkringar osv. Det är jämförligt med vissa elinstallationer som man som privatperson heller inte får göra.
Vänliga hälsningar,
HELEN LINDQVIST
NATURVÅRDSVERKET
Miljörättsavdelningen
Garantier vid egenmontage? Om du installerar själv faller de flesta garantierna, de flesta som säljer värmepumpar utan installation ger dock materialgaranti, vilket innebär att du kan få reservdelar hemskickat till dig.
Allt fler fabrikat ger också långa garantier på sina värmepump OM du köper installationen av ett företag som är ackrediterat, dessa långa garantier gäller inte om du gjort installationen själv.
I övrigt skall man tänka på att kolla garantierna, kolla värmepumpens beteckning noga, så att du inte köper en värmepump som inte är i nivå med de bästa, det finns INGEN anledning att köpa en billig värmepump som ger en lägre besparing än en något dyrare.
/Rickard