0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
NU totalt 27000 kWh / år. Gångtid i fjor ca 3700 timmar med VP. Det ger 3700x3,8=14060 för värme och vv 1/2 m3olja. Effekt -EL ca 5000kWh Vad det kostar (kan vi säga 5000:-). Summa förbr blir 25060. Alltså TS tillskott med ca 2000kWh. (6kW el =333 tim TS /år ).
Om man bor till ex i Sundsvall och inne i samhället och ej har plats med markvärme slingor vi har då 500m slang och det kräver med 1/5 meter mellan slingorna och min tomt är 25x20 m. Huset +Garage+gångar och garage uppfart 250m2 av tomten. Vi har kvar 250m2 mark att lägga slingorna på. Lägger man slingan på 25 meters delen bli det 20st fram/tillbaka slingor. det gör 10x25 m yta. Jag tror ej man får plats med dessa slingor.
Nya typer av värmekollektorer och varmvattenberedare är exempel på teknik som gör värmepumpsystem allt effektivare. LÄS ÄVEN Boom för värmepumpar när oljepriset rusar i höjden [041110, 15:44]Något omvälvande teknikkliv tar just nu inte själva värmepumpen. I stället handlar det om små förbättringar av de olika delarna i systemen. En ny typ av värmekollektor och varmvattenberedare är två aktuella exempel. Många småhusägare har för liten tomt för att kunna gräva ned en flera hundra meter lång slinga för ytjordvärme. Eller också har de för långt ned till berg för att utnyttja bergvärme. Värmepumpsföretaget IVT har utvecklat ett system med en staketliknande värmekollektor utformad som en två meter djup slinga. Den kräver bara en tomt på 40 kvadratmeter. Denna kompakta värmeslinga kombineras sedan med ett system som tar till vara värmen från husets frånluft. Den återladdas sedan till kollektorn när huset inte behöver värmas. Uppvärmning av tappvarmvatten blir en allt större uppgift för värmepumpsystem i takt med att husens värmebehov minskar till följd av bättre isolering. Thermia har därför utvecklat en varmvattenberedare som är bättre anpassad för värmepumpar. Dagens varmvattenberedare för värmepumpar är oftast dubbelmantlad. Värmen till tappvarmvattnet tillförs via det utrymmet. I Thermias variant tillförs värmen från värmepumpen via en sorts doppvärmare. Tester har visat att värmen på tappvarmvattnet blir cirka fem grader högre jämfört med dubbelmantlade beredare. Nyheter - mer värme med bättre pumpar och doppvärmare. Grafik Ingemar Franzén