Ett sätt är ju att ställa om värmepumpen för att köra kyla, och eventuellt koppla bort utomhusdelens fläkt tills isen har smält.
Ett annat sätt är att stänga av allt och göra värmepumpen helt spänningslös, ta sedan av locket på utomhusdelen och tina bort isen med varmvatten.
Hur avfrostningen styrs varierar mellan olika värmepumpar, om det finns någon slags teknisk beskrivning för värmepumpen så brukar det framgå där. Det vanliga är att den börjar med att avfrosta en gång per timme om utomhustemperaturen är så låg att avfrostning kan behövas, sedan justeras avfrostningstiden och intervallet till nästa avfrostning beroende på mätvärden från olika givare (t ex hur lång tid det tar från påbörjad avfrostning tills förångartemperaturen passerar ett visst värde).
Det kan hända vilken luftvärmepump som helst att avfrostningen misslyckas ibland, speciellt vid "konstigt" väder - t ex hård byig vind, hög luftfuktighet, några minusgrader, kanske underkylt regn. Avfrostningsprogrammen brukar förutsätta att vädret inte ändras särskilt mycket under en timme.
Om utomhusdelen är mycket utsatt för blåst så kan det löna sig att sätta upp ett vindskydd på sidan av den.